Чому “Лісову пісню” хочуть “покарати” “Турією”?

20.09.2016 / Новини

Не зважаючи на волинську перлинку – озеро Пісочне, що щорічно притягує до себе тисячі людей і може в хороших руках приносити величезні фінансові надходження та паралельно сприяти розвитку самої бази, «Лісова пісня» виглядає досить непривабливо як з позиції бізнес-розвитку, так і побутових умов для відвідувачів.

Найстрашніше те, що контролюючі фінансові органи офіційно фіксують зловживання, але ні виконавча, ні обласна влада не реагують так, як би мали це робити, пише на своїй сторінці у фейсбук журналіст Галина Федоренко, інформують Відомості.

Приміром. звільненням або притягненням до відповідальності керівника закладу. Натомість сьогодні серед депутатів обласної ради дуже активно форсується думка передачі «Лісовій пісні» обласного санаторію матері і дитини «Турія». Виглядає як «покарання»: зі своїм не справляєшся – отримай на додачу ще більший вантаж. Гарантовано програєш, чого, напевно, і прагне Волинська обласна рада, у якої визріла дана ідея. А тоді проект зреалізувати за «вигідну» ціну, тільки вже не для громади.

А що обласна адміністрація? Її поведінка не менш цікава. Коли минулого року всі засоби масової інформації Волині трубили про зловживання в санаторії, вона робила вигляд, що нічого не відбувається. Тепер, коли в повітрі “запахло смаженим”, кинулась виявляти генделики на території закладу і кивати пальчиком у бік директора Карпука.

А зловживання насправді виявлені серйозні і з генделиками їх не порівняти.

Нагадаємо, за результатами перевірки фінансовою інспекцією області, у санаторії, що належить до обласної комунальної власності, зафіксовано порушень на 700 тисяч гривень, про що писали «Відомості» ще у 2015 році. Зокрема, виявлено сім віп-номерів, які офіційно не підпадали під загальне поселення. Тобто, відпочивальників поселяли, кошти брали, але ні в касі, ні на рахунках вони ніде не фіксувалися. Перевірка проводилася за чотири роки діяльності.

Можна лише припустити скільки грошей осіло у власній кишені однієї, а може, — кількох осіб, якщо одна доба, за неофіційними даними, коштувала в межах 500 гривень. Крім того, згадані віп-номери були обставлені дороговартісними меблями, але жодної інформації в бухгалтерії про джерело їхнього надходження не було. Тобто, за які кошти і ким придбані — невідомо. За чутками, частина з цих номерів була закріплена за персонами та структурами, які мали би навести лад у фінансовій складовій закладу. Але, зважаючи на «шкурні» інтереси, робили вигляд, що нічого не відбувається.

Крім того, тоді на території санаторію зафіксували два новозбудовані будиночки на 6–8 персон кожен, в яких в період оздоровчого сезону відпочивали люди, але на балансі закладу вони не значились. Відповідно ніхто офіційно кошти не платив, а значить, гроші, швидше за все, осідали в потрібних кишенях. Лише після розголосу даної інформації в ЗМІ їх поставили на баланс закладу.

Чимало зловживань виявлено і в постачанні продуктів харчування, які «курсували» від їдальні до ресторану, що знаходиться на території, і навпаки — від ресторану до їдальні.

Дуже цікава ситуація з використанням бюджетних коштів на спонсорську допомогу. За статутом заклад мав право в рік на спонсорську допомогу витрачати в межах 20 тисяч, адміністрація закладу умудрялась тратити до 90 тисяч. Всі чотири роки в одному напрямку — на будівництво однієї і тієї ж церкви.

Дивна ситуація і зі страхуванням санаторію. За законодавством об’єкт страхується за балансовою вартістю, а не початковою. Тут з року в рік страхували за початковою, відповідно — страхова компанія отримувала більше коштів, ніж передбачено законодавством. І все це гроші платників податків.

Здавалось, як можуть депутати обласної ради, яких громада обрала, аби правильно управляти комунальним майном, навіть припустити думку, щоб передати «Турію» в руки такого неефективного та не дуже чесного керівника? Якщо вже шукати ефективного менеджера, то тут швидше би підійшла директор іншого волинського санаторію «Пролісок» Валентина Касарда, яка реально працює на розвиток санаторно-курортної бази.

Хоча сама Валентина Іванівна вважає, що «Турія» повинна залишатись самостійним господарським об’єктом. Про що вона висловилася на останній сесії обласної ради. За її словами, для цього потрібна лише воля депутатів та фінансова підтримка з обласного та місцевих бюджетів. Для утримання санаторію матері і дитини «Турія» в місяць потрібно мільйон, сказала вона. Цей мільйон можна розділити на райони, потім на сільські ради. Виходить не багато – по дві тисячі. В кожному районі є діти, яких треба оздоровити. Це якраз була б хороша нагода. І місцеві бюджети не багато втратять, але користь буде для дітей, та й батьки будуть вдячні. Щодо персоналу. То і з цим проблем не повинно бути. В області є свої мед- та педучилища. За рахунок практики учні цих закладів могли б ефективно надавати свої послуги.

Можливо, варто було б використати для функціонування та розвитку санаторію «Турія» і частину коштів, передбачених в обласному бюджеті на культурно-спортивні заходи? Тобто заходи проводити на території бази «Турія». Приміщення, кімнати для проживання з усіма зручностями, кухня, їдальня, майданчики… все це є. Просто правильно організувати процес. Бо де гарантія, що Віктор Карпук, прибравши до рук новий об’єкт, не почне особисто заробляти на відпочиваючих?

Зрештою, якби Карпук був хорошим господарем, то «Лісова пісня» уже давно могла б мати повне поселення і в осінньо-весняно-зимовий період. Збудуй басейн, доведи до завершення ремонти в кімнатах, дай хорошу кухню і чекай відвідувачів. Все інше зробить за тебе природа, свіже повітря та медична база. З цим проблем у санаторію немає.

Довідково:

Обласний санаторій матері і дитини «Турія» знаходиться серед волинських лісів, на березі річки Турія, на відстані 2 км від міста Ковеля.

Сприятливий клімат з абсолютно чистим повітрям і великою кількістю фітонцидів зробили «Турію» справжньою кузнею здоров’я.

1 Коментар Чому “Лісову пісню” хочуть “покарати” “Турією”?

  1. 13 вересня 2016р. була спроба РЕЙДЕРСЬКОГО ЗАХВАТУ САНАТОРІЮ “ТУРІЯ”. Приїхавши двома машинами працівники санаторію “Лісова пісня” почали вимагати документи на майно санаторію “Турія” в грубій формі. А зі своєї сторони не надавши жодних розпоряджень обласної ради. Пізніше почали спиратися на розпорядження обласної ради від 15 липня 2016р. Але виникає питання, чи дійсно дане розпорядження має законну силу, чи взагалі Голова обласної ради його підписував, адже дане розпорядження не пройшло через сесію обласної ради. Чи законне одноосібне рішення про передачу майна санаторію “Турія” на баланс санаторію “Лісова пісня”? Який на сьогоднішній день в боргах “як в шовках”. Коли всі документи були не надані, працівники санаторію “Лісова пісня” були дуже розлючені та визивали підмогу з обласної ради. Приїхали з боку санаторію “Лісова пісня” позаштатні працівники “кришувальники” Горошко А.З., Рущинський Б.І., які “кришують” за грошову винагороду з боку директора санаторію “Лісова пісня” Карпука. Всі керівники санаторію “Лісова пісня” залишили свої робочі місця і цілий день намагалися захопити санаторій “Турія”. Чим так приваблює їх санаторій “Турія”, коли в себе не можуть навести лад в роботі?!

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*