Чому лікарі все частіше відмовляються приїжджати до пацієнтів додому

13.08.2018 / Новини

Після введення медреформи в Україні з’явилося безліч скарг з боку пацієнтів: лікарі “первинки” часто відмовляються приїжджати додому до пацієнтів, оскільки тепер самостійно можуть визначати необхідність візиту.

Про те, в яких випадках лікарі можуть відмовити пацієнтові в візиті додому, а в яких – навпаки, пише “Сегодня”.

Точного переліку симптомів або хвороб, гідних приїзду, за даними чиновників і лікарів, не існує. У МОЗ чітких критеріїв для виїзду терапевта до хворого не надали, в який раз повторивши норму про те, що доктор виїжджає або не виїжджає до пацієнта, враховуючи медпоказаники.

“Лікар може дати поради щодо полегшення стану телефоном, а вже під час прийому в лікарні направити на аналізи і дослідження, уточнити діагноз і призначити лікування. Також він може викликати екстрену допомогу до хворого”, – додали у відомстві.

“Була температура 39,3, подзвонила доктору, а він відмовився приїжджати, порадив парацетамол. Це законно взагалі?” – скаржиться Анна Корькова з Чернігова і вимагає у медиків конкретний список хвороб, при яких вони можуть ігнорувати виклики.

Самим медикам теж важко назвати всі симптоми, при яких вони точно приїдуть до хворого.

“Конкретитку привести неможливо – тяжкість стану оцінюється за скаргами і об’єктивним даними: за температурою, тиском, за минулими діагнозами, тривалістю загострення, прийняттям препаратів”, – розповіла заступник голови медсанчастини столичної поліклініки Майя Потолочна.

За її словами, сімейний лікар повинен знати свого пацієнта: чим хворів, що приймає, коли і на що скаржиться, які симптоми хронічні.

“Знаючи це, можна визначити, чи потрібен візит додому чи ні”, – заявила лікар.

А більшість опитаних педіатрів вважають, що у випадку з дітьми краще перестрахуватися.

“До малюків краще їздити на кожен виклик. За 40 років своєї практики я знаю, як це відбувається: дитину потрібно обов’язково оглянути, телефоном зрозуміти його стан не можна”, – вважає педіатр Лідія Фомічова.

Експерти ж вказують, що ідея зробити список станів, коли лікар точно повинен приїхати, вже звучала раніше.

“Але симптомів і їх комбінацій дуже багато, всі випадки унікальні, і їх не врахувати в одному списку. Тому було прийнято рішення віддати це на розсуд лікаря, який провчився вісім років в медвузі і може сам визначити, чи виправданий виїзд”, – говорить секретар громадської ради при МОЗ Євген Гончар.

За його словами, сьогодні лікарі будуть виїжджати на виклики до тих пацієнтів, які не можуть пересуватися: з онкологією, тяжкими травмами і т. ін. Фахівець не виключає несумлінність деяких медиків, які можуть відмовляти безпідставно.

“Але до таких людей перестануть ходити, переукладуть договір. Тому така практика не буде широкою”, – додав він.

Також експерти радять у разі необгрунтованої відмови або незгоди з діями лікаря звернутися зі скаргою до головлікаря поліклініки, дзвонити на гарячу лінію Міністерства охорони здоров’я (0-800-801-333).

За аналізи беруть гроші

Кияни також зіткнулися з необхідністю платити за аналізи з … переліку безкоштовних послуг. Мешканка Солом’янського району Олена Вікторівна прийшла в районну поліклініку на вул. Гарматній здати загальний аналіз сечі.

“Завжди він був безплатним, а тут довелося заплатити 33,50. Пояснили, що у мене направлення від терапевта, а не профільного лікаря. Послалися на якесь розпорядження, за яким послуга буде платною, поки лікарі не наберуть необхідну кількість пацієнтів”, – скаржиться пацієнтка

Чек оплати у жінки забрали в маніпуляційному кабінеті. У поліклініці підтвердили: зараз за аналіз сечі потрібно платити, але чому з’явилася ця оплата, не пояснили і запропонували звернутися до Міністерства охорони здоров’я. При цьому сама поліклініка поки не приєдналася до медреформи і гроші отримує від місцевої влади, а не від Нацслужби здоров’я.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*