Чого чекати українцям у жовтні: осучаснення пенсій, призов в армію і вихідні

01.10.2017 / Новини

Що чекає на українців в жовтні? Сайт “Сегодня” нагадав про найважливіші події, які очікуються в країні і торкнуться якщо не всіх, то дуже багатьох громадян.

Так, один із важливих питань жовтня – що буде з пенсіями, адже парламент у другому читанні за реформу поки так і не проголосував. Втім, уряд допускає осучаснення пенсій заднім числом. А ще українців чекає черговий призов на строкову службу і триденне святкування Дня захисника України.

Осучаснення пенсій

До кінця вересня депутати повинні були прийняти в цілому закон про пенсійну реформу, запропонований Кабміном і прийнятий в першому читанні 13 липня. З 1 жовтня вже повинні були розпочатися виплати осучаснених (підвищених з урахуванням зростання зарплат) пенсій. Однак, депутати реформу так і не ухвалили, що ставить під питання підвищення виплат. Втім, уряд каже, що провести осучаснення пенсій з 1 жовтня можна заднім числом – після того, як Рада проголосує за реформу.

“Ми обіцяли, що з 1 жовтня пройде осучаснення пенсій. Якщо ВР навіть в середині жовтня це рішення прийме, ми проведемо осучаснення з 1 жовтня. У нас є всі необхідні технічні можливості, в пенсійний фонд навіть зробити перерахунок заднім числом, тому виконаємо і власні обіцянки, й рішення парламенту”, заявив віце-прем’єр-міністр Павло Розенко.

Такої ж позиції дотримується і міністр фінансів Олександр Данилюк: “Навіть якщо реформа буде прийнято на першому тижні жовтня або другий — ми забезпечимо фінансування з 1 жовтня”.

Осучаснення повинно торкнутися 5,6 млн з 11,9 млн пенсіонерів: більше мільйона людей отримають надбавку більше 1000 грн, для двох мільйонів сума пенсії збільшиться в межах 500—1000 грн і ще близько 2,5 млн пенсіонерів отримають надбавку до 500 грн.

На строкову службу призвуть понад 10 тисяч осіб

Згідно з рішенням Кабміну, у жовтні-листопаді 2017 року призову на строкову військову службу підлягають 10 460 осіб. На ці цілі уряд виділив 34,4 млн грн.

Із загального числа призовників 6,36 тис. осіб будуть спрямовані в Збройні сили, 3,5 тис. – в Національну гвардію, і ще 600 осіб – в Державну спеціальну службу транспорту.

Обсяг видатків для проведення призову громадян на строкову військову службу в жовтні-листопаді складе більше 34 мільйонів гривень. На одного призовника держава розраховує витратити 3 293 гривні. З них 3 200 гривень отримає сам призовник, а ще 93 гривні підуть на підготовку і проведення призову на строкову військову службу.

Призову підлягають чоловіки віком від 20 до 27 років, які не служили раніше і не мають права на звільнення або відстрочку від військової служби. Юнаків 18-19 років також викличуть на призовні комісії, але служити вони підуть лише у разі особистої згоди і за умови укладення контракту. Терміни служби залишаються незмінними: юнаки з вищою освітою будуть служити 12 місяців, а всі інші – 18 місяців.

Другий рік поспіль залишаються незмінними і критерії медичного обстеження. Якщо раніше на службу брали тих, хто взагалі не мав ніяких хвороб, то з 2016-го року непридатними до служби можуть бути тільки ті, хто має хронічну хворобу з ускладнененнями, і люди з інвалідністю. Плоскостопість вже не буде підставою, щоб визнати призовника непридатним, хіба що в нього плоскостопість з артрозом.

Запрацюють мовні квоти на телебаченні

У середині осені повністю запрацюють мовні квоти на телебаченні – з 13 жовтня закон, підписаний президентом ще в червні, набирає чинності в повному обсязі. Згідно з документом, в ефірі загальнонаціональних каналів має бути не менше 75% контенту українською мовою, а в ефірі регіональних — не менше 50%.

Як пояснила керівник парламентського комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар, вироблений в Україні російськомовний телевізійний продукт буде протягом одного року зараховуватися в україномовну квоту для телеканалів.

Відпочиваємо третину місяця

У жовтні 2017 року в Україні офіційно передбачено 10 вихідних днів, тобто, українці будуть відпочивати третю частину місяця.

Так, 14 жовтня покладено вихідний на честь Дня захисника України. Враховуючи, що він випадає на суботу, то вихідним буде наступний понеділок – 16 жовтня.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*