Через посуху волинські аграрії ризикують втратити частину урожаю (ВІДЕО)

29.04.2020 / Відео, Новини

Керівник ТзОВ “Волинь Нова” Іван Мисевич розповів, що через посуху волинські аграрії ризикують втратити частину урожаю.

Його підприємство розташоване у Горохівському та Локачинському районах. Вирощує ріпак, озиму, яру пшеницю та ячмінь. Цими днями завершили сівбу гороху та кукурудзи, – йдеться у сюжеті “Суспільного”.

“Цього року сівба дуже складна у зв’язку із малою кількістю опадів. Як в зимовий період, так само і зараз. Земля потріскана, волога на критичному рівні. Якщо не буде найближчим часом дощів, це дуже вплине на результат цього року по врожаю”, – розповів директор сільгосппідприємства Іван Мисевич.

“Нестача вологи може вплинути на якість і на об’єм майбутнього урожаю. На полі земля суха. Однак, аграрії здійснили посіви. Порядка 25 тисяч гектарів — це 80 відсотків до прогнозованих площ, соняшника — це 27 тисяч. Це — майже 90 відсотків до намічених площ. Сої близько половини. Це — 20, 23 гектари”, – підкреслив начальник відділу рослинництва і технічної політики управління АПР облдержадміністрації Олександр Книш.

Через посуху волинські фермери можуть втратити частину урожаю. ВІДЕО

Тракторист-машиніст сільгосптехніки Олександр Касянчук розповів, працює на тракторі американського виробництва, ним культивує грунт перед сівбою.

“Дуже гарна техніка. Я на ньому працюю 6 років, не жаліюся, нормальний трактор. А раніше на якій техніці працювали? На Джондірах, на ХТЗ. Починав з меншого, а за роки пересів на кращий, дорожчого”, – каже тракторист-машиніст Олександр Касянчук.

Через посуху волинські фермери можуть втратити частину урожаю. ВІДЕО
Жителі села Бубнів працюють на городах із перших днів квітня. Місцева жителька Марія Власюк каже: тут посадили малину, цибулю, моркву, буряки, картоплю, посіяли озиму пшеницю, перець та помідори. Розповідає: через суху весну доводиться щовечора поливати городину.

“З чоловіком удвох вивозили гній, розкидали. Він пригорав. Маємо свого трактора, невеличкого Т-25 і чоловік працює на ньому. Переорював на ньому, потім удвох знову посадили картоплю. Завжди приїздять діти, але цього разу вони не захотіли їхати, бо карантин”, – каже жителька Марія Власюк.

“У нашому підприємстві на коронавірус ніхто не захворів. Ми посилили засоби захисту з початку ведення карантину. В нас усі працівники користуються антисептиками, масками. Дистанції дотримуються півтора метра, ніколи не має скупчень людей. Для нас це на роботу ніяк не вплинуло”, – зауважив директор сільгосппідприємства Іван Мисевич.

За словами начальника відділу обласного управління агропромислового розвитку Олександра Книша, посівну кампанію, станом на 28 квітня, завершили до двох десятків сільгосппідприємств. В області посіяли ранні ярі зернові культури на площі понад 100 тисяч гектарів. З них — 15 тисяч гектарів пшениці, 30 тисяч ячменю, 35 тисяч гектарів вівса та 5 тисяч гектарів гороху.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*