Через пост «Устилуг — Зосін» без розмитнення завезли товарів на 150 мільйонів євро

26.05.2017 / Новини

Держава недоотримала 45 мільйонів євро податків.

Про це пише LB.ua.

За перший квартал 2017 року через маловідомий туристичний перехід «Устилуг — Зосін» за даними Держприкордонслужби пройшло 605 300 чоловік, у середньому більше 200 тисяч щомісяця, майже 7 тисяч осіб на добу, п’ятеро людей за хвилину. Ці громадяни формують багатокілометрові черги на кордоні, про які всі чули.

За законами ЄС, якщо ви придбали товар на території Євросоюзу особисто для себе і вивозите за його межі, то вам повертають заплачений при купівлі ПДВ. Так звана програма TAX FREE. Цю схему і використовують українські контрабандисти для ввезення товарів у промислових обсягах в Україну через туристичні переходи.

Схема є приблизно такою. На прикордонний склад чи магазин контрабандистів у Польщі завозять фуру товару, наприклад, на суму 100 тисяч євро. Товар розбивають на частини до 500 євро і до 50 кг – це обмеження для TAX FREE.

Під кожний комплект друкують липові документи TAX FREE з чеками, але без прізвищ покупців — приблизно 200 комплектів. Потім кидають контрабандистам клич: «Є товар на таксу». Щоб перекинути фуру товару треба всього 30 мікроавтобусів із 6 пасажирами. Товар перевозять в Україну нібито для власних потреб. За роботу кожному пасажиру платять по 100 грн. Потім власник товару їде з липовими бланками у Польщу і отримує свої 15 відсотків вартості товару.

Тобто фура за 100 тисяч євро обійдеться контрабандистам не за 132 тисячі євро як при офіційному розмитненні, а за 85 тисяч.

Як зазначалося вище, за даними Держприкордонслужби митний перехід «Устилуг—Зосін» за перший квартал цього року перетнуло 605 300 чоловік, з яких не менше половини везе «ТАКСУ» на суму 500 євро кожен.

Якщо підрахунки правильні, то тільки через цей перехід без сплати мита та ПДВ в Україну завезено товару на близько 150 мільйонів євро, а держава недоотримала 45 мільйонів євро податків.

 

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*