Через коронавірус близько 30% українських заробітчан у Польщі втратили роботу

17.04.2020 / Новини

Через пандемію коронавірусу близько 30% українців, які перебували на заробітках у Польщі, втратили роботу. Наразі вони чекають відкриття кордонів, аби знову поїхати на заробітки.

Про це Українським національним новинам розповів президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

«За даними різних опитувань, які проводяться сьогодні в Польщі, до 30% українців там втратили роботу. Зараз вони сидять здебільшого вдома та чекають на відкриття кордонів, аби знову їхати на заробітки. В умовах карантину, коли країни зачинені та внутрішні пересування обмежені, можна тільки сподіватися на якнайшвидше відновлення економічної активності», – розповідає він.

Воскобойник відзначає, що польська економіка не може успішно існувати без українців.

«Наші громадяни працюють майже у всіх галузях, сприяють значному зростанню ВВП країни та готові проводити на роботі набагато більше часу, ніж поляки (10-12 годин на добу). Але в умовах карантину, коли зупинені всі підприємства, які не задіяні у підтриманні життєвого циклу країни,багато працівників тимчасово втратять свою роботу», – додає він.

Так, за його словами, якщо за коронавірусом прийде економічна криза, деякі підприємства можуть не відкритися взагалі.

«Якщо економіка Польщі в цьому році прямуватиме до рецесії, українські трудові мігранти все одно будуть дуже потрібні в цій країні, бо в умовах нестачі робочих рук саме наші громадяни можуть швидко і професійно закрити цю потребу. Для того, аби Польща відмовилась від українців, її економіка повинна впасти на рівень нашої країни (зараз ВВП Польщі в 5 разів вищий за український), і тоді місцеві зарплати перестануть цікавити наших громадян», – пояснює експерт.

Нагадаємо, з 16 березня цього року усіма напрямками – авіаційним, залізничним, автобусним та пішохідним – в Україну повернулося щонайменше 160 тисяч наших громадян.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*