Через екс-начальника “Ягодина” волиняни втратять доступ до лісів, – ЗМІ

26.03.2018 / Новини

Депутат Волинської облради Роман Микитюк хоче збудувати вольєр площею 2 тисячі 470 га на території заказників у Ковельському районі.

У вольєрі він має намір розмножувати фауну (плямистий олень, європейська косуля, дикий кабан). Волині і заснувати мисливське господарство, – пише “Під прицілом”.

Фірма Романа Микитюка “Веста М” орендувала ділянку на Ковельщині у 2013 році. Однак тоді він не вів мову про створення вольєру на даній території і дозволів на це не отримував. Погодження на будівництво огорожі депутату надав директор Ковельського лісгоспу Володимир Данилюк, якого звинувачують у перевищенні службових повноважень і інкримінують незаконну рубку лісів.

Створення вольєра на території заказників небезпечне тим, що там може відбуватись полювання, що є забороненим, а місцеві мешканці втратять гарантований законодавством вільний доступ до лісів. Розведення заявлених корумпованим митником видів тварин може серйозно нашкодити природі.

Екологи вже дали свою оцінку проекту вольєра Романа Микитюка. Вони негативно ставляться до реалізації даної ідеї через ряд причин.

По-перше, на території вольєру планують розводити ті види, чисельність яких є і так доволі великою і які не є рідкісними. А плямистий олень як нетиповий для Волині вид витісняє природні українські види. Завезення та інтродукція таких видів в дику природу визнана негативною практикою і заборонена в цивілізованих країнах.

По-друге, враховуючи, що в межах вольєра будуть знаходитись заказники “Літинський” та “Радовичівський”, які створені для збереження саме лісів, то розведення тварин у вольєрі буде суперечити законодавству та призведе до фактичної деградації тих лісів.

По-третє, приклади у Волинській області доводять, що людям забороняли вільно заходити в ліс, запевняючи, що це приватна територія.

“У мене особисто є приклади у Волинській області, коли до нас за те, що ми перебували біля вольєру та заходили в нього, приїздила озброєна охорона мисливського господарства “Майдан Мисливський” в Ківерцівському лісгоспі. І починали розповідати, що то їх приватний ліс, він в оренді і тому знаходитись там не можна. Тому я абсолютно певен, що саме так буде і у цьому випадку. Ліс обнесуть парканом, а селянам будуть говорити, що “ми взяли ліс в оренду, ходити туди не можна.

За цією ідеєю приховується лише бажання власника мисливського господарства розводити велику кількість дичини, аби отримувати більше ліцензій і більше полювати. При цьому, це планується робити з порушенням природоохоронного законодавства. На мою думку, такі дії в черговий раз дискредитують мисливську галузь. Власники могли б робити вольєр меншого розміру, за межами природоохоронних територій та цінних старих лісів і не розводити там інтродукованих тварин на кшталт плямистого оленя, а наприклад відновлювати популяцію місцевих тварин – зубра, лося, оленя благородного”, – зазначає еколог Петро Тєстов.

Відзначимо, що у 2011 Роман Микитюк був членом “Партії регіонів” і працював начальником Львівської митниці. Тоді його “права рука” Клавдія Кутикіна “погоріла” на хабарах у особливо великих розмірах. Однак вона отримала лише 3 роки умовно, а Роман Микитюк був переведений на посаду начальника Вінницької митниці, звідки скоро перебрався на Ягодинську митницю. На новому місці він продовжив свої корупційні діяння.

За повідомленням прес-служби СБУ, на митному посту “Луцьк” Ягодинської митниці діяла вертикально побудована корупційна схема: впродовж кожного дня керівники та інспектори митного поста протиправно отримували в середньому від 20 до 30 тисяч гривень. Жорстко покарані були всі керівники окрім Романа Микитюка.

У липні 2013 року Романа Микитюка відсторонили із займаної посади начальника Ягодинської митниці.

У 2015 році виконувач обов’язків начальника Волинської митниці Державної фіскальної служби України Андрій Андрейків відзначив, що такі люди як Роман Микитюк не можуть більше повертатись до ДФС через обслуговування інтересів крупного бізнесу і олігархів.

Ініцатива Романа Микитюка створити вольєр, зважаючи на його репутацію, викликає великі побоювання за природний ландшафт Волині. Швидше за все, заказники просто перетворяться на приватні мисливські угіддя, а місцеві втратять законний доступ до лісів.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*