Бюджету Шацького району у 2017 році не вистачатиме 6 мільйонів гривень

07.01.2017 / Новини

Про таку суму говорив на сесії Шацької районної ради Олександр Бебко, начальник управління фінансів Шацької райдержадміністрації, що відбулася 28 грудня.

Так, районний бюджет 2017 року формується на новій системі бюджетування. При підготовці проекту районного бюджету, який виносився на затвердження депутатам районної ради, враховано встановлення мінімальної заробітної плати з 1 січня у розмірі 3200 гривень на місяць.

Із змін – кошти освітянської субвенції (державний бюджет) йтимуть винятково на заробітну плату педагогічним працівникам, а заробітна плата обслуговуючому персоналу шкіл покладена на органи місцевого самоврядування. Також у змінах, запропонованих Урядом, передбачається надання з держбюджету медичної субвенції для оплати поточних витрат медичних установ, але видатки на оплату комунальних послуг та енергоносіїв цих установ з 2017 року будуть виплачуватися також з місцевих бюджетів. Фактично в 2017 році з урахуванням усіх коштів галузі району будуть забезпечені лише на 75%. Загалом же із врахуванням базової дотації на фінансування установ району бракуватиме 6 мільйонів гривень.

У 2017 році освітяни району отримають 17 млн. 132,9 тис.грн. субвенції з державного бюджету, медики – 6 млн. 138,9 тис.грн.

На 75% від потреби буде забезпечена фінансами й галузь культури. Усього витрати районного бюджету у 2017 році становитимуть 77 млн. 205,9 тис.грн. Фонд оплати праці установ і закладів бюджетних галузей за загальним фондом обрахований у загальній сумі 18 млн. 951,9 тис.грн. Цей фінансовий ресурс забезпечує 75% коштів від потреби району.

Передбачені в бюджеті району витрати на допомогу контрактникам (50 тис.грн.) та резервний фонд в сумі 100 тис.грн. Щоправда, на 2017 рік перейдуть вільні залишки районного бюджету за 2016 рік в сумі приблизно 2 млн.грн. (точна сума буде озвучена після виконання бюджету за 2016 рік), які будуть розподілені пізніше, але істотно це на ситуацію не вплине.

За словами Олександра Бебка, у 2017 році про видатки на розвиток не може бути й мови, допоки не будуть повністю профінансовані захищені статті – заробітна плата та оплата за електроенергію. Не додає оптимізму районному бюджету й ситуація зі сплатою ПДФО: оскільки більшість установ знаходиться на території об’єднаної громади, відповідно встановлені законодавством 60% цього податку, сплачені від цих установ, будуть іти Шацькій селищній раді.

Попри значний дефіцит районного бюджету, депутати після нетривалого обговорення його таки затвердили.

Віта Шепеля

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*