Бурштинова лихоманка на Волині: замість дерев та ягідників — ями, в яких тонуть корови

23.03.2020 / Новини

П’ять років тому Волинь із сусідніми Рівненщиною та Житомирщиною накрила хвиля нелегального видобутку бурштину. Від варварських методів «миття» сонячного каменю поліські ліси та луки виглядають, наче після бомбардування.

Екологи б’ють на сполох: нелегальний видобуток бурштину призводить до страшних екологічних наслідків. Чи допоможе закон про легалізацію такої діяльності оговтатися землі від зухвальства чорних старателів, що спустошують її надра?, – пише Вісник і К.

У ямах, залишених копачами, тонуть корови

Колись на Поліссі бурштин валявся під ногами, ним навіть груби топили. Нині ж ситуація справді кричуща. Нелегали залізли на людські паї, поорудували сповна і в ягідниках. На Волині найдужче від копачів потерпіли землі Маневиччини, особливо поблизу Оконська.

Там, де були гарні чорничники, тепер – лиш ковбані. Бо в місцях, де намацали бурштинову жилу – видерли все живе із землі. Зокрема і ягідники. Сім’ї, які свого часу на тих «плантаціях» заробляли левову частку свого бюджету, залишилися ні з чим. Та що старателям «копійчана» чорниця, якщо під нею ховаються мільйони! У лісі, під яким залягає бурштин, вони роблять просіку. Дерева викорчовують, розчищають невелику смугу землі, у якій екскаватором копають канал від найближчої річки, гатять греблі і масово ставлять там мотопомпи. Біля найпотужніших «жил» одночасно збираються тисячі копачів! Через деякий час ліс перетворюється на болото. Вода з відкритих каналів затоплює усе навколо, верхній родючий шар ґрунту повністю змивається, залишаються лише глина та пісок. У таких умовах новий ліс уже не росте.

Хто не став на старательську стежку – плаче. Бо по чорницю тепер доводиться далеко їздити (дехто навіть ходить по неї у Білорусь). А в тих ямах, що залишили за собою копачі, корови тонуть…

Коли з’явилася інформація, що бурштин знайшли біля Шацьких озер, у багатьох природолюбів серце краялося. Стало страшно: якщо туди кинуться старателі, то під землю може піти найбільше озеро України – перлина Волинського краю Світязь.

Попит на сонячний камінь підігріло кіно?

Бурштинова лихоманка сягнула піку, коли український бурштин почав масово скуповувати Китай. Впродовж 2011–2016 років там ціна на сонячний камінь зросла на 1000% – у десять разів. Її підігрівав високий попит на камінь на Далекому Сході. І мода. Адже споживачі з розвинених країн замість антикварних і колекційних коштовностей стали віддавати перевагу прикрасам, які рекламуються через соціальні мережі. А Китай їх масово штампував. А ще у Піднебесній ввели обмеження на видобуток нефриту, який донедавна був найпопулярнішим у комерсантів. От вони й переключилися на «магічний бурштин».

Кажуть, на Заході попит на сонячний камінь з’явився після виходу фільму «Парк Юрського періоду». У кіно ДНК комахи, збереженої в бурштині, було використане для клонування динозаврів. Мовляв, тоді люди зрозуміли, що цей матеріал наповнений історією. Особливо дорогими стали уламки з комашками чи травинками всередині, які були свідками епохи неоліту (Х–ІІІ тисячоліття до нашої ери!). Окремі екземпляри стали цінуватися навіть більше, ніж діаманти.

Ексклюзивного каміння в Україні видобували дуже мало. А от звичайною сировиною засипали ринок. Стали вивозити його контрабандою за межі нашої країни і вже потім продавати як європейський, маркуючи під польський чи литовський. У зв’язку з бурштиновою лихоманкою жителів Волині спіткало ще одне лихо – почалися крадіжки технічної оливи з трансформаторних підстанцій (вона захищає обладнання від перегріву). Як наслідок, чимало сіл залишалися без світла. Річні резерви «Волиньобленерго» крадії вичерпували за кілька місяців – цю оливу використовували для роботи своєї руйнівної техніки.

На боротьбу зі старателями кидали Нацгвардію

У проблемні райони влада вводила додаткові сили поліції та навіть Національну гвардію. Та ніщо не могло зупинити нелегальний видобуток бурштину. Коли копачів почали притискати, вони стали брати до лісу не лише спецтехніку, а й зброю.

Офіційно ж в Україні видобуток сонячного каменю розпочали у 1993-му році. У цій царині тривалий час єдиним легальним було державне підприємство «Бурштин України». Проте у той час, коли на Поліссі процвітав чорний бізнес і камінь вивозився тоннами, тут могли видобути його всього… 350 кілограмів за цілий рік! Такі цифри у порівнянні виглядають як насмішка. Тим часом на Волині почали будувати завод з переробки бурштину.

Держава втрачала мільйони. Назріла потреба ухвалення закону про легалізацію видобутку бурштину. Адже за розвіданими запасами сонячного каменю Україна посідає третє місце у світі після Польщі та Росії. Забарвлення поліського бурштину утворює практично безперервний ряд відтінків від жовтувато-білого до рожевого, червоного і майже чорного. А зеленкуватий камінь є унікальним, оскільки трапляється лише на Поліссі. За оцінками Держгеології, в Україні розвідані запаси бурштину категорії С1 оцінюються в межах 60 тонн, а категорії С2 – у півтора мільйона тонн.

Штраф – до 170 тисяч гривень

До речі, Литва, яка теж свого часу страждала від нелегального видобутку бурштину, сьогодні перетворила його на візитну картку. Прибалтійське сонячне каміння вважають брендом. Його продають на кожному кроці і навіть найменша крамничка має сертифікати, що посвідчують походження сировини. І це хороший приклад того, як можна використовувати національні багатства та природні ресурси України, аби перетворити їх на потужну марку світового рівня.

І ось президент України Володимир Зеленський підписав закон про легалізацію видобутку бурштину, який Верховна Рада ухвалила наприкінці минулого року, 19 грудня. Чи здатен він врятувати поліські землі від плюндрування варварами?

Новий закон передбачив запровадження дозволів на видобуток бурштину та серйозні покарання для тих, хто робить це нелегально. Тепер спеціальний дозвіл на геологічне вивчення бурштиноносних надр, зокрема, дослідно-промислову розробку родовищ з подальшим видобуванням каменю, надається на п’ять років. Його можна купити на електронному аукціоні. При цьому площа ділянки, на якій дозвіл діятиме, не перевищує 10 гектарів. Один гектар продаватимуть за ціною 34 тисячі гривень.

Незаконний видобуток, збут, зберігання чи переробка бурштину каратиметься штрафом від 51 тисячі до 170 тисяч гривень. Можна за таке навіть загриміти за ґрати до шести років! За безгосподарне використання земель, яке спричинило тривале зниження або втрату їхньої родючості, виведення із сільськогосподарського обігу чи порушення структури ґрунту чекає штраф у межах 4 тисячі гривень або обмеженням волі до 2 років.

Сьогодні у світі попит на бурштин знову пішов на спад. Й українська земля нарешті отримала перепочинок. Та варварський слід копачів на ній ще виднітиметься довго.

Наталія КРАВЧУК

1 Коментар Бурштинова лихоманка на Волині: замість дерев та ягідників — ями, в яких тонуть корови

  1. А в тих ямах, корови тонуть…Вісник і Со,як,завжди,топче задніх.Де ви були,шановні,коли все починалось? У дитсадку?

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*