Британський супутник вперше в історії розпочав збір космічного сміття

21.09.2018 / Новини

Британський супутник RemoveDEBRIS вперше в історії розпочав збір космічного сміття на навколоземній орбіті

Про це пише Еспресо ТВ з посиланням на The Verge.

Випробування почалися, коли компанія SpaceX запустила на Міжнародну космічну станцію ракету Falcon 9 з вантажним кораблем Dragon, який доставив космонавтам прототип апарату RemoveDEBRIS для збору космічного сміття.

16 вересня за допомогою гарпуна він вперше зловив металевий уламок, випущений для імітації космічного сміття. Після того, як уламок потрапив в мережу, він був стягнутий з допомогою шести електромоторів, установлених на космічній сітці.

“Ми абсолютно раді результатам випробувань цієї технології. Ідея може здатися простою, але через складність використання мережі в космосі для захоплення уламка потрібні були роки планування і роботи інженерів при координації Космічного центру Суррея з Airbus і нашими партнерами”, – какже глава космічного центру Суррея Гільєльмо Альеті.

Надалі вчені планують тестувати систему навігації RemoveDEBRIS з використанням лідара, відеокамери для аналізу навколишнього космосу і пошуку сміття, а також вітрила, яке потрібне для буксирування захоплених шматків космічного сміття в атмосферу Землі.

Нагадаємо, на сьогоднішній день на орбіті Землі знаходяться більш 175 млн об’єктів космічного сміття діаметром більше 1 см, що рухаються зі швидкістю понад 28 тис. км / год. З них 18 тис. об’єктів – рукотворні, інші мають космічне походження. Їх загальна маса – близько 7,2 тисяч тон.

Про місце розташування більшості об’єктів вченим нічого невідомо. При цьому космічне сміття – реальна загроза: при зіткненні кількох великих об’єктів запуститься ланцюгова реакція, яка може знищити все супутники на орбіті.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*