Авакова просять виділити для Шацька на літо додаткові екіпажі патрульних

09.06.2016 / Новини

Після анексії Криму Росією все більше українців починає відпочивати на Шацьких озерах.

Цифри говорять самі за себе – у 2014 році нарахували близько 80 тисяч відпочивальників, а у 2015-му потік туристів збільшився на 40%. А це приблизно 140-160 тисяч осіб.

Про це пише “Вісник і К”.

Відповідно, зростає навантаження на всю інфраструктуру населених пунктів навколо Світязя і на його екосистему. Туристам пропонують «освоювати» інші озера Національного парку Таким популярним, як останні два роки, Світязь не був ніколи. З одного боку, це добре, з іншого – виникає купа проблем.

Особливо якщо врахувати, що саме озеро розташоване на території Шацького національного природного парку, метою створення якого є збереження, відтворення та раціональне використання унікальних природних комплексів Шацького поозер’я. Погодьтеся, важко це робити, коли природоохоронну територію на декілька місяців окуповують десятки тисяч туристів. Як зазначив директор нацпарку Володимир Захарко, кількість відпочивальників дуже велика. “В принципі, ми можемо ще більше людей прийняти на відпочинок, але за однієї умови – побудувати очисні споруди і каналізаційну мережу в селах Мельники, Гаївка, Світязь”, – зазначив Володимир Володимирович.

Ще однією проблемою для працівників Шацького природного парку стало створення… Національної поліції. Річ у тім, що на екологічному посту при в’їзді на рекреаційну територію вже 20 років поспіль чергували працівники парку спільно з представниками райвідділу внутрішніх справ. Щороку укладався відповідний договір.

“Міліцію реформовано, а у законодавстві про поліцію не прописана процедура несення служби на екопосту”, – зауважив Володимир Захарко. – Я зустрічався з начальником волинської поліції Петром Шпигою. Він сказав, що йому дорожня служба не підпорядкована. Найближчим часом народний депутат від нашого округу Ігор Гузь звернеться до міністра Арсена Авакова з тим, аби виділити додатково на літній період два екіпажі патрульної поліції на наш район. Це дасть змогу і посилити безпеку на літній період, і забезпечити роботу екологічного поста.

Сподіваюся, керівництво піде нам назустріч. Річ у тім, що працівники парку не мають повноважень зупиняти автівки. А наші люди не настільки свідомі, аби самим платити гроші. Маю вже власні спостереження: чим дорожча машина, тим більше водій намагається проїхати безплатно. Варто зазначити, що плата за відві­дування території парку є не такою вже й великою – 5 гривень з людини та 15 гривень за мотоцикл, 20 – за автомобіль, 30 – за мікроавтобус і 40 – з автобуса. Торік зібрали 460 тисяч гривень. Ці гроші в основному були витрачені на прибирання території, вивезення і складування сміття на полігоні. Нікому ж не приємно відпочивати у купі непотребу. Тому екологічний пост не варто ігнорувати.

2 Коментарів Авакова просять виділити для Шацька на літо додаткові екіпажі патрульних

  1. Цікаво, відколи “депутат від нашого округу Ігор Гузь” став депутатом від округу, що включає Шацький район. Якщо мені не зраджує память, депутатом від Шацького, Старовижівського, Ратнівського та ковельського районів є Івахів. Чи може він відмовився від депутатства? Такого ще поки чути не було. Захарко щось забрехався, або Кордон напутав.

  2. Шановна колего з “Шацького краю”! Стаття написана “Вісником і К”, а не журналістами “КОРДОНу”.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*