Антистресові маски: у Штуні вчителі, школярі та батьки влаштували онлайновий перфоманс

13.04.2020 / Новини

У Штуні серед вчителів, учнів та їхніх батьків організували онлайновий флешмоб — у  період карантину вирішили створити й обмінятись у мережі гумористичними артмасками та масками-фотоефектами.

Практичний психолог Пикалюк І.В. запросила усіх учнів, батьків та вчителів освітнього закладу взяти участь у творчому перфомансу “Галерея Smile”, адже в умовах карантину найголовніше — не сумувати.

“Чотири стіни” можуть стати чудовою нагодою провести час по-сімейному”, – зазначають на сторінці школи у фейсбуці.

Умовою участі у перфоменсу було: розфарбувати обличчя, створивши ефект маски не медичної, а гумористичної та зазнімкуватись.

“І діти, і дорослі відгукнулись і надіслали свої чудові знімки”, – додають у повідомленні.

ДОВІДКОВО:

ПЕРФОМАНС, -у, ч.

1. Діяльність, орієнтована на досягнення специфічних (чітко визначених), вимірних, досяжних, взаємозалежних цілей, чітко визначених у часі; в той же час, перфоманс означає результативність – досягнення специфічних фінансових, маркетингових і т. п. цілей.

2. Гра, виконання трюків, циркових фокусів.

3. Форма сучасного мистецтва, в якій твором сучасного мистецтва є дії художника або групи у певному місці й у певний час, які спостерігаються в реальному часі; іноді перфомансом називають такі традиційні форми художньої діяльності як театр, танець, музика, циркові виступи та ін., проте у сучасному мистецтві термін «перфоманс» відноситься зазвичай до форм авангардного або концептуального мистецтва, що наслідують традицію образотворчого мистецтва; акція перфомансу може виконуватися однією або кількома учасниками в художній галереї або в музеї і представляти публіці живі композиції з символічними атрибутами, жестами та позами; ці акції заздалегідь плануються і відбуваються за деякою програмою; на відміну від театру, у перфомансі художник, як правило, – єдиний автор; цей жанр ближчий до поетичного читання й виконання музичного твору й може бути визначений як публічний жест (фізичний, словесний, поведінковий, соціальний і т.д.); в його основі лежить уявлення про мистецтво як про спосіб життя, що передує створенню яких-небудь матеріальних об’єктів і навіть робить їх зайвими; перфоманс заперечує поняття репрезентації (подання життя через мистецтво) заради безпосереднього проживання; він радикально відрізняється від класичного твору мистецтва, але в ньому можуть бути акцентовані різні підстави цієї відмінності – тимчасова тривалість, провокативность, соціальність, ігровий аспект, тому перфоманси можуть виражати зовсім різні естетичні програми; в “концептуальному” перфомансі важливе документування події й фіксація розриву між цим документом і реальністю; в “антропологічному” важлива тілесна участь художника, іноді саморуйнівна, і фізична присутність глядача, іноді свідомо зроблена дискомфортною для нього.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*