“Абетка” Ігоря Гузя: кампанія “Врятуємо Світязь”, заплив, Гунчик, Палиця

27.01.2017 / Новини

В «Абетці» нардепа від Волині Ігоря Гузя зібрано асоціації до літер алфавіту, які виникли у журналістів при згадці його імені.

Видання “ВолиньPost” продовжує рубрику «Абетка», в якій ви зможете прочитати цікаві, відомі та не дуже факти про знаних волинян. Для наповнення нашої абетки ми не проводили спеціального опитування, а відшукали інформацію, про яку гості «Абетки» розповіли у своїх виступах чи інтерв’ю.

А – активність

За результатами моніторингу Громадянської мережі ОПОРА Гузя не один раз визнавали одним із найактивніших у Раді депутатів-мажоритарників.

Активність депутатів оцінювали на основі показників кількості постанов, законопроектів та запитів, відвідуваності засідань ВРУ, виступів, кількості і регулярності роботи громадських приймалень депутата, особистих прийомів громадян, робочих поїздок в округ та участі у роботі місцевих органів влади, звітування депутата про свою роботу.

При формуванні загального рейтингу, враховували роботу депутата в парламенті і на окрузі. До прикладу, Ігор Гузь зайняв 3 місце як за активністю в парламенті, так і в окрузі.

Протягом роботи в Раді у 2015-2016 роках Гузь подав 30 законопроектів, 13,5% з яких стали законами. Нардеп подав 1678 депутатських звернень та 49 депутатських запитів. За два роки він не пропустив жодного пленарного засідання.

Б – «Бандерштат»

Нардеп від Волині стояв біля витоків одного з найбільших патріотичних фестивалів України. Гузь декілька років очолював оргкомітет фестивалю «Бандерштат», який вперше провели у Луцьку у 2007 році.

Цьогоріч у Луцьку відбудеться вже 10-ий фестиваль, який пропагує піднесення української національної ідеї серед молоді та творчих колективів; здоровий спосіб життя та увіковічнення образу Бандери як національного символу.

До слова, Гузь розповідав журналістам, що після перших фестивалів члени оргкомітету змушені були віддавати власні кошти через «мінуси».

«В мене була певна сума – позичена, зібрана. Я міг купити в кредит автомобіль в 2009 році. Але, на жаль, ми за два попередні роки мали серйозні борги по «Бандерштату», бо вхід був безкоштовний. Ми шукали фінансування. Але траплялися і форс-мажори, коли спонсори пообіцяли гроші, але в останній момент відмовлялися. І як голова оргкомітету я мусив віддати дуже велику суму з власної кишені», – розповідав Гузь.

«Абетка» Ігоря Гузя

 В – Врублевський

Саме волинський нардеп першим у публічному просторі підняв питання щодо житла для хлопця з Тернополя, який проживав у Луцьку у справжній халабуді. Допис Гузя у Facebook тоді назбирав стоні лайків та перепостів, а тему «луцького сироти» підхопили центральні канали.

До слова, нардеп разом із своєю командою майже півроку оплачував готельний номер для хлопця, поки у місті шукали шляхи вирішення житлового питання для Тараса Врублевського .

Згодом у міській раді повідомляли, що житло для хлопця знайшли та навіть проводили там ремонт.

Г – Гунчик

У 2015 році Гузь вступив у відверте протистояння із головою Волинської обласної держадміністрації Володимиром Гунчиком, взявшись просто з парламенської трибуни активно вимагати його відставки.

Вперше подібний заклик із уст Гузя пролунав 25 листопада 2015-го. Гузь вимагав відставки Гунчика через те, що той не може приборкати бурштинокопачів, а ще нібито відсутність в області майданівців на посадах ОДА та низький рівень співпраці із волинськими нардепами.

Гунчик із відповіддю не забарився та заявив про персональні інтереси Гузя у питанні призначення голови Любомльської райради. Проте згодом голова ОДА вже відверто говорив про піар з боку нардепа.

До слова, тоді на «захист» Гунчика виступив і голова облради Ігор Палиця. «Коли Гузь починає там виступати і кричати, що Гунчика треба міняти. Що Гузь такий патріот? Та який патріот? Він хоче поставити свою людину на Любомльську райадміністрацію, щоб та контролювала митницю», – заявляв Палиця. Проте вже через півроку він разом із нардепом переплив озеро, та , схоже, завязав дружні стосунки

А ще Гузь ходить у Греко-католицьку церкву, хоч і приймав хрещення в іншій. Проте нардеп наголошував, що все свідоме життя є грекокатоликом, хоч загалом підтримує ідею створення єдиної помісної української церкви.

Д – депутат

Нинішній нардеп від 19-го округу вже давненько пересідає практично із крісла в крісло у радах різного рівня. Так, Гузь був депутатом і Луцькради, і Волиньради, а нині є парламентарієм у Верховній Раді.

Ще будучи студентом третього курсу університету, у 2002 році він став депутатом Луцької міської ради, входив до «молодіжної» депутатської комісії, яка опікувалась питаннями молоді, освіти та науки.

У 2006 році став наймолодшим депутатом Волинської обласної ради. Був обраний головою постійної депутатської комісії з питань молодіжної політики, спорту та туризму. У Волиньраді Гузя визнали найактивнішим депутатом V скликання.

До Верховної Ради політик втрапив з другої спроби. На попередніх виборах він балотувався по 21-му виборчому окрузі з центром у Ковелі, та програв Степану Івахіву.

На виборах у 2014-му році Гузь «переїхав» балотуватися у 19-ий округ, і там здобув найбільшу підтримку – 27 243 голосів виборців, та вже 27 листопада 2014 року прийняв присягу народного депутата України. У грудні цього ж року обрано заступником голови Комітету Верховної Ради України у закордонних справах та заступником члена Постійної делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи.

«Абетка» Ігоря Гузя

Е – е-декларація 

Саме Гузь першим із волинських народних обранців заповнив е-декларацію за 2015 рік.

Упродовж 2015 року народний депутат задекларував 342,6 тисячі гривень: близько 80 тисяч гривень заробітної плати та 262,6 тисячі гривень доходу, імовірно, від продажу автомобіля. Адже у декларації за 2014 рік на депутата задекларовано авто Toyota Camry 2006 року випуску. У звітності за 2015 рік цей автомобіль відсутній. Замість нього Ігор Гузь придбав новий автомобіль Hyundai Sonata 2010 року вартістю 270,4 тисячі гривень.

А ще у 2012 році депутат заявляв про свою однозначну позицію щодо еміграції. На питання журналістів, за яких умов він би зміг переїхати за кордон, Гузь відповів коротко: за жодних, навіть при умові ув’язнення.

Є – Євромайдан

Народний обранець виступав одним із координаторів луцького Євромайдану. За участь в акціях протесту міліція відкрила на нього «кримінал». Політику інкримінували «винесення портретів Януковича з приміщення Волинської обласної ради; заклики до вчинення дій, що загрожують громадському порядку; захоплення державних або громадських будівель чи споруд». За рішенням суду тоді Гузь отримав домашній арешт на 60 днів із застосуванням електронного браслета, проте за 5 днів Апеляційний суд пом’якшив запобіжний захід до підозрюваного.

«Абетка» Ігоря Гузя

 Ж – житло 

У декларації Гузя за 2015-ий рік вказували, що власної нерухомості Гузь та його дружина не мали. Проте нардепові з 2003 року належить право безоплатного користування 39 % житлового будинку у Луцьку, площа якого 76 м. кв. Інша частина будинку належить Гузь Лесі Павлівні. Найпевніше, що це житло, у якому нардеп проводив екскурсію журналістам ще у 2014 році як новообраний заступник голови Волиньради.

Тоді він закликав інших посадовців також брати приклад та показувати журналіста свої «маєтки» та розповів, що проживав у будинку з 2007 року.

«Переїхавши» у Верховну Раду, Гузь як і частина його колег проживає у готелі «Київ», фото житла він також ділився у Фейсбуці та «водив у гості» волинських журналістів під час прес-туру до Верховної ради.

«Абетка» Ігоря Гузя

З – заплив 

Політик є великим любителем перепливати озера, і не полишає цієї звички навіть у не зовсім теплу пору року.

Відтак, останні два «парні» запливи Гузя викликали велике зацікавлення у волинян та активно висвітлювали у ЗМІ. 7 жовтня 2016 року Гузь спільно з очільником Волиньради Ігорем Палицею переплив Згоранське озеро, а вже 26 жовтня «штурмував» Біле озеро на Рівненщині, разом із колегою-нардепом Юрієм Вознюком.

«Абетка» Ігоря Гузя

 На цьому пригоди Гузя не завершилися – 27 листопада він здійснив одиночний заплив через Хрінницьке водосховище при температурі повітря +3.

«Ще хочу спробувати пливсти при мінусовій температурі, але такий костюм як у мене довгу дистанцію не витримає. Сьогодні от трохи замерз, вже і язик слабо працював)

Життя б’є ключем)», – написав нардеп у соцмережі.

І – історичний факультет

Волинський нардеп після навчання у загальноосвітній школі №19 у Луцку вступив до тоді ще Волинського державного університету ім. Лесі Українки на історичний факультет. За фахом Гузь політолог, викладач політології.

К – комітет

У Верховній Раді народний обранець є членом комітету ВРУ у закордонних справах. А ще за гороскопом він – Козеріг.

Л – ЛГБТ

Народний депутат Ігор Гузь неодноразово висловлював своє ставлення до ЛГБТ та ініційованих ними Маршів рівності. Востаннє своїм спогадами депутат також ділився в мережі. За його словами, кожен має право на вибір орієнтації, як і кожен «має право вважати гомосексуалізм збоченням».

«Просто збоченням… Так вважає будь-яка християнська церква і власне по замовчуванню повинен вважати кожен християнин. Якщо він є справжнім християнином або ж прагне ним бути. І так вважаю я. Це моє право.», – писав Гузь. Нижче у своєму дописі він писав, що кожен також має право йти маршами, а той, хто не підтримує цього, «має право боротися за країну де будуть пропагуватися християнські, консервативні та патріотичні погляди», – зазанчав він.

Нардеп проти пропагування сексуальної орієнтації на маршах та не розуміє їх ідеологів, які зв’язують таку позицію із нібито непідтримкою європейських цінностей.

А ще улюбленим письменником політика у дитинстві був Джек Лондон.

«У дитинстві подобався Джек Лондон. Пригоди, мандри, природа – це мене захоплювало. Зрозуміло, книжки про індіанців. Не знаю, чи діти тепер таке читають… Але наше покоління таким захоплювалося. Джеймс Фенімор Купер і таке інше», – розповідав нардеп.

М – музика

Ще у 2012 році Гузь ділився із журналістами своїми музичними вподобаннями. Нардеп розповідав, що слухає різноманітну музику.

«Я не слухаю російської попси, майже не слухаю російської музики як такої. Я не можу сказати, що я рокер чи ще хтось. Мені подобається техно-, електромузика, Enigma. Зараз я завантажив багато записів співу сербських монаших хорів. Дискомузика 80-х подобається»,- розповідав нардеп.

«Абетка» Ігоря Гузя

Н – «Народний фронт»

Під покровом саме цієї політичної сили Гузю вдалося пройти до Верховної Ради. Гаслом народного обранця на виборах у 2014-му році була традиційна для «Народного фронту» речівка «Сильна команда для складних часів», а на білбордах Гузь красувався поруч із Арсенієм Яценюком.

 

П – Премія

У 2006 році Гузь як координатор Волинської обласної організації молодіжної інформації «Альтернатива» за внесок у розвиток молодіжного руху отримав премію Кабінету Міністрів України. У мотивації вказувалося – «за особливі досягнення молоді у розбудові України».

Р – реформатор

Гузь став «депутатом-відмінником, очоливши список нардепів-реформаторів. Рейтинг складала Громадянська мережа ОПОРА, тож Гузь піднявся на вершину у серпні-вересня 2016-го року. У 2016 році його обрали першим спікером від Волині у парламенті, а також він став першим у рейтингу серед волинських нардепів за підтримку важливих економічних законів.

У серпні народні депутати були на «парламентських канікулах», графік Верховної Ради не передбачав і роботи з виборцями. Однак Гузь зустрічався із жителями округу, проводив публічні звіти у дворах та брав участь у різних заходах.

Ігор Гузь отримав 100 балів зі ста максимальних за показниками законодавчої роботи, 79 – за роботу у виборчому окрузі.

Із підсумковою оцінкою 93, 7 балів саме нардеп від 19-го округу став першим у загальному рейтингу серед 105-ти народних депутатів.

«Абетка» Ігоря Гузя

С – спорт 

Окрім того, що Гузь веде спортивний спосіб життя, його робота в органах місцевого самоврядування була тісно пов’язана із цією діяльністю. Так, у середині двотисячних він був начальником відділу у справах сім’ї та молоді Луцькради. Ставши депутатом Волиньради, Гузь очолив постійну депутатську комісію з питань молодіжної політики, спорту та туризму.

А ще родина нардепа походить із сіл Свірже та Смідин. Перше знаходиться на Холмщині, а друге – у Старовижівському районі.

Т – Тризуб

Ще навчаючись у старших класах школи, Гузь захопився патріотичними течіями та почав цікавитись громадською діяльністю. У 1999 році він вступив до всеукраїнської спортивно-патріотичної громадської організації «Тризуб» імені Степана Бандери.

До слова, тоді батьки не дуже підтримували таку ініціативу. «Тоді були жорсткі дискусії щодо їхніх позицій і моїх. Але я сказав, що це мій шлях і буду проходити його, як я вважаю за потрібне», – розповідав політик.

В кінці 90-тих років став одним з ініціаторів відновлення діяльності у Луцьку Пласту – Національної Скаутської Організації України.

Згодом народний обранець належав до Молодіжного Націоналістичного Конґресу, був головою волинської організації, а з 2002 по 2005 рік був заступником голови всеукраїнської організації. З 2005 по 2013 рік був головою Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Національний Альянс».

«Абетка» Ігоря Гузя

У – «ув’язнення» 

У 2001 році політик був співкоординатором Волинського відділення Громадського комітету опору «За Правду» та брав участь у акції «Україна без Кучми». Під час цієї акції, що проходила у місті Києві 9 березня 2001 року, був затриманий правоохоронними органами та засуджений до десяти діб адміністративного арешту.

Вже у 2005 році він разом із колегами їздив у Білорусь на акцію, де його затримали правоохоронці та затримали на 10 днів адмінарешту.

У часи Євромайдану за участь в акціях протесту міліція відкрила на Ігоря Гузя кримінальну справу за трьома статтями, а суд зобов’язав його носити електронний браслет стеження.

Ф – фонд

У 2016 році розпочав роботу фонд Ігоря Гузя «Прибужжя». Він діє у межах районів, які входять до 19-го виборчого округу – Володимир-Волинського, Любомльського, Іваничівського, Шацького районів, та міст Нововолинськ та Володимир-Волинський.

Фонд ініціює та долучається до різноманітних заходів на території Прибужжя, а також підтримує діяльність різних середовищ: учасників АТО, громадські організації дітей з особливими потребами, ОСББ, творчу молодь. Підтримує Фонд і ініціативи з реалізації громадських та соціальних проектів.

А ще Гузь був фанатом волинського футболу, та запевняв, що любить ФК «Волинь» «і питання тут не у власниках і тренерах».

«Абетка» Ігоря Гузя

Х – хоббі 

Політик серйозно захоплюється бігом та плаванням та активно пропагує ці види спорту. 22 серпня 2012 року в рамках кампанії «Врятуємо Світязь», що мала на меті привернення уваги громадськості до проблеми розбудови Хотиславського кар’єру зі сторони Білорусі, нардеп за 2 години 46 хвилин переплив найбільше озеро Шацьких озер — Світязь.

А 20 серпня 2016 року Ігор Гузь разом із побратимом Валерієм Макаруком переплив Світязь по довжині, подолавши понад 8 кілометрів за 7 годин і 23 хвилини. Заплив присвятили 25-й річниці Незалежності України. За словами депутата, цей заплив став початком кампанії за здоровий спосіб життя “Перепливаємо”, у рамках якої планували масові запливи через озера Волині та України загалом.

«Абетка» Ігоря Гузя

Ц – Центр демократії

Народний обранець є членом організації центр демократії «Нова Європа». Міжнародна інституція має на меті творення нового геополітичного простору в Східній Європі та формування проуркаїнського лобі, а також сприяння інтеграції України до ЄС та НАТО. Окрім того, працюватимуть й над активізацією української діаспори.

Ч – «Чорнобильський шлях»

«Чорнобильський шлях» – щорічна хода в Білорусі, яка приурочена до аварії на Чорнобильській АЕС. Гузь у 2005 році долучався до ходи, під час якої був арештований білоруськими правоохоронцями. Політику призначили 10 діб адмінарешту, а згодом депортували із Білорусі та заборонили в’їзд на територію країни на 5 років.

Ш – шахта

Питання добудови 10-ої шахти Гузь чи не найактивніше любіює у стінах парламенту. Будівництво, яке розпочали ще за часів Радянського союзу, і досі потребує значних коштів, у той час коли експерти висловлюють сумніви у його доцільності.

Тим не менш, нардеп активно відстоює питання шахтарів у раді. Він зустрічається із ними безпосередньо на окрузі, відвідує шахти, а потім озвучує їх у парламенті. Депутат наполягав на виділення 100 мільйонів на добудову у 2016, а грудні написав у своєму профілі, що після двох публічних звернень до Володимира Гройсмана висловлених цього тижня його позицію врахували – до попередніх 20 мільйонів гривень додали ще 130 мільйонів.

«Тому відповідно шахту ніхто не буде консервувати/закривати! Переконаний що вугільній галузі на Волині бути!»,- писав нардеп. До слова, Гузь був ініціатором створення міжфракційного депутатського об’єднання «Захистимо вугільну галузь».

Щ – щастя

У 2012 році, спілкуючись із журналістами, політик розповідав, що маю усе для щастя, окрім одного – він не може бути щасливим, поки президентом України є така людина, як тодішній гарант Віктор Янукович.

«Абетка» Ігоря Гузя

Ю – «юний друже» 

Так до Гузя любив звертатися один з очільників Волинської обладержадміністрації Борис Клімчук. Самого ж Гузя дуже нервували такі звертання.
«Оце «учень», «синок», «юний друже»… Вибачте, мені вже 30 років. Я маю свій досвід, в мене є свій батько, який дав мені дорогу у життя. І я не потребую, аби мене хтось вчив. Я маю свою позицію і дев’ять років депутат, якого обирали люди, і ці люди не гірші, ніж люди, які обирали Клімчука. Тому я закликав Бориса Петровича до культурного, адекватного спілкування. Він – старша людина, але ми не в цьому контексті працюємо. Ми обранці народу і треба поважати один одного», – заявляв тоді політик журналістам.

Я – Янукович

У часи своєї бурхливої революційної молоді Гузя часто критикували за те, що члени націоналістичні організацій «писали послання» про свою протести чинному режиму лобі – мовляв, псують архітектуру міста. Натомість Гузь акцентував увагу н порушеннях з боку Януковича.

«Якщо це не межує глобально з чинним законодавством. Те, що зараз біг-борди Віктора Януковича молоді люди по цілій країні обмальовують і висловлюють свій протест, то я вважаю, що це нормально. З точки зору законодавства – це порушення. Але у нас Президент України і його тисячі сподвижників порушують законодавство кожен день. Так що вчинки «моїх підопічних» – це дитячі іграшки. Але це висловлення їх позиції», – заявляв чинний депутат.

***
Автор цієї публікації виключила букву «Ґ», «Ї», «Й», «О», «Ь», з переліку, адже до них важко підібрати асоціацію. У публікації використані матеріали видань «Таблоїд. Волині», «Волинь24»,«Волинські новини», «БУГ», «Відомості», «4 влада», «Волинська правда», сайтів Верховної ради України та Ігоря Гузя, Фонду «Прибужжя» та сторінки Ігоря Гузя у мережі Facebook.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*