80 років тому польський президент став хресним батьком двох братів із Любомльщини (ФОТО)

04.02.2020 / Новини

У другій половині 30-х рр. ХХ ст. в Речі Посполитій вийшла постанова, що при народженні десятої дитини і наступних польський президент ставав для них хрещеним батьком.

Про це розповів директор Любомльського краєзнавчого музею Юрій Фініковський.

3 жовтня 1937 року в селі Застав’я (Підгородно) Любомльського повіту народився Йосип Федорович Васейко, який був десятою дитиною в сім’ї. На його ім’я було видано ощадну книжку.

Посвідчення червоного кольору, на обкладинці тиснений золотистий напис: «PREZYDENT/ RZECZYPOSPOLITEJ SWEMU/ CHRZESNIAKOWI». На перших внутрішніх сторінках книжки надрукований портрет Президента Ігнація Мосціцького та вітання новонародженому:

«Річ Посполита вітає Тебе, новий обивателю, і зичить Тобі, щоб все своє життя був освітлений сонцем щастя і вдачі.

Пам’ятай, що майбутнє Твоє залежить від Твоєї праці, сумлінності і далекоглядності, а блиском Твого життя буде свідомість виконання обов’язків та ставлення до родини і Держави».

На ім’я Йосипа Васейка від Президента, як дар, було покладено 50 злотих, які з усіма відсотками та, можливо, іншими вкладами, власник книжки міг отримати тільки досягнувши повноліття. Крім цього дарунку Президента, були й інші пільги для хрещеника. Зокрема, для хлопчиків передбачались пільги при вступі до офіцерської школи та інше.

На жаль, Йосипу скористатись цими коштами та пільгами не вдалося, тому що через рік Західна Україна була приєднана до СРСР.

Цікаво, що і молодший брат Йосипа, який народився на рік пізніше і став одинадцятою дитиною в сім’ї, також був хрещеником Президента Польщі.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*