5 поширених помилок у лікуванні застуди

04.11.2017 / Новини, Статті

Зміна погоди та суттєве зниження температури повітря, а ще постійні дощі – звісно ж, несуть із собою застуди. Не варто довіряти усім порадам щодо лікування. Деякі з них можуть просто не працювати, а деякі й узагалі можуть нашкодити.

Народні методи лікування застуди часто пов’язані з псевдонауковими уявленнями, а не фактами. Деякі з них – не більше, ніж просто міфи.

Міф 1: потрібно більше вітаміну С, щоб не захворіти

Найбільш поширена порада при лікуванні застуди – це споживання вітаміну С. Проте вчені стверджують, що прийом вітаміну С у великих дозах певною мірою захищає тільки тих, хто має великі фізичні навантаження. Але для всіх інших цей спосіб зменшує ризик захворіти лише на 3%.

“Якщо доросла людина в середньому хворіє на застуду двічі на рік, прийом вітаміну С допоможе уникнути одного захворювання за 15 років”, – пояснюють науковці.

Льодяники, що містять цинк, мають більш позитивний ефект. Висновки трьох клінічних випробувань показали, що діти, які приймають вітаміни з цинком, в середньому мають на одну-півтори застуди менше на рік. Інші дані показують також, що препарати з цинком прискорюють одужання десь на один день.

Міф 2: алкоголь послаблює імунітет

Часто хворобу чи застуду сприймають як “покарання” за нездоровий спосіб життя. Тому й існує хибна думка, що якщо ви вживаєте алкоголь, то ваш імунітет послаблюється.

Насправді, цей факт не отримав широкої експериментальної перевірки. Проте висновки трьох незалежних досліджень свідчать, що регулярне (але помірне) вживання алкоголю знижує ризик застудитися. До того ж, багато залежить від того, який напій ви оберете. Вино має позитивний ефект, а от пиво – ні.

Міф 3: при застуді треба пити антибіотики

Антибіотики борються з бактеріями, а застуду спричинюють віруси. Набагато розумніше буде спробувати полегшити симптоми хвороби. Найбільш неприємні з них можна знизити за допомогою препаратів, що містять антигістамінні, протинабрякові та знеболювальні засоби.

До того ж ефективність застосування антибіотиків залежить від організму людини, яка їх приймає, та виду інфекції.

Міф 4: лікування сиропами від кашлю

В ході трьох різних досліджень було з’ясовано, що ложка меду перед сном допомагає заспокоїти кашель набагато ефективніше, ніж різні сиропи від кашлю та теплі солодкі напої. Замість того, щоб купувати сиропи – додайте в свій раціон мед.

Міф 5: менше спілкуйтесь, щоб нікого не заразити

На швидкість вашого одужання добре впливає спілкування з близькими та взагалі приємними вам людьми. Пацієнти, які відчувають співчуття та добре ставлення з боку лікаря, долають хворобу швидше.

Принаймні, якщо ліки не допомагають, трохи тепла та ласки аж ніяк не завадить. Головне – це дотримуватися здорового глузду: регулярно мити руки і не пити з одного посуду з тим, хто вже захворів.

Джерело: ВВС

 

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*