Радянська влада зумисне знищувала історію і культуру Володимира, – Стемковський

Аби повернути автентичний вигляд Княжого міста і збільшити потік туристів у Володимир-Волинський – необхідно відновити центральну площу і реставрувати найцікавіші пам’ятки архітектури. Про це у студії видання «КОРДОН» розповів громадський активіст, політолог, науковий співробітник Володимир-Волинського історичного музею та підприємець Олександр Стемковський.

За його словами, у центральній частині міста в першу чергу треба відновити бруківку – автентичне покриття Княжого міста.

«Ми приходимо на центральну площу міста і бачимо там не бруківку, а пласти асфальту, які роками нашарувалися, бо прокладався асфальт там ще у 70-80 рр. Радянською владою центр міста був практично зруйнований, бо вони шукали, як завжди, легкі шляхи. На жаль, радянська влада не захотіла зберігати історію і культуру міста Володимир-Волинський і залила центр міста нерівномірними пластами асфальту. Тому, на мою думку, треба повністю здерти асфальтове покриття, провести ґрунтовні археологічні дослідження і відновити бруківку», – переконаний Олександр Стемковський.

За словами фахівця, під шарами асфальту схована бруківка XVII-XVIII ст. І її цілком можна дістати та реставрувати. Мовляв, центр Володимира може бути нічим не гірший за центральні площі Львова, Кракова чи Дрездена.

«Друга родзинка – це стара дзвінниця, яка була біля костелу Іоакима і Анни.  Це прекрасна стародавня архітектура, яка була зруйнована радянською владо.  Її треба відновити і поставити на тому місці, де вона була. У нашому історичному музеї є усі креслення. Але це питання часу і політичної волі», – зауважив Стемковський.

Третій об‘єкт, який гарантовано приверне увагу туристів, це – стародавні підземелля, підвали старих будинків, котрі знаходилися у місті до Другої світової війни і були пошкоджені військовими діями, та остаточно знищені радянською владою.

«Знову ж таки, після детальних археологічних, наукових досліджень, з ймовірністю 95-99% ми віднайдемо нові, потенційно привабливі туристичні об‘єкти міста Володимира. Дані об‘єкти, такі як фундаменти будинків чи підвали, ми можемо певним чином зберегти і законсервувати в такому вигляді, які вони є, поблизу них встановити інформаційну дошку, де на 3 мовах (українська, польська, англійська) описати, що це за будинок, на фото показати його вигляд і т.д.), а старі підземелля вичистити і також активно використовувати для відвідування туристами з різних куточків України та Європи», – запевнив діяч.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*