Закордоння: Болгарія – країна курортів, печер, скарбів та найдревніших міст

01.06.2019 / Статті

Болгарія – країна, яка насамперед популярна серед наших туристів відносно недорогим курортом, місцями з багатою історією і чудовою природою. Тут бере свій початок слов’янська писемність, а древні античні храми поєднуються з ошатними християнськими церквами.

Столиця Болгарії – місто Софія, чисельність населення країни становить – 7 млн осіб, офіційна мова – болгарська.Тут живуть люди, які вміють танцювати на вугіллі і саме в цій країні знаходиться столиця трояндової ефірної олії.

Про це йдеться в “Тут цікаво”.

Цікаві факти про Болгарію

  • Як держава Болгарія виникла в 681 році, при цьому за всю свою історію вона жодного разу не змінювала назву. Як окремий народ болгари вперше згадуються ще раніше – в 354 році.
  • Болгарське місто Пловдив, вік якого становить близько 6 тисяч років – найдавніше з постійно населених міст Європи.
  • Болгарські вчені переконані, що Кирило і Мефодій, творці старослов’янської мови та абетки, були болгарами, згідно з найбільш поширеною версією, однак, брати мали грецьке походження.

  • Література Болгарії є найдавнішою зі слов’янських, вона виникла ще в 886 році.
  • Християнство серед слов’янських народів першими прийняли болгари.
  • У всіх країнах СНД кутову ручну циркулярну пилку називають «болгаркою» за місцем її першого виробництва. Крім того, «болгарським» називають солодкий перець.
  • Болгарська мова жестів сильно відрізняється від прийнятої в інших країнах світу – кивок означає незгоду, а рух головою з боку в бік, навпаки, слід інтерпретувати як «Так».
  • На території Болгарії розташовано понад 4 тисяч печер.
  • Болгарська народна пісня Izel ye Delyo Haydutin стала одним з музичних творів, запис якого відправлено ​​в космос на борту корабля Voyager – якщо він добереться до позаземних цивілізацій, ті зможуть скласти уявлення про культуру Землі.

  • На Різдво жителі Болгарії печуть пиріг під назвою «баніца», в який кладуть монети, записки та інші сюрпризи. За допомогою цього пирога болгари намагаються передбачити, що їх чекає у прийдешньому році.
  • Під час настання Нового року в болгарських будинках на кілька хвилин вимикають світло – час, який господарі та їхні гості проводять в темряві, призначений для новорічних поцілунків, які залишаться в таємниці.
  • Болгарія за кількістю об’єктів, що знаходяться під охороною ЮНЕСКО, займає третє місце в світі – її випереджають тільки Греція та Італія.
  • У Болгарії збереглася одна з найстаріших будівель на Балканському півострові – житловий будинок, який датується X-XII століттями, був зведений ще за часів Візантійської імперії.

  • Болгарія – найбільший в світі постачальник рожевої олії, одного з найдорожчих інгредієнтів, які використовуються в парфумерії. Олію отримують з рожевого дерева
  • Одне з основних національних свят – День хоробрості і болгарської армії (День святого Георгія), відзначається 6 травня.
  • Болгари не знають, що таке сир – в цій країні його не виробляють.
  • Болгарські виноградники дозволяють виробляти понад 200 000 тонн вина на рік, що робить Болгарію однією з найбільших виноробних країн світу. Винним традиціями цієї держави понад 1000 років.
  • На території Болгарії було знайдено найстаріший золотий скарб у світі – скарб із трьох тисяч золотих предметів віком близько 6 тисяч років.

 «7 чудес Болгарії»: унікальні місця та явища країни

Розповідає “Море турів”.

1. Античні укріплення Старого Несебра

Колишня оборонна фортеця на в’їзді до старовинного Несебра зараз збереглася лише як античний мур. Болгари кажуть: це місце, де зупиняється час. У свій час давня фортеця тримала оборону цілого міста, зараз же її мури приваблюють туристів з усього світу.

2. Перевал Шипка

Це район Балканських гір на висоті 1523 метри над рівнем моря. Дістатися до перевалу можна з міст Казанлик, Габрово, Велико-Тирново. Унікальні високогірні краєвиди і чисте повітря – це винагорода тому, хто підкорить стрімкий півторатисячник. А ще біля підніжжя гори є скельні храми, які вважаються потужним місцем сили.

3. Трояндова долина.

Найароматніше місце Болгарії. Болгарія – віртуозна у виготовленні трояндової ефірної олії, і саме у цій долині вирощують цілі плантації елітних трояндових кущів. Збирання трояндових пелюсток – сезонний національний обряд, а догляд за цими рослинами болгари вважають питанням статусу та поваги до традиції. Тут проводиться фестиваль троянд у пік цвітіння дикої ружі, хоча красиво в трояндовій долині у будь-яку пору року – здається, що навіть хмари над цією місцевістю пахнуть квітами.

4. Кам’яний ліс

Ця незвичайна і унікальна своєю енергетикою місцевість розташована за 20 кілометрів від Варни. Химерні малюнки з велетенських валунів, кожен з яких має своє ім’я – вчені довели, що ці пам’ятки природи є нерукотворними. Також кам’яний ліс вважається потужним місцем сили.

5. Піщані дюни (Новий Несебр)

Аби побачити золотисті хвилі висотою в 5-6 метрів, варто відвідати Новий Несебр. Болгарські дюни офіційно охороняються державою, оскільки вчені довели їх унікальність. Туристи, які бачили «піщане море», підтверджують: дуже гармонійний краєвид.

6. Озеро Поморіє

Солоне цілюще озеро, грязі якого за лікувальними властивостями не поступаються грязям Мертвого моря, знаходиться в містечку Поморіє. Оздоровитися до місцевого санаторію приїжджають з усього світу. Окрім лікувальних властивостей, озеро може похвалитися просто фантастичними краєвидами.

7. Нестинарі

Релігійно-культурний феномен, який можна спостерігати у Фракії (історичний район Болгарії). Давноболгарська техніка танцю на розпеченому вугіллі послідовно відтворюється носіями цієї кільтури. Центр нестинарства розташований у горах странджа, особливість нестинарів – обрядовий танець на розпеченому вугіллі. Вважається, що нестинарі володіють цілительськими здібностями і навіть даром яснобачення.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*