За халтуру на стадіоні «Шахтар» у Нововолинську знову розрахувались платники податків

02.09.2020 / Новини, Статті

З початку реконструкції стадіону СОК «Шахтар» у Нововолинську з міського бюджету лише на технічний та авторський нагляд за виконанням будівельних робіт витратили 362 320 грн. Однак, куди насправді пішли ці кошти – невідомо, адже вже у сам день відкриття об’єкту на території «відремонтованого» стадіону журналісти зафіксували на відео провалену бруківку.

Видання «КОРДОН» спробувало розібратись у тому, скільки насправді коштував проект реконструкції бюджету та хто має відповідати за якість виконаних робіт. З огляду на те, як піариться на цій темі діючий міський голова Нововолинська Віктор Сапожніков, пафосно розповідаючи про масштаби будівництва і приписуючи стадіон «Шахтар» до списку власних досягнень, це питання потрібно ставити саме йому. Однак, у липні претензій до виконавців робіт він не мав. Більше того Віктор Сапожніков заявляв, що дуже задоволений ремонтом.

Отож, ми відшукали на сайті ProZorro інформацію про усі закупівлі, проведені по стадіону СОК «Шахтар» за останні роки.

Так, як відомо більшості, головну закупівлю послуги «Капітальний ремонт трибун та бігових доріжок стадіону СОКу «Шахтар» на пр. Перемоги, 5 у м. Нововолинську (капітальний ремонт і реставрація) провели ще торік. Зокрема, вже 25 червня 2019 визначили переможця торгів та уклали договір з ПП «Транс-Дор-Сервіс», яке належить відомим луцьким бізнесменам Віталію Ореховському та Сергію Іщуку. Вартість капремонту – 20 830 969,49 грн.

А вже 15 липня 2019 року дирекція стадіону замовила послуги з технічного нагляду за виконанням будівельних робіт на суму 100 900 грн. Ще одну аналогічну закупівлю провели 16 квітня цього року на суму 233 130 грн. Перемогу в обох тендерах здобув ФОП Віктор Мазур, який лише за останні 2 роки загалом освоїв з Нововолинського бюджету понад 1,7 млн грн завдяки наданню таких послуг.

Та у цьому масштабному проекті вочевидь щось не врахували і вже у 2020 році, у самий розпал робіт, організатори почали проводити додаткові закупівлі. Зокрема 18 травня 2020 було підписано договір з ТОВ «Дім-міськбуд», яке зобов’язалось провести капітальний ремонт адмінбудівлі стадіону, підпірних стін та арок вхідних воріт за 430 000 грн.

А от ремонт глядацьких секторів СОК «Шахтар» вирішили провести практично перед самим відкриттям. Так, 22 липня 2020 року уклали відповідний договір з ТОВ «Реконбуд» на проведення робіт на суму 49 800 грн.

Що цікаво, замовники реконструкції за півтора місяці вирішили двічі провести авторський нагляд за капітальним ремонтом трибун та бігових доріжок на стадіоні. Зокрема, 1 липня вони уклали договір з ТОВ «Архітект» на суму всього лишень 14 145 грн.

Вочевидь, нагляд не знайшов жодних порушень виконаних робіт. Тож 24 серпня Віктор Сапожніков з нагоди Дня міста та 70-річчя створення Нововолинська урочисто під звуки оркестру з пафосним виразом обличчя перерізав червону стрічку.

Усе б нічого, адже свято вдалось і нововолинців порадували гарним стадіоном та помпезним дійством. Однак вже ввечері пересічні містяни помітили маленьку прикрість – бруківка, прокладена на доріжках стадіону, почала просто провалюватись у безодню. При тому всьому – таких прикрощів було багато. Тож люди відразу звернули увагу на це та почали висловлювати своє обурення владі та виконавцям через неякісне виконання робіт.

Звісно, Віктор Сапожніков не визнав халтури і відразу ж заявив, що з виконавцями робіт буде розмова.

Тож одразу після відкриття стадіону, 25 серпня 2020 адміністрація СОК «Шахтар» оперативно замовила повторне проведення авторського нагляду за капітальним ремонтом трибун та бігових доріжок ще на 14 145 грн.  Як не дивно, перемогу у тендері здобуло те саме підприємство ТОВ «Архітект», яке проводило нагляд у липні. Чому вони тоді не добачили фактів порушень будівельних норм – лишається тільки здогадуватись. А от належність та професійність чергової перевірки все ж таки викликає сумніви.

Якщо підрахувати вартість усіх закупівель за проектом, реконструкція СОК «Шахтар» обійшлась загалом у 21 673 089 грн.

Тим не менше, можна очікувати, що Віктор Сапожніков, вчергове «освоївши» кілька десятків мільйонів бюджетних коштів, через «ручні» фірми завтра несміливо скаже: «я не я і хата не моя», та піде відкривати черговий об’єкт-халтуру.

 

 

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*