ТОП-8 порад, як не “впасти” в осінню депресію

05.09.2016 / Статті

Якби не було прикро, але останні дні літа невпинно минають. Попереду осінь, яка, окрім холодів та дощів, несе ще й осінні переживання і хандру.

Осіння нудьга належить до сезонних афектних розладів, тобто до справжньої депресії за силою впливу трохи недотягує, пише портал Rework.

Але виглядає “осіння депресія” досить переконливо: неможливо витягти себе з ліжка, скільки б не проспав, навіть звичайні справи перетворюються на подвиг, а продуктивні думки треба добувати потужним ментальним зусиллям.

Втім, у сезонного розладу є і плюси: його можна вилікувати самостійно, без вживання антидепресантів і тривалих консультацій у психотерапевта. Дещо ви можете зробити, не чекаючи, поки поганий настрій накриє вас з головою. Профілактика – краще лікування, і починати варто сьогодні.

Припиніть працювати вночі

Літні теплі ночі йдуть, з ними нехай іде робота допізна і нічні старання над проектами. Нічна робота знижує рівень серотоніну і спричиняє психологічну ізоляцію. Восени потрібен інший режим – більш здоровий і спокійний.

Пройдіть диспансеризацію

Деякі хронічні захворювання, які загострюються восени з різних причин, можуть провокувати депресію. І мова не тільки про хвороби серцево-судинної системи, які часто йдуть в комплекті з нудьгою і депресією.

Можливо, ваш організм сумує зовсім не через дощі і жовте листя, а туга по чомусь більшому викликана банальною інфекцією або алергією. Тоді антибіотики та фізіотерапія допоможуть більше, ніж антидепресанти і йога.

Купіть нову лампу

Намагаючись зрозуміти, чому нам стає так сумно саме восени, медики та вчені прийшли до висновку, що всьому виною короткий світловий день. Сонячне світло впливає на кількість серотоніну – гормону, який відповідає за радість і щастя. Тому світлова терапія при сезонних розладах працює і дає хороші результати.

Крім того, вплив яскравого світла регулює вироблення гормонів, відповідальних за добові ритми і якість сну, а також знижує рівень кортизолу. Норма для лікування осінньої хандри – 45 хвилин на день перед лампою денного світла.

Ідіть в солярій

Солярій допоможе, коли нової лампи на столі недостатньо. Восени йти в солярій потрібно не стільки за засмагою, скільки за дозою тепла і сонячних променів.

Заплануйте відпустку в листопаді

Візьміть відпустку на кілька тижнів і злітайте ближче до екватора, де роздають сонце. Порцію щастя та задоволення отримаєте гарантовано, а разом з тим й нові сили та наснагу до життя.

Перегляньте дієту

Влітку і на початку осені легко бути вегетаріанцем і харчуватися всім, що виросло. Не перестарайтеся з овочами, хоча це і корисно, вегетаріанці частіше схильні до депресій.

В перехідний сезон вчені рекомендують додати в дієту побільше білка, хоча б рослинного.

Запасіться лікувальними травами

Коли буде накочувати туга, заваріть собі чай з мелісою або перцевою м’ятою, щоб трохи розслабитися. Щоб знизити тривогу, можна пити відвари валеріани, хмелю, настої глоду або пустирника. Тільки обов’язково потрібно врахувати, що ці рослини знижують тиск.

Добре справляється з депресією відвар звіробою, але в нього найбільше протипоказань: не можна під час прийому часто бувати на сонці, не можна приймати при гіпертонії і при вагітності, а перевищення дози викликає проблеми з кишечником.

Почніть пити каву

Згідно з дослідженням, якщо вживати до трьох чашок кави в день, то ризик захворювання депресією знизиться на 15-20%. І хандрити з великою чашкою кави набагато приємніше, ніж без неї.

 

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*