Як вирішується скандал дипломатичної контрабанди на українсько-угорському кордоні

01.06.2016 / Статті

Взаємини України з Чехією, Словаччиною та Угорщиною – трьома державами-членами “Вишеградської четвірки” – нерідко стають предметом подиву українських експертів.

Про це пише “Європейська правда”.

Ці країни стратегічно важливі для нас – і через те, що вони є сусідами України, і через спільні енергетичні проекти, і, зрештою, через те, що на сході Євросоюзу працює потужне проросійське лобі, якому треба протидіяти.

Це в теорії. Та розберемося, що ж на практиці. Зокрема, як вирішується найганебніша історія – про контрабанду цигарок під дипломатичним прикриттям.

Ганьба у Словаччині

Нагадаємо, 21 травня, на українсько-угорському кордоні був затриманий автомобіль з дипломатичними номерами і 57 тисячами пачок контрабандних цигарок, “замаскованими” під дипломатичну пошту.

Більше ніж тиждень тому розпочалася “медійна фаза” скандалу – про причетність посольства до контрабанди стало відомо не лише офіційному Києву, а й українському суспільству.

Про системні проблеми в роботі посольства і особисто посла Олега Гаваші написали десятки засобів масової інформації.

Зрештою, ще у вівторок вранці був опублікований лист-прикриття контрабанди з печаткою посольства, який лишає два варіанти:або посол Гаваші особисто причетний до нелегального цигаркового каналу, або він не контролює печатку посольства,і тоді нам доведеться побачити чимало цікавинок, вчинених “іменем України”.

Хоча те, що далі посол спробував “сховати у відпустку” свою підлеглу-контрабандистку, свідчить на користь гіршої, першої версії.

Та попри все це, на сайті президента і досі немає указу про звільнення Гаваші з посади посла. Хоча очевидно, що в такому ганебному випадку рішення мало бути схвалене терміново.

При цьому достеменно відомо, що ідеї про його відставку вже лунали, і в МЗС ще на початку скандалу натякали на це.

Ми не маємо сумніву, що дуже швидко Гаваші буде змушений залишити посаду – якщо протягом ближчих 7-10 днів Порошенко не звільнить його, в гру увійде Братислава.

Позбавлення посла акредитації (або визнання його персоною нон грата) – крок небажаний, крайній, тому спершу в таких випадках натякають, далі – нав’язливо натякають, і лише потім – діють.

Але навряд чи Словаччина терпітиме посла, який виявився прямо чи побічно причетний до контрабанди.

Як довго доведеться чекати та за яким треком розвиватиметься ситуація – питання до Банкової. Та сподіваємося, що ми не дійдемо до рівня, коли в Словаччині говоритимуть, що контрабанду кришує не лише посол, а й хтось вищий за нього.

Читайте також: Від поцілунків Януковича до “кришування” контрабанди: історія одного посла України 

Безпорадність у Чехії

Історія посольства України в Чехії дуже схожа на словацьку, до того ж ця схожість триває вже протягом декількох років.

Посол, що не знає ані мови країни перебування, ані навіть англійської – це нонсенс, який став реальністю в українських дипмісіях і в Словаччині, і в Чехії.

Посол, який обійняв цю посаду виключно через свої зв’язки, а не через кваліфікацію – це також про них.

Та якщо Гаваші став протеже народного депутата Віктора Балоги, то Зайчук зобов’язаний посадою виключно своєму братові-близнюку – Валентину Зайчуку, який з 2002 по 2015 рік був незмінним керівником апарату Верховної ради. Чиновника, що мав потужний вплив на документообіг парламенту, що міг прискорити або ж загальмувати реєстрацію будь-якого законопроекту, поважали та “підтримували” всі політичні сили.

Посол, який завалив роботу дипмісії та має наочні докази неефективності – це також про двох згаданих дипломатів.

Про провали Гаваші ми вже писали, але в Зайчука ситуація ще гірша. Чого вартий один лише інцидент з ратифікацією Угоди про асоціацію в травні минулого року. Посольство повідомило в Київ про заплановану на 19 травня ратифікацію угоди; з цієї радісної нагоди в Прагу прибули міністр Клімкін, а також парламентська делегація.

І лише на місці вони дізналися… що закон навіть не внесено до порядку денного! Передбачити це було дуже просто, виходячи з чеських парламентських процедур – комуністи мали право заблокувати ратифікацію і скористалися ним.

Про провал роботи посольства тоді писали всі – і експерти, і депутати.

Але Зайчук “дивом” зберіг посаду. “Європейській правді” з дипломатичних джерел відомо й про інші грубі помилки посольства, причому йдеться не лише про посла – він, схоже, сформував колектив “під себе”. Один з наших співрозмовників, високопосадовців МЗС, влучно сказав: “Якби Україна просто не мала посольства у Празі, а лишила тільки консульство, Київ точно нічого не втратив би”.

І останнє порівняння: Зайчук, так само, як і Гаваші, цього року став фігурантом гучного публічного скандалу.
В лютому чеські ЗМІ повідомили, що за два роки до того, вже після революції, Зайчук хотів внести заставу за екс-радника Януковича. Це спричинило гучний скандал – у Чехії, мабуть, навіть більший, ніж в Україні.
У підсумку Борис Зайчук подав у відставку.

Здавалося, українська дипломатія перегорнула цю сторінку, але… зайдіть на веб-сторінку посольства і ви переконаєтеся, що Зайчук і досі значиться послом! Більше того, не лише значиться, але й працює.

Джерела “Європейської правди” кажуть, що кілька днів тому – більше ніж за два місяці після своєї відставки – Борис Зайчук пішов у відпустку. Але немає певності, що він не повернеться і не продовжить роботу.

Угорщина: промінь позитиву

На щастя, з цієї групи країн є і позитивна новина – з Будапешта.

Угорщина тривалий час була в переліку проблемних країн, якщо говорити про наше посольство, але з принципово іншої причини.

Саме посольство тут працювало незрівнянно краще від чеських та словацьких колег, але… без посла. Керівника цієї дипмісії звільнили ще на початку 2014 року і відтоді не призначали нового.

Це відверто дратувало і обурювало угорських дипломатів, які вбачали в цьому недостатню увагу України.
В понеділок цю проблему нарешті було вирішено.

Послом України в Угорщині призначено Любов Непоп – дипломата з нашої місії при ЄС, яка володіє угорською мовою і має, мабуть, бездоганну репутацію.

І це не просто рядове призначення. Згадаємо про Гаваші на посаді посла в Словаччині – і ви зможете уявити, яким був тиск закарпатських еліт на призначення “свого” посла в Будапешт.

За даними “Європейської правди”, в МЗС є також кандидат на заміну Зайчуку, і він володіє чеською (хоча досі Україна, на жаль, дуже байдуже ставилася до мовного питання).

Тому шанс на позитивні зміни є. Потрібно лише спромогтися скинути “стару політичну гвардію”, яка часом вважає посольства України своїм власним бізнесом.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*