Як не стати жертвою шахраїв на дорозі

03.12.2016 / Статті

Поліцейські розкрили найпоширеніші схеми, за якими працюють шахраї на українських дорогах.

Про це пише Сегодня.

“Кількість автошахрайств значно збільшилася”, – розповіла начальник відділу комунікації в Головному управлінні Національної поліції у місті Києві Оксана Блищик. За якими схемами найчастіше “працюють” шахраї і як уберегтися від “підстав”, з’ясували журналісти.

НАПАД ПСЕВДОПІШОХОДА

Усе відбувається в щільному міському трафіку, коли потік рухається з мінімальною швидкістю, а видимість обмежена припаркованими абияк автомобілями. Аферисти діють спільно: в той час, як хтось відволікає водія (способів предостатньо – від мініспідниці до якогось “екшену” поблизу), “пішохід”, який раптово вистрибує з-за чергового припаркованого авто, театрально стикається з автомобілем, після чого падає на асфальт. Що далі? Природно – стрес. Особливо якщо це на зебрі. Наступним кроком може бути поява “лікаря”, який фіксує у “пішохода” травми, аж до небезпечних для життя кровотеч. Ситуація для шокованого водія стає ще більш серйозною: справа пахне вже не просто тривалим позбавленням прав, але й кримінальною відповідальністю. На тлі цього пропозиція “вирішити ситуацію” сприймається як порятунок, і водій із радістю віддає чималу сума.

ЩО РОБИТИ. Бути надзвичайно уважним на дорозі, навіть якщо швидкість не перевищує пішохідну. Обов’язково встановити відеореєстратор: значно легше довести свою правоту, маючи доказ. А якщо все-таки щось подібне трапилося – діяти винятково за Правилами дорожнього руху: зупинитися, негайно викликати швидку допомогу і поліцію. Причому з власного телефону, а не люб’язно наданого “випадковим перехожим”. Шукати свідків і просити дати правдиві свідчення.

ПРИВІТ ІЗ ДЕВ’ЯНОСТИХ

Останнім часом дедалі частіше доводиться спостерігати на трасах (зазвичай це відбувається за межами населених пунктів) знайому ще з дев’яностих картину: припаркований на узбіччі автомобіль з іноземними номерами і водій, який намагається показати, що йому потрібна допомога. Автомобіль, звісно, хоч і не новий, але досить солідний, та й власник створює позитивне враження. Зупинивши “жертву”, яка виявила співчуття, він розповідає жалісну історію, що у нього зламалася машина. До банкомату далеко, або картка з якихось причин не працює, а йому терміново потрібен евакуатор і СТО. У машині до того ж вагітна дружина. Він, як людина пристойна, не вимагає грошей “просто так”, а готовий зняти з себе навіть золоту прикрасу і дати її під заставу. Зазвичай це обручка. Її навіть демонстративно важко зняти з пальця – адже носив довгі роки! На додачу до прикраси жертви видається візитівка із номером телефону. Зрозуміло, борг ніхто повертати не збирається, телефон на візитівці не відповідає, а прикраса виявляється фальшивою.

ЩО РОБИТИ. Аферисти на дорогах – не привід відмовлятися від допомоги тим, хто цього потребує. Але як зрозуміти, хто перед вами: водій, що потрапив у біду, або аферист? Замість грошей можна запропонувати відбуксирувати авто на найближчу СТО або відвезти власника в ломбард, щоб він міг законно отримати гроші під заставу. Звичайно, аферист ніколи на таке не погодиться, і авто раптово виявиться справним.

ЗАМОК НА ДВЕРЦЯТАХ АВТО

Сьогодні автовласники часто стикаються з такою ситуацією: підійшовши до свого автомобіля, виявляють, що на дверній ручці висить замок з номером телефону. Дверцята відчинити він не заважає, але під час руху може подряпати автомобіль. Дзвониш – і тобі кажуть: “Перерахуйте 500 грн на карту – повідомимо місцезнаходження ключа”.

ЩО РОБИТИ. На будь-якій СТО вам зріжуть замок за 100 грн.

ПІД ЗАСТАВОЮ

Один з найпоширеніших на сьогодні автообманів – продаж автомобілів, що знаходяться під кредитною заставою: шахраї викуповують їх у неплатоспроможних власників за безцінь. Зовні все має привабливий вигляд. Покупцеві пропонується автомобіль за ціною, яка нижча від середньоринкової. “Власник” легко погоджується на перевірку авто у базі “Угон” або експертизу на перебитий VIN-код – природно, все чисто. Оформлення угоди відбувається в кіосках, розташованих біля будь-якого авторинку або МРЕВ. І в цьому вся хитрість: такі точки оформлення не мають доступу до Реєстру заставного майна, тому процедура проходить без проблем. Після покупець реєструє автомобіль – і знову успішно, оскільки працівники МРЕВ не зобов’язані перевіряти його на “кредитні”. Сумна розв’язка настає при спробі зняти автомобіль з обліку (наприклад, при зміні місця проживання) або продати: при цьому він може бути заарештований. А якщо під час покупки зберігається колишній номерний знак, заарештувати автомобіль можуть на будь-якому посту поліції, де працює комплекс “Рубіж”: в його базу даних вносяться держномери автомобілів-неплатників за кредитами.

ЩО РОБИТИ. Перевірити самостійно, чи не знаходиться автомобіль під кредитною заставою. Зробити це можна у нотаріуса.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*