Як не нашкодити дітям, привчаючи їх до здорової їжі?

01.09.2016 / Статті

Сьогодні – 1 вересня, і школярі на перервах знову почнуть ласувати, на жаль, не лише корисними маминими снеками, а й цукерками, сухариками й чіпсами.

Щодо того, чи варто говорити з дітьми про здорове харчування і дієти, як це краще робити, діляться думкою лікарі.

Якщо ви бажаєте, щоби в вашої дитини була здорова вага, не використовуйте взагалі того самого слова на літеру “д”, розповідає доктор Луїза Діллнер, пише “Українська правда.Життя”.

Американська академія педіатрії днями офіційно заявила, що розмови про дієту та про вагу є шкідливими для дітей, а надто коли йдеться про вразливих підлітків.

За даними професора педіатрії зі Стенфордського університету Невілла Голдена, 40% тінейджерів, котрі страждають від розладів харчової поведінки, таких, як анорексія, починали з дієт і потім втратили над цим контроль.

Підраховано, що американський підліток, котрий у 9-му класі сидить на дієті, до закінчення школи має утричі вищі шанси мати зайву вагу, ніж його одноліток, котрий у 15 років не тривожився через їжу.

Нині світ намагається відійти від прагнення худорби як ідеалу, натомість зосереджуючись на силі, здоров’ї та хорошому самопочутті як на меті. Проте і тут є небезпека. Розлад харчової поведінки в підлітка може початися саме з намагання їсти лише здорові продукти та уникати “поганих”.

Дитина може пропускати прийоми їжі, коли не має змоги з’їсти саме “дозволений” продукт, та звужує свій раціон.

Похваливши підлітка за те, що він скинув вагу та став спортивнішим, ми можемо мимохіть підштовхнути його до того, що потреба в фізичних навантаженнях і постійних тренуваннях стане нав’язливою.

То що ж робити?

По-перше, підсумовує Діллнер, не говоріть із дітьми про дієти. Натомість акцентуючи на цьому, “мовчки” намагайтеся зробити харчування свої родини здоровішим, а її дозвілля – фізично активнішим.

“Не говоріть про вагу – ні про вашу, ні про їхню, ні про чиюсь іще. Заохочуйте тінейджерів до позитивного ставлення до їхніх тіл – а це непросто, коли половині дівчаток-тінейджерів та чверті хлопців не подобається їхня зовнішність”, – зазначає лікар.

Дуже корисними є сімейні трапези

Дослідження, в якому взяли участь понад 13 тисяч дітей та підлітків, показало, що традиція регулярних сімейних вечерь знижує ризик розвитку розладів харчової поведінки. Батьки, які їдять здорову їжу, слугують рольовими моделями для нащадків, до того ж, мають більше можливостей для невимушеного спілкування з дітьми та бачать, скільки і що ті їдять.

Ніколи не дражніть дітей через їхню вагу. 40% дівчаток-підлітків потерпають від таких кпинів, а це подвоює ризик появи в них цих самих зайвих кіло, яких вони бояться, і може штовхати до шкідливих дієт.

Сім’ї мусять боронити підлітків від тої надмірної уваги, яку суспільство приділяє зовнішності та вазі, підкреслює психолог Рейчел Роджерс.

“Батькам слід утримуватися від коментарів щодо ваги їхніх дітей або їхньої зовнішності: це стосується критики, піддражнювань або навіть “позитивних” тверджень. Їм слід утримуватися від заохочень дітей до дієт, від порад скинути вагу. Їм слід уникати “не дозволяння” певних продуктів, того, щоби казати дітям, що певна їжа “погана”, чи намагатися обмежити раціон дітей”, – говорить вона.

Ліпше дотримуватися правила “тотальної дієти” – це коли можна їсти геть усе, просто варіюючи кількість того чи іншого продукту.

Чи можуть ці поради справді попередити розвиток розладу харчової поведінки? Що ж, принаймні, вони його не спровокують, зазначає Діллнер.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*