Вулична їжа: “за” і “проти”

14.06.2016 / Статті

Як впливає фаст-фуд на наше життя і яких стандартів вуличної їжі варто дотримуватися?

Про це дізнавалися журналісти Еспресо.TV.

10 років витратили вчені з Великої Британії на експеримент, у якому взяли участь 6000 добровольців віком від 35 до 55 років. Лікарі дозволяли їм не обмежувати себе в їжі та харчуватися продуктами з високим вмістом цукру та холестерину.

Піддослідні регулярно проходили тести на показники розумової активності пам’яті. Дослідження показало, що та група, яка страждала від ожиріння, мала гірші результати розумової активності.

Ще один експеримент в Нью-Йорку довів, що насичена жирами та цукром їжа призводить до зміни структури головного мозку. Такі продукти, як гамбургер, картопля фрі та сендвічі, руйнують нервові тканини та призводять до її запалення.

Однак науковці з Нової Зеландії провели дослідження для тих, хто не може обійтися без фаст-фуду. В експерименті взяли участь 15 тис. осіб. Вони поєднували вживання їжі фаст-фуду з середземноморською дієтою, тобто вживали свіжу рибу, фрукти, овочі та оливкову олію. Дослідження показало, що такий спосіб харчування допоміг знизити ризик виникнення інфаркту та інсульту.

Найголовнішою умовою є те, що в раціоні людини корисної їжі має бути більше, ніж шкідливої. Та попри ці дослідження більшість із нас хоча б раз на тиждень, але купує швидкі перекуси: пиріжки, шаурму, хот-доги. І якщо це не можна змінити через стрімкий темп життя, то варто знати ворога в обличчя і секрети, як вберегтися від шкідливого впливу фаст-фуду

То як же впливає фаст-фуд на наше життя і яких стандартів вуличної їжі варто дотримуватися? Про це команда програми “PRO здоров’я” з Іриною Коваль на телеканалі Еспресо розпитала у експертів.

Вулична їжа: “проти”

Інна Павлик – кандидат медичних наук, лікар вищої категорії з УЗ-діагностики, гастроентерології та дієтології

Уся ця їжа – піца, чіпси, картопля фрі – містить велику кількість жиру. Цей жир є тугоплавким, тобто туди входять маргариноподібні, тугоплавкі жири. Вони дають відчуття ситості, гарного настрою, однак вони впливають не тільки на функцію шлунку, кишкового тракту, а й на кровообіг і на мозкову діяльність.

Щоб така їжа людині подобалася і вона хотіла її з’їсти знову, туди додають всі можливі добавки, які є підсилювачами смаку. При постійному їх вживанні у людини можуть виникнути проблеми зі здоров’ям. До того ж у такій їжі багато солі. Уже порівнювали і дієтологи, і гастроентерологи, що, припустимо, з’ївши два гамбургери або 4 крильця ми вживаємо добову норму солі. А цим же наше харчування за день не закінчується.

Таким чином, люди, які вживають фаст фуд, у першу чергу, схильні до ожиріння. А як наслідок – гіпертонічна хвороба, цукровий діабет, сечокам’яна хвороба. Окрім того, таке харчування призводить до раннього захворювання на ішемічну хворобу, інсульт, інфаркт, а коли у людини є зайва вага, то і на метаболічний синдром.

До того ж якщо у людини у надлишку вживання жирів, її кров стає густою, підвищується рівень холестерину. Ліпіди стають щільні, вони можуть відкладатися на стінках сонної артерії у вигляді бляшок.

Через це погіршується кровопотік, зменшується доступ кисню, це все призводить до зниження пам’яті, зосередженості, запам’ятовування. Погіршується зір, слух. Люди з надмірною масою тіла гірше сприймають інформацію і вони повільні в роботі.

Вулична їжа: “за”

Віталій Грушецький – учасник фестивалів вуличної їжі

Перевага вуличної їжі в тому, на відміну від ресторанів, тут ви бачите ввесь процес. Коли ви підходите і купуєте щось на вулиці – кухня перед вами. Вона відкрита. І тому не побачити, що вам не сподобається, дуже тяжко. Все дуже просто. Ви знаєте, як ви готуєте в себе на кухні, ви знаєте, як має виглядати чисте робоче місце.

Крім того, на кожній нормальній точці є санітайзер, який ви можете побризкати собі на руки, і це повністю замінить вам те, що руки помити. А радянські норми, які є в нас в общєпітє, застарілі.

До того ж вулична їжа може бути й корисною. І вже зараз є багато молодих підприємців, які хочуть і роблять нові стандарти вуличної їжі. Тому вуличну їжу я б назвав одним з головних каталізаторів розвитку здорового харчування.

Олег Швець – головний позаштатний дієтолог МОЗ України

Швидка їжа означає певну мережу закладів, де люди споживають їжу швидко. Якщо в такому закладі продають, наприклад, гамбургери, солодкі напої, смажену картоплю і більш нічого, то це недобре. Людина їсть швидко і їсть нездорову їжу.

Якщо ж у цьому закладі є більш ширший вибір, в меню присутні, наприклад салати, фрукти, навіть приготовлені м’ясні продукти, але без надмірного жиру, то це можна вважати нормальним способом харчування.

Тобто взагалі фаст фуд має більше варіантів, ніж просто погано.

Якщо ж перекуси трактувати як фастфуд, то вони теж можуть бути різними. Якщо людина бере з собою банан, сухофрукти або бутерброди з житнім хлібом і сир несолоний і не надто жирний, то це – здоровий.

Однак встановлено, що у людини, яка харчується переважно рослинною їжею, мікробіота організму є більш здоровою. Це означає, що в неї є більша кількість мікробних тіл в кишечнику і більша їх різноманітність.

Дослідження довели, що якщо така людина буде короткий час споживати нездорову їжу, то значних зрушень в її організмі не буде за рахунок того, що мікробіота непотрібне виводить, а потрібне залишає.

Але людина, яка харчується все життя нездоровою їжею, в неї обмеження в споживанні рослинних продуктів, овочів, фруктів, злаків горіхів. У такої людини мікробіота неефективна.

На жаль, у такої людини більшість нездорових компонентів їжі засвоюються. Для того щоб змінити ситуацію, людина повинна тривалий час, понад року, знаходиться на здоровому харчуванні.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*