Україна – на другому місці серед постачальників контрабандних цигарок до ЄС

13.06.2016 / Статті

Білорусь – лідер за походженням контрабандних і контрафактних цигарок, що потрапляють ззовні на ринок ЄС.

Головна привабливість білоруської продукції для нелегального обороту – їх ціна: сигарети гродненського «Німану», а також українських фабрик найдешевші в Європі.

Без особливих проблем нині можна  купити гродненську марку не тільки в Польщі чи Литві, але і в містах Німеччини, Великобританії, Норвегії, Італії та Швеції, пише zautra.by.

Міжнародна консалтингова компанія KPMG провела дослідження європейського нелегального ринку тютюнових виробів в 2015 році. Замовниками проекту стали тютюнові концерни British American Tobacco, Imperial Tobacco, JT International і Phillip Morris International.

Як зазначено в матеріалах, починаючи з 2010 року, одна сигарета з десяти викурених європейцями має нелегальне походження. Аналітики KPMG враховували контрабанду всередині країн Євросоюзу, контрабанду через зовнішніх кордонів ЄС, так звану «білу контрабанду» і підробки.

Загальний обсяг продажів такої продукції в 2015 році становив 53 млрд штук сигарет. Бюджети європейських країн втратили на цьому 11,3 млрд євро. Лідерами по споживанню контрабанди і контрафакту в 2015 стали французи і поляки. У першу п’ятірку, на яку припадає 62% всього обсягу нелегального ввезення сигарет, увійшли також Великобританія, Німеччина і Італія.

Білорусь є найбільшою країною походження незаконної тютюнової продукції, яка надходить ззовні на ринок ЄС (а також в Норвегію і Швейцарію). Після Білорусі слідують Україна, Алжир і Росія. У Польщі, Литві та Латвії нелегально ввезені білоруські цигарки посідають перше місце. Наприклад, 38% тютюнового потоку контрабанди і контрафакту в Польщу має білоруське походження.

 

Чому контрабандисти віддають перевагу білоруські цигарки?

Головна привабливість білоруської продукції для нелегального обороту – їх ціна: сигарети гродненського «Німану» (а також українських фабрик) найдешевші в Європі, свідчать дані дослідження KPMG. За даними на січень 2016 року, середньозважена ціна за пачку сигарет (20 штук), вироблених в Білорусі і Україні, становила 0,58 євро, в Молдові – 0,66 євро, в Росії – 0,83 євро.

Як розслідували українські ЗМІ, значна частина власне українського нелегального трафіку в Європу також складається з білоруських брендів. Для порівняння: вартість продукції на основних ринках, куди спрямований цей трафік, в Польщі – 3,13 євро, в Литві – 2,60 євро, в Латвії – 2,86 євро, в Естонії – 3,07 євро, в Норвегії – 10 , 75 євро, у Великобританії – 10,10 євро, в Німеччині – 5,34 євро, у Франції – 6,75 євро.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*