Традиції святкування Різдва у різних країнах світу

07.01.2017 / Статті

Різдво відзначають близько 180-ти мільйонів віруючих в усьому світі.

Це Єрусалимська, Сербська, Болгарська, Грецька православні церкви – святкові богослужіння відбуваються у всіх храмах.

Грузія

Досить цікаві різдвяні традиції в Грузії. Там полюбляють тривалы святкування, основною дією якого є хід “Аліло”.

Закінчивши святкову молебень, люди виходять з церков, щоб зібрати пожертви для сиріт та безхатченків. Пожертви складаються на вози, які везуть воли, слідом йдуть діти, за ними – духовні особи, городяни, пастухи. Останнім йде караван волхвів, виспівують різдвяні пісні. Процесія йде через все місто і завершується біля Кафедрального собору Святої Трійці.

Греція

Греція – православна держава, яке відзначає Різдво 25 грудня за європейською традицією. Менше з тим,  греки не забувають старий стиль і відзначають свято разом з усіма православними 7 січня. Так, в місті Касторія на північному заході Греції 6-8 січня місцеві жителі влаштовують святковий карнавал “Рагуцарія”. Сюди на Різдво з’їжджаються гості з усієї Європи. На вулицях влаштовуються танці, театральні вистави. Містяни пригощають гостей міста винами і національними стравами.

Сербія

У цій країні Різдво відзначають спалюванням дубових гілок. Згідно з повір’ям, такий ритуал дозволить  прожити наступний рік в благополуччі і мати міцне здоров’я. Підготовка до ритуалу проходить не так вже й просто. Мало того, що обов’язково треба вийти з дому до сходу сонця, так ще і дуб повинен бути  певної товщини, оскільки зрубати його необхідно одним сильним ударом.

Якщо деревце не впаде після одного помаху сокири, то його родині в новому році не бачити успіху і щастя. Гілки необхідно принести додому і підготувати до урочистого спалення. Після 12-го удару годин дрова підпалюють і стежать, щоб вони горіли до самого ранку. Спалювання символізує перемогу добра над злом. Хорвати вірять, що разом з поліном згоряють всі біди і хвороби, які відвідали будинок в минулому році, зникають злі думки.

Вірменія

На Різдво у Вірменії існує традиція подавати на стіл  плов з родзинками, рибу і червоне вино. День напередодні Різдва Христового по-вірменськи називається “чрагалуйц”. Цього дня за давньою традицією запалюють всі лампади і свічі в храмах. Вранці 6 січня всі віруючі (як правило, сім’ями) йдуть на літургію і причащаються. Свято завершується освяченням води. У купіль наливається вода і освячується  святим Хрестом і святим Миром. Різдво Христове в Вірменії – це сімейне свято, тому вся родина збирається після літургії за святковим столом. Після цього, за традицією, діти відвідують своїх батьків, молодші йдуть до старших, проповідуючи їм Різдво Христове.

Білорусь

У Білорусі, як і в Україні, православне Різдво відзначається 6 січня. Згідно з традицією, вечеря в святвечір щедра, але пісна, складається з 12 страв на честь дванадцяти апостолів.

Цього дня по приходу з храму після ранкового богослужіння віруючі утримуються від вживання їжі до появи на небі першої зірки, яка символізує зірку, що зійшла над Віфлеємом у момент народження Христа. Традиційно з дохристиянських часів у Білорусі 6-7 січня – Перша Коляда – кінець шестиденного поста, початок святкових днів і вечорів. Це свято всім відомий під назвою “Велика кутя”.

Джерело: ukranews.com

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*