ТОП-7 порад, як під час зимових свят не набрати зайву вагу

24.12.2016 / Статті

Зимові свята – час харчової вседозволеності.

В результаті майже всі ми підходимо до кінця новорічного марафону з парою-трійкою зайвих кілограмів. Дієтолог-нутриционист Сьюзан Маккілан розповідає, як не набирати вагу під час застілля.

1. Не заїдайте емоції

Не у всіх свята викликають позитивні емоції. Хтось відчуває стрес від того, що не встигає купити подарунки, підготуватися належним чином або закінчити всі робочі справи. Багато хто відчуває себе самотньо, тому що їм нема з ким провести новорічну ніч. Нарешті, деякі тривожаться через зустрічі з родичами.

«Ти ще не вийшла заміж?», «Бажаємо в наступному році знайти хорошу роботу» або «Нехай всі твої негаразди залишаться в минулому» – навіть сказані без злого умислу, ці фрази у багатьох викликають почуття неспокою. Тому, підкладаючи черговий шматок в тарілку, запитуйте себе, чи дійсно ви голодні або намагаєтеся заїсти гнів, смуток, тривогу і стрес?

2. Не обіцяйте собі сісти на дієту після свят

Такий підхід невірний і налаштовує на ті чи інші обмеження. Хоча б намагаючись тримати себе в руках, ви з’їсте набагато менше. А ось думка про дієту після канікул буде змушувати щоразу наїдатися про запас.

3. Дотримуйтеся правила “одного разу”

Збираючись на велике сімейне свято або дружню вечерю, пообіцяйте спробувати всі страви, але тільки один раз і потроху. Якщо якесь частування вам особливо сподобалося, запитайте у господині рецепт або попросіть дати вам «добавку» з собою. Так у вас є шанс встати з-за столу без відчуття тяжкості в животі.

4. Не голодуйте перед святковою вечерею

Нічого не їсти цілий день перед новорічною трапезою – найгірше, що можна придумати. Сильно зголоднівши, ви з’їсте набагато більше, ніж можете, і забезпечите собі проблеми з травленням. Краще харчуйтеся цілий день як зазвичай, а за годину до вечері з’їжте що-небудь легке (йогурт, овочевий салат з оливковою олією, яйце або яблуко) і обов’язково випийте склянку води.

5. Обережно з алкоголем

Не пийте на голодний шлунок. Зовсім відмовитися від спиртного в свята можуть далеко не всі. Алкоголь поганий не тільки своїми калоріями, але ще і тим, що стимулює апетит, затримує рідину в тканинах і знижує пильність.

Щоб не втратити голову, обмежтеся сухим вином і шампанським (в них менше калорій), скажіть рішуче «ні» лікерам, коктейлям і міцному алкоголю. Пийте маленькими ковтками, чергуйте келих вина з келихом води.

6. Їжте не поспішаючи

Не накидається на їжу, ніби це ваша остання вечеря! У свята у вас буде безліч можливостей спробувати найрізноманітніші страви. Насолоджуйтеся ароматом і красивою сервіровкою. Подумайте, що ви хочете спробувати в першу чергу, а без чого можна обійтися. Наприклад, навіщо налягати за новорічним столом на хліб і картоплю? Їх можна поїсти і в будні. Віддавайте перевагу рибі і м’ясу, овочам і фруктам.

Нашому мозку потрібно 20 хвилин, щоб усвідомити відчуття насичення. Тому їжте з почуттям, ретельно пережовувати з’їдене. Намагайтеся більше спілкуватися – говорити з набитим ротом складно.

7. Придумайте спосіб спалювати калорії

Фітнес-клуби в період новорічних свят зазвичай порожні. І це правильно: займатися спортом на наступний день після серйозних алкогольних пиятик шкідливо для здоров’я. Однак є маса інших способів витратити отримані калорії: прогулянка зимовим лісом, катання на ковзанах, лижах і санках, похід в лазню з друзями, танцювальна вечірка з колишніми однокурсниками.

Варіантів безліч. Так що заздалегідь продумайте активність на всі дні зимових канікул, які стануть альтернативою походам в кафе і в гості.

Джерело: psychologies.ru

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*