ТОП-4 поради, як вибрати ідеальне шампанське

28.12.2016 / Статті

Ніщо так не надає відчуття радості та  святкового настрою, як іскристе холодне шампанське.

Експерти розповіли, як не помилитися з вибором і знайти саме те шампанське, яке створить  теплу новорічну атмосферу і не принесе на ранок тяжкого головного болю.

1.Читайте етикетку і будьте уважні: деякі виробники випускають за смішною ціною навіть особливі іскристі вина (іноді їх називають газованими), які просто штучно насичуються вуглекислим газом. Як правило, це слабогазовані алкогольні напої, які складно назвати повноцінним ігристим вином.

На етикетці шампанського обов’язково повинні бути вказані:

– Назва виробника;
– Назва вина;
– Аппеласьон – класифікація якості і місця походження;
– Рік збору винограду;
– Вміст алкоголю;
– Категорія вина за вмістом цукру.

На контретикетці ви знайдете інформацію про індивідуальні якості шампанського або ігристого вина – про його смак і поєднанні з різними стравами.

Якщо ви вирішили купувати справжнє шампанське, не соромтеся попросити допомоги у консультанта  – він допоможе вам зорієнтуватися.

 

 

2. Сухе або солодке?

Найпопулярніший і традиційний сорт шампанського – це, звичайно, брют (brut). Це сухе, легке, але в той же час насичене ігристе вино, що підходить до більшості страв.

Знавці вин радять вибирати саме брют, тому що саме ця категорія вин найкраще передає весь смаковий букет, а підсолоджене шампанське, частіше за все, досить невирзаітельно.

Але не брютом єдиним. Якщо ви віддаєте перевагу щось більш десертне, зверніть увагу на наступні категорії:

– Doux (солодке);
– Demi-sec (напівсолодке);
– Sec (напівсухе);
– Extra sec (екстра-напівсухе).

Всі вони відрізняються між собою вмістом цукру і, як наслідок, калорійністю. Але незважаючи на те, якому шампанському ви надаєте перевагу, винні експерти виділяють загальні риси, якими повинні володіти як солодкі, так і сухі хороші ігристі вина.

Хороше шампанське має горіховий, хлібний аромат, яблучну свіжість і дуже дрібні бульбашки. Не купуйте найдешевше шампанське – як правило, воно занадто кисле навіть для того, щоб пити його, не кажучи вже про задоволення.

3. Біле або рожеве?

Шампанське буває білим або рожевим.

Всі сухі ігристі вина, рожеві або білі, досить універсальні: вони однаково добре поєднуються морепродуктами, сирами, стравами з птиці і фруктами.

Краще сполучення для білого брюта – червона ікра. Це така ж класика, як і ананас. Риба, горіхи, сирна тарілка – все це чудові “компаньйони” для білих ігристих вин. А ось рожеве шампанське рекомендують подавати до качки і фруктових або ягідних десертів (особливо полуниці), але краще за все воно буде виглядати в ролі аперитиву.

М’ясні страви, мабуть, єдиний виняток, які не слід поєднувати зі світлими винами (а шампанське потрапляє саме в цю категорію). Але якщо душа просить і м’яса, і шампанського, спробуйте австралійські ігристі червоні вина або легендарне червоне шампанське “Ламбруско”. Соковитий, багатий смак такого шампанського обов’язково вас здивує і вже точно запам’ятається своєю неповторною оксамитовою насиченістю в поєднанні з м’якими бульбашками.

4. Правила сервіровки

Ігристі вина дуже люблять холод – це саме той випадок, коли напій підсилює свої освіжаючі якості, будучи охолодженим. Білі і рожеві ігристі вина, незалежно від їх категорії, рекомендують подавати, охолодивши до температури 6-8 градусів, а ось абсолютно сухе шампанське вимагає більш низьких градусів – 4-6 градусів.

До речі, чим краще ви охолодите шампанське, тим простіше вам буде відкрити його за всіма правилами. Так воно відкриється безшумно і делікатно.

Не тільки температура має значення. Примхливий напій вимагає ще й особливих келихів: високих, вузьких, з дуже тонкого скла. Саме в них шампанське краще буде зберігати свої бульбашки і свою шипучість.

Коли настане момент розливати шампанське, робіть це повільно, трохи нахиливши келих і направляючи напій як би уздовж стінки келиха – так вино не дасть рясної піни.

Джерело:kitchenmag.ru

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*