“Спекотне літо” для 7-ми виборчих округів

03.06.2016 / Статті

У травні Центральна виборча комісія після довгих зволікань і перенесень таки оголосила проміжні вибори. У розпал сезону відпусток, 17 липня, виборці підуть голосувати за нових народних депутатів у семи округах.

Якщо для тих, хто віддаватиме свої голоси, часу для роздумів ще вдосталь, то у виборчих штабах політичних партій робота уже кипить: із кандидатами уже визначились, або мають визначитися найближчим часом.

“Українська правда” вирішила розібратись, де розгоряться найзапекліші політичні бої, хто на які округи претендує і чи стане літо справді гарячим політичним сезоном.

Найдовше серед усіх семи округів виборів чекали на Волині.

Обраний у Раду по 23 округу депутат Ігор Єремеєв трагічно загинув у серпні 2015-го, але аж до травня цього року у ЦВК “не мали підтвердження” його смерті.

Новому голові Ради Андрію Парубію довелося видавати окреме розпорядження, щоб Центрвиборчком визнав очевидний факт. Чому такого розпорядження не зробив Володимир Гройсман у часи свого керівництва парламентом, досі залишається загадкою. Для повного усвідомлення абсурдності ситуації варто згадати, що вибори в 23 окрузі оголосили пізніше, ніж вибори в тих округах, які звільнились після переходу в Кабмін частини депутатів БПП у квітні цього року.

Ще два округи “зависли” після місцевих виборів осені 2015 року.

Тоді обраний в Раду по 27 округу соратник Ігоря Коломойського Борис Філатов став мером Дніпропетровська, а депутат БПП Владислав Атрошенко, який обирався по 206 округу, сів у крісло мера Чернігова.

Ще чотири депутати із президентської фракції склали мандати весною 2016-го.

14 квітня Тарас Кутовий (обраний в окрузі 151) став міністром АПК в Кабміні Гройсмана, а Ігор Насалик (округ 85) очолив Міненерго.

28 квітня президент Петро Порошенко призначив головою Херсонської ОДА свого депутата Андрія Гордєєва (округ 183), а 29 квітня Луганську ОДА очолив депутат БПП Юрій Гарбуз (округ 114).

У підсумку команда президента від усіх перестановок втратила найбільше – п’ять із семи звільнених округів у Раді були представлені депутатами саме “Блоку Петра Порошенка”.

В умовах, коли коаліція в парламенті існує, фактично, тільки на папері, нестача одразу п’яти депутатів може дуже дорого коштувати. В буквальному розумінні слова.

Тож у команді Порошенка налаштовані доволі рішуче.

“Ми виграємо в усіх округах, де поставимо собі таку мету”, – заявив в розмові з УП співрозмовник із найближчого оточення президента.

Співрозмовники у президентській команді запевняють, що на нинішньому етапі не визначились з кандидатами лише в округах на Волині і на Луганщині.

При цьому у БПП покладаються виключно на свої сили. Партнери президентської фракції по коаліції із Народним Фронтом досі не визначились не те що з кандидатами, а й з тим, чи взагалі втручатись і ці вибори.

“Якщо чесно, ти ми не розуміємо, для чого нам це треба”, – пояснив УП один із лідерів фракції Яценюка.
Очільник НФ у парламенті Максим Бурбак заявив, що поки що ніякого рішення немає.

“Я не можу вам зараз щось казати про довибори, тому що ще не було з’їзду партії”, – сказав Бурбак.
Однак у НФ не виключають, що будуть підтримувати кандидатів від президентської партії.

Натомість на Банковій готуються перемагати самотужки.

“Ми поки не ведемо ні з ким переговорів. Знаємо тільки, що всі інші будуть дружити проти нас”, – жартують в президентській команді.У цьому жарті, є тільки частка жарту. Наприклад, заступник Ляшка у фракції Радикальної партії Андрій Лозовий підтвердив УП, що колишні фракції коаліції справді ведуть переговори про співпрацю на виборах 17 липня.

“Звичайно, діалог такий є. Я сподіваюся, що на кожному окрузі буде єдиний демократичний кандидат від української опозиції. Але про це ще рано говорити”, – заявив Лозовий.

Радикальна партія, на відміну від колег по “демократичній опозиції”, поки жодної активності у питанні висування своїх кандидатів не показала.

Натомість “Самопоміч” уже офіційного оголосила частину своїх висуванців.

Ще 28 травня на з’їзді у Коблево соратники львівського мера Андрія Садового висунули кандидатів у чотирьох з семи вільних округів. Решту претендентів у “Самопомочі” пообіцяли визначити до 5 червня.Співрозмовники у цій фракції розповіли, що мають проблеми з двома округами.

“У нас реальні проблеми у Полтаві і Луганську. У Полтаві ніхто не зміг нормально пройти співбесіди з керівництвом, які проводять Лаврик і Березюк“, – розповів один з депутатів “Самопомочі”.

Не стала затягувати із висуванням і “Батьківщина”. В останній день весни партія Юлії Тимошенко провела з’їзд, на якому затвердила своїх кандидатів у всі сім округів.

Традиційно побореться за місця в Раді й “Опозиційний блок”.

Але рішення з’їзду Опоблок про висування своїх кандидатів на вибори стали до певної міри сенсаційним. Несподівано для багатьох “опозиціонери” поки вирішили не втручатись у боротьбу у двох округах, де прогнозується серйозне протистояння команд президента і олігарха Коломойського – на Волині та у Дніпропетровську.

Один з лідерів ОБ Олександр Вілкул заявив, що впродовж тижня його партія зробить якусь заяву щодо Дніпропетровська, однак, чи буде Опоблок висувати там кандидата, не сказав.

Якщо врахувати ще можливі сюрпризи від самовисуванців, як то похід за мандатом всім відомого Іллі Киви у Херсоні, то карта боїв за сім депутатських мандатів обіцяє бути доволі цікавою. На кожному із її пунктів варто зупинитись окремо.

Округ 23: Феодальна війна
Волинська область завжди була територією війни між двома промислово-фінансовими групами, які мають там активи, – “Приват” і “Континіум”.

Сусідні виборчі округи №21 та №23 були вотчиною останньої: по 21-му обирався в Раду Степан Івахів, а по 23-му – Ігор Єремеєв.

Після трагічної смерті публічного лідера “Континіума” Єремеєва, його партнери в заявляли, що на його окрузі спробують висунути якусь достойну кандидатуру, здатну виграти там вибори.

“Поки ми остаточно не визначилися, але кандидати є. Думаю, що наступного тижня ви почуєте це прізвище”, – заявив один із співрозмовників, що входили до найближчого оточення Єремеєва.

Про це ж у коментарі “Українській правді” заявив один зі співвласників групи “Континіум” Степан Івахів :
“Ми ще не знаємо, кого підтримаємо. Нам цікаво, щоб кандидат міг працювати в області. А чи займе він місце в Раді – не так важливо, бо це ж ненадовго”.

Їхні ж постійні конкуренти від “Привату” свого кандидата уже висунули.До останнього часу очікувалось, що на округ Єремеєва піде соратник Коломойського Ігор Палиця, який зараз є головою Волинської облради.

Однак Палиця вирішив не втрачати контроль над Волинню і від своєї партії “УКРОП” висунув на 23 округ Ірину Констанкевич. Вона є депутаткою облради. На останніх виборах у 2014 році Констанкевич балотувалась по округу в Луцьку, але зі скандалами і судами програла висуванцю “Народного фронту” Ігорю Лапіну.

Співрозмовники УП в “УКРОПі” жартують, що “Палиці подобається бути в ролі феодала”.

Президентська команда, за даними УП, ще тільки приглядається до волинського округу і свого кандидата не має. Однак співрозмовники в БПП запевнили, що їхня партія точно не допомагатиме Палиці.

Натомість із кандидатом уже визначилась “Самопоміч”, яка відрядить на вибори лідера своєї фракції в облраді Михайла Імберовського.

 

“Батьківщина” висунула по 23 округу Людмилу Кирду, яка зараз очолює бюджетну комісію облради Волині.

Радикальна партія у п’ятницю, 3 червня, визначилася з кандидатом на виборах до Верховної Ради в окрузі №23. Ним став депутат Луцької міської ради Сергій Була. Відповідне рішення ухвалили учасники з’їзду партії.

Відео з моментом висування Були у Facebook опублікував депутат міськради Костянтин Петрончук.

Партія “Блок Петра Порошенка “Солідарність” сьогодні, 3 червня, на позачерговому з’їзді ухвалила рішення про висунення кандидата на проміжні вибори у Верховну Раду України від 23 округу . Ним став Юрій Кулачек.
Округ 27: Жіночі бої

Серйозні шанси перемогти на звільненому Борисом Філатовим окрузі має кандидат від партії “УКРОП” Оксана Томчук. Вона, як відомо, є адвокатом близького соратника Філатова Геннадія Корбана. Тож друзі Коломойського не мають наміру віддавати свою “вотчину”.

Ще у квітні джерела УП в “УКРОПі” прогнозували, що по округу Філатова на вибори піде керівник Центру звільнення полонених Володимир Рубан. За нього, начебто, виступав сам Корбан. Однак у підсумку Рубану офіційної пропозиції балотуватись від “УКРОПу” так ніхто і не зробив.

Як пояснив співрозмовник УП в “УКРОПі”, “Корбану було не до виборів”.Однак легкого життя на 27 окрузі у Томчук не буде. За даними “Української Правди” від співрозмовників в оточенні президента, конкуренцію їй від БПП складе відома волонтерка і помічник міністра оборони Тетяна Ричкова.

Як уже згадувалось, “Опозиційний блок” вирішив не висувати своїх людей на 27 округ, тому виглядає, що битва за місто ляже на плечі представниць прекрасної статі.

Партія “Самопоміч” висунула в депутати на округ у Дніпрі виконавчого директора ТОВ “Янтарне” Сергія Рульова, який був кандидатом від “Самопомочі” до міськради на місцевих виборах 2015 року.

Крім “великих гравців” на вибори у 27 окрузі підуть і представники інших партій.

Зокрема, “Демальянс” на цьому окрузі висуне свого місцевого партійця Артема Романюкова.

Також в Дніпрі балотуються низка достатньо одіозних особистостей. Наприклад, уже зареєстрована колишня регіонала і екс-соратниця Олега Ляшка Вікторія Шилова, яка нині очолює так зване об’єднання “Антивійна”.

У січні ГПУ відкрила кримінальну справу проти руху Шилової за спробу зриву військової мобілізації.

Балотується і достатньо скандальний бізнесмен, секретар міської ради Загід Краснов, в якого давні стосунки з Павлом Лазаренком.

У 2006 році Краснов очолював фракцію одіозного екс-прем’єра у Дніпропетровській міськраді. За Януковича, у 2012-му, бізнесмен потрапив на два місяці за грати за скоєне у 2008 році ДТП.

Крім того на довиборах у Дніпрі візьме участь помічниця народного депутата, колишнього лідера “Правого сектора” Дмитра ЯрошаМарина Денисенко.

“Батьківщина” в Дніпрі вирішила висунути багаторічну голову своєї місцевої молодіжки Тетяну Корнійчук, яка зараз ще й працює помічницею депутата Сергія Євтушка.

85 округ: Брат за брата
Округ 85 на Івано-Франківщині може стати ареною чергового “сімейного підряду” в українській політиці.
Після походу у Кабмін Ігоря Насалика, якого жартома називають “господарем Калуша”, естафету у цьому окрузі може підхопити його брат.

За даними УП, БПП бачить найбільш імовірним кандидатом у нардепи на цьому окрузі брата міністра енергетики Сергія Насалика, який на минулих місцевих виборах був обраним мером міста Рогатин Івано-Франківської області.

Перед травневими святами кулуарами парламенту ширилися розмови, що на цьому мажоритарному окрузі спробує свої сили колишній прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Проте співрозмовники УП у фракції “Народний фронт” категорично спростовують такі розмови.

У партії “Свобода” обговорювали можливість походу лідера партії Олега Тягнибока, але через невпевненість у перемозі і можливі іміджеві втрати від цієї ідеї відмовилися.

Натомість за мандат з Насаликом може поборотися інший “свободівець”, колишній віце-спікер Верховної Ради Руслан Кошулинський.

***Вже після публікації матеріалу стало відомо, що зїзд “Свободи” в окрузі №85 висунув депутата Івано-Франківської обласної ради Оксану Тебешевську.

Також компанію їм складе кадидат від партії “УКРОП” Віктор Шевченко – рідний брат близького до олігарха Ігоря Коломойського депутата Олександра Шевченка.

Обидва брати мають бізнес-активи на гірськолижному курорті “Буковель”.

“Батьківщина” виставила на калуський округ також дуже серйозну кандидатку. Від партії Тимошенко у 85 окрузі балотується Ольга Сікора, яка вже вигравала вибори в цьому окрузі 2012 року.

На довибори в Івано-Франківській області свого кандидата висунув і “Опозиційний блок”. Ним став керівник фонду “Українська політика” Володимир Клюс.

Округ 114: Східний фронт
Не під запис один із впливових народних депутатів БПП визнає, що після призначення Юрія Гарбуза головою Луганської ОДА, ситуація з висуненням кандидата на 114 округ у партії непроста.

Наразі ані в БПП, ані в Адміністрації президента не можуть назвати кандидата на довибори в цьому регіоні.
Інші ж політичні гравці поступово визначаються зі своїми кандидатурами. Уже відомо, що за мандат на 114 окрузі поборються:

  • представник “Опозиційного блоку”, екс-голова Новопсковської райради Борис Лебедєв;
  • голова Харківського осередку “Українського вибору” Віктора Медведчука, одіозний проросійський екс-депутат Харківської міськради Андрій Лесик. Як відомо, мандат харківського депутата у Лесика зі скандалом забрали у травні;
    кандидат від “УКРОПу”, співзасновник ТОВ “Сапфір Україна” Роман Бручко;
    від “Батьківщини” колишня в.о. голови Луганської ОДА Ірина Верігіна;

На довибори тут також уже зареєструвався самовисуванцем командир штурмбригади батальйону “Донбас” і діючий помічник депутата від “Самопомочі” Семена СеменченкаТарас Костанчук.

Співрозмовники “Української правди” у фракції Садового запевнили, що партія не підтримуватиме нікого, хто пішов самовисуванцем.

Округ 151: Полтавська битва

У 151 окрузі у БПП аж два кандидати.

Одного із кандидатів просуває сам Тарас Кутовий, який звільнив округ своїм переходом у Кабмін. За даними УП, міністр тепер пропонує виставити у своєму окрузі главу Лохвицької РДА Володимира Рязанова.

Проте у президентському оточенні не дуже хочуть шукати Рязанову заміну в РДА, тому мають уже й іншого кандидата, ім’я якого поки не розголошують. Однак розповідають смішну історію, що проти висування цього кандидата несподівано збунтувалася його ж дружина, яка уже розгорнула цілу антиагітаційну роботу в місцевих осередках.

Несподівано суперника БПП виставив і депутат президентської фракції Сергій Каплін. Від його “Партії простих людей” на вибори зареєструвався підприємець Сергій Мамоян.

Протистояти кандидату від БПП буде голова полтавського осередку “Батьківщини” Руслан Богдан. Полтавщина традиційно була одним із плацдармів для партії Тимошенко і її кандидат може мати серйозні показники.

Опоблок також вирішив відрядити на вибори у 151 окрузі одного з лідерів обласного осередку – Олександра Березнянського.”УКРОП” на Полтавщині представлятиме депутатка облради, волонтерка Інна Авраменко.

Округ 183: Таврійські ігри
Вибори в 183 окрузі в Херсоні обіцяють бути одними з найцікавіших і найскандальніших.
Від президентської партії на окрузі висуватиметься чинний голова обласної Ради Андрій Путілов. Він уже був у цьому складі Ради, але у вересні 2014-го був призначений головою Херсонської ОДА.

На місцевих виборах 2015-го він очолив список БПП в облраду і став її головою. Тепер на його місце в ОДА призначили іншого депутата президентської фракції Гордєєва, по округу якого Путілов і планує повернутись у Раду.

Однак набір конкурентів у нього буде доволі серйозний.

Партія Тимошенко висунула на 183 округ Юрія Одарченка, який раніше був головою Херсонської ОДА якраз перед приходом туди Путілова.

Зареєструвався кандидатом у Херсоні і одіозний міліціонер Ілля Кива, чим розвеселив українську інтернет-спільноту.

Однак у президентській команді висування Киви не викликає усмішок. Річ у тім, що за цим кандидатом на Банковій бачать руку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, що дуже додає Киві у плані адміністративних ресурсів.

Висунув свого кандидата на цьому окрузі і “Опозиційний блок” – депутатку Дніпровської райради Херсона Анну Середу.

Вона свого часу була у центрі скандалу, коли різко виступала проти декомунізації вулиці Калініна, обзиваючи декомунізаторів “тварюками”.

“Самопоміч” висунула в окрузі голову Чорнобаївської сільради Ігоря Дудара, а “УКРОП” – колишнього регіонала, голову обласного театру Олександра Книгу.

Округ 206: Чернігівський котел
Минулого року виборча кампанія на 205 окрузі Чернігова стала однією з найбрудніших кампаній за всю історію України.Тоді на довиборах в Раду змагалися голова ДУСі Сергій Березенко та заступник колишнього голови Дніпропетровської ОДА Ігоря Коломойського Геннадій Корбан.

На окрузі масово застосовували скупку голосів, підкуп виборців та амінресурс. Врешті переможцем став Березенко, який на сьогодні є одним з найближчих депутатів до президента Петра Порошенка.

Цього року вибори знову не оминули Чернігів і знову обіцяють бути складними.
Одним з перших в 206 окрузі зареєструвався самовисуванцем колишній народний депутат БПП Єгор Фірсов.

У 2014 році Фірсов був обраний до парламенту за списками БПП. У березні 2016 року він оголосив про вихід з президентської фракції, а вже 25 березня у нього забрали мандат, за законом про “партійну диктатуру”.

Крім Фірсова ще одним самовисуванцем став представник Аграрної партії Григорій Ткаченко.
У місцевих ЗМІ вже з’явилися фотографії Ткаченка на упаковках електричних лампочок, які він роздаватиме замість передвиборчих календариків.

Своїх кандидатів на 206 округ офіційно висунули низка політичних сил.

У президентській партії наразі немає остаточного рішення щодо офіційного кандидата на цей округ.
Однак у БПП розглядають можливість підтримати, може і неофіційно, президента будівельної корпорації “Укрбуд” Максима Микитася, близького до одіозного Вадима Столара. У Микитася хороші стосунки з Сергієм Березенком, який відповідає за округи в президентській партії.

Сам будівельник вже розпочав активну роботу з виборцями. Його стрічка на Facebook переповнена фотографіями з Чернігівської області, де Микитась проводить зустрічі з місцевими жителями.

Ще одним можливим кандидатом на довиборах у Чернігові, якому може допомогти БПП, називають колишнього мера Чернігова, представника партії “Наш Край” Олександра Соколова. На останніх виборах він вийшов у другий тур виборів мера, але програв Атрошенку.

Варто нагадати, що неформальне кураторство партії “Наш Край” приписують першому заступнику голови Адміністрації Президента Віталію Ковальчуку.

“Самопоміч” на 206 округ висунула директора Чернігівської індустріальної молочної компанії Олександра Кірінді, а “Опозиційний блок” – екс-заступника голови Чернігівської ОДА Лідію Гаєвську.

Батьківщина висунула в 206 окрузі голову своєї Чернігівської міськорганізації, юриста Юрія Власенка.

Від “УКРОПу” по цьому округу балотується гендиректор медичної компанії “УМПК-груп” Ярослав Гіріч.

Також за похід у парламент позмагається заступник голови партії “Демальянс” Ігор Андрійченко.

Депутати у фракції “Радикальної партії” повідомили “Українській правді”, що від їхньої політичної сили на вибори у Чернігові піде голова чернігівського міського осередку РПЛ Дмитро Блауш.

Отже, баталії на семи політичних фронтах під час літньої виборчої кампанії обіцяють бути запеклими і цікавими. Сезон відпусток в Україні точно не буде нудним.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*