Скільки втрачає український бюджет через незаконний видобуток бурштину

07.07.2016 / Статті

Силовики влаштували облаву на нелегалів.

Про це повідомляє Сегодня.

У війні з незаконним видобутком українського бурштину – новий виток: днями на Рівненщині силовики почали наймасштабнішу за останній час операцію проти нелегальних видобувачів “сонячного каменю”. Вчора “бій” тривав весь день: пройшло більше сотні обшуків, затримували чиновників, силовиків і кримінальних авторитетів. За словами експертів, через таких злочинних схем Україна щорічно втрачає на бурштині сотні тисяч доларів.

ОБШУКИ І АРЕШТИ

У понеділок ввечері працівники Генпрокуратури, Нацполіції і Служби безпеки почали спільну спецоперацію “Янтар”: понад 300 оперативників провели 123 обшуки в квартирах і на місцях роботи підозрюваних у створенні підрозділів  з незаконного видобутку бурштину. Скандал вибухнув, коли серед затриманих виявилися не тільки місцеві старателі, а й чиновники, які їх кришували. “До злочинній схемі причетні 32 людини: в групу входили начальник внутрішньої безпеки облполіціі і його підлеглий, діючі та колишні співробітники поліції, глави двох райдержадміністрацій, два керівника районних прокуратур, керівники лісгоспів, а також представники криміналітету. За дозвіл на видобуток каменю правоохоронці щодня отримували шалені гроші”, – повідомив глава Міністерства внутрішніх справ Арсен Аваков.

За обшуками пішли і затримання: першим затримали заступника прокурора Рівненської області Андрія Боровика, якого в ЗМІ вже прозвали “бурштиновим прокурором”. Під час обшуку у нього виявили мішки бурштину, злитки і колекцію годинників (за різними оцінками, її вартість – від $100 тис. до $1,3 млн. – Авт.). Крім нього, в руки правоохоронців потрапили ще четверо: “Затриманий підполковник контррозвідки місцевого управління СБУ і два колишніх начальника районних відділів поліції. Ще один організатор – місцевий житель, який контролював роботу бригад копачів бурштину, забезпечував накопичення і зберігання “сонячного каменю”, – уточнюють в СБУ. До речі, паралельно з обласним рейдом оперативники спецпідрозділу “Корд” влаштували облаву на бурштинових злодіїв в законі і затримали кримінального авторитета на прізвисько Ушатий, а також 20 його спільників, які також, ймовірно, були задіяні в рівненській схемі. Уже відкриті кримінальні провадження за шістьма статтями, а максимальний термін за найважчою з них – 12 років. На момент здачі номера в друк СБУ ще продовжувало обшуки, і у відомстві не виключали нових арештів.

СХЕМИ

За попередньою версією слідства, на Рівненщині вже багато років функціонувала потужна бурштинова мафія з чиновників і бандитів. Спеціалізувалися за двома напрямками: контролювали незаконний видобуток і здійснювали махінації з вилученим бурштином. “Зацікавлені в незаконному видобутку бурштину особи повинні були щодоби платити представникам влади данину за дозвіл. У разі відмови платити їх затримували, вилучали бурштин. Надалі учасники схеми замінювали вилучений бурштин на камені низької якості і меншою фракції, після чого відправляли його за кордон”, – пояснює Аваков. Перший заступник глави Нацполіції Вадим Троян додає: “Основним завданням представників кримінальних угруповань був розподіл території між нелегальними старателями, а також збір і передача грошей організаторам”.

МАСШТАБ ПРОБЛЕМИ

Питання нелегального видобутку стоїть в Україні давно і гостро: “За рік легально видобувається чотири тонни бурштину. За оцінками різних експертів, обсяг незаконного видобутку знаходиться в діапазоні 150-300 тонн. Тіньові доходи бурштинової мафії становлять $200-300 млн”, – розповіли в СБУ. Відповідно, за словами експертів, саме ці суми щорічно залишають Україну з українського бюджету. “Спецдозволів на георозвідки і видобуток бурштину сьогодні видано шість штук, належать вони чотирьом юридичним особам (чотири – у двох держкомпаній, два – у приватних структур). За даними Державної фіскальної служби, у 2015 році всі чотири підприємства сумарно заплатили в державний бюджет 50 тис. грн. Це при закладених в бюджет доходи від ренти в 1,5 млрд грн, – каже екс-заступник міністра глави Мінекології Світлана Коломієць. – За весь 2015 рік за незаконний видобуток було оштрафовано всього 123 людини на загальну суму в 34 тис. грн”.

“Частка України в світовому видобутку бурштину – до 40%”

Проблема з незаконним видобутком бурштину для України – давня. Дискусії навколо цього питання йдуть ще з часів президентства Віктора Ющенка – в 2005-му він підписав закон, який дозволяє добувати бурштин приватним організаціям. До питання повернулися в 2010-му, коли нардепи намагалися ліцензувати видобуток і реалізацію сонячного каменю. Тоді закон був ветований екс-президентом Віктором Януковичем.

“Світовий ринок бурштину-сирцю оцінюється в 1,2 млрд євро. Україна є лідером по світовому видобутку з часткою близько 30-40%. Незважаючи на це, легальний ринок бурштину в нашій країні досі не сформовано. Щодня Україна втрачає за оцінними даними від 5 до 8 млн грн. Основними ринками збуту “сонячного каменю” є Китай і Польща”, – пояснив нам гендиректор Pro-Consulting Олександр Соколов.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*