Сім продуктів, що зберігають здоров’я зубів

16.07.2016 / Статті

Всі ми з дитинства чули про те, що солодке шкідливе для зубів.

Але, оскільки всім нам хочеться мати здорові і красиві зуби, важливо знати дещо більше про те, які продукти корисні.

Здоров’я зубів залежить від ряду продуктів, пише infokava.com.

Обов’язково включіть в свій раціон овочі, фрукти, ягоди, зелень, горіхи, насіння, воду, цитрусові, водорості і трав’яні чаї.

1. ВОДА.

Для збереження здоров’я зубів і ротової порожнини, вода має особливе значення.

При недостатньому надходженні в організм у роті “пересихає” – перестає вироблятися потрібну кількість слини (адже слина на 98.5 % складається з води). Слина захищає ротову порожнину від надмірного розмноження хвороботворних мікробів, що спричиняють такі захворювання, як карієс.

Приблизно 0.5 % слини – це муцини. Раніше вважалося, що муцини лише підтримують в’язкість і еластичність слини, але зараз вчені прийшли до висновку, що, ймовірно, саме муцини обмежують розмноження хвороботворних мікроорганізмів у ротовій порожнині. Але склад слини залежить від споживаної їжі. Так, при вживанні великої кількості солодкого, слина буде містити підвищену кількість глюкози і лактату, що завдає шкоди зубної емалі.

З водою в організм надходять фториди, надають стійкість емалі до утворення карієсу.

Вживаючи воду (як і при полосканні водою порожнини рота), ми очищаємо зуби, змиваючи наліт і шкідливі для емалі кислоти.

2. ОВОЧІ, ФРУКТИ, ЯГОДИ, ЗЕЛЕНЬ.

Свіжі овочі, фрукти, ягоди та зелень – основне джерело вітамінів і мінералів. Для здоров’я зубів необхідні різноманітні вітаміни та мінерали. Тому, чим більше і різноманітніше у Вашому раціоні представлені свіжі рослинні продукти, тим менш ймовірно, що здоров’я Ваших зубів постраждає від дефіциту якихось вітамінів і мінералів. Особливо хочеться відзначити морква (джерело каротину, корисного для слизової оболонки порожнини рота і ясен), гарбуз (джерело фтору, цинку і селену, хороший відбілювач зубів), шпинат і різноманітну зелень (джерело добре засвоюваного кальцію).

Від вмісту мінеральних речовин у їжі залежить мінеральний склад слини. Мінеральні компоненти слини (кальцій, фосфат, фторид та інші) дозволяють підтримувати рівновагу між слиною і емаллю. При нестачі мінеральних речовин у слині, вони “вимиваються” з емалі. Якщо ж мінеральних речовин у слині багато, то вони, навпаки, проникають в емаль зубів, зміцнюючи її.

Тверді фрукти і овочі зміцнюють ясна. Пережовування твердих фруктів і овочів надає навантаження на жувальні м’язи, здійснює масаж ясен поліпшує кровообіг у ротовій порожнині.

Зелень (наприклад, петрушка) не тільки містить масу корисних вітамінів і мінералів, але і має антибактеріальну дію, що запобігає карієсу, запальні процеси і неприємний запах з рота.

3. ГОРІХИ і НАСІННЯ.

Свіжі горіхи і насіння містять багато необхідних для зубів мінералів в концентрованому вигляді. Бажано вживати різноманітні горіхи і насіння (волоські горіхи, кедрові горіхи, мигдаль, фундук, бразильський горіх, насіння кунжуту, насіння соняшнику тощо). Наприклад, кедрові горіхи містять ванадій, який сприяє розвитку кісткової тканини, фосфор, необхідний для формування і збереження зубів та кісток, і кальцій – головний компонент кісток і зубів.

Насіння і горіхи містять корисні жирні кислоти і амінокислоти, важливі для здоров’я зубів.

Тільки не треба колоти горіхи зубами! І насіння теж. Пошкоджена при цьому емаль може не відновитися.

4. ЦИТРУСОВІ.

Цитрусові містять вітамін С, кальцій і фосфор. Вживання апельсинів, грейпфрутів і лимонів зміцнює ясна і зменшує запальні процеси в порожнині рота.

5. ВОДОРОСТІ.

Водорості (наприклад, морська капуста) містять корисні амінокислоти і йод. У більшості регіонів населення страждає від дефіциту йоду, що призводить до уповільнення обміну речовин, і, у багатьох випадках, до порушення роботи щитовидної залози, що не може не позначитися на стані здоров’я в цілому і зубів зокрема.

6. ЦИКОРІЙ.

Цикорій відновлює обмін речовин, стимулює кровообіг в ротовій порожнині, замінює шкідливу для зубів каву.

7. ТРАВ’ЯНІ ЧАЇ.

Трав’яні чаї (без цукру) очищають зуби і порожнину рота і, також, як проста вода, попереджають зневоднення організму, при якому зменшується слиновиділення.

Трав’яні чаї – джерело корисних для зубів вітамінів і мінералів.

Вони допомагають попереджати і зменшувати запальні процеси в ротовій порожнині.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*