Шість секретів вдалого закінчення дня

24.10.2016 / Статті

Як відчути себе щасливими, особливо якщо робочий день був не простим? Секрет в тому, щоб «перехитрити» свій мозок, який запам’ятовує найсильніші і найостанніші за часом емоції.

Влаштувавши собі приємний вечір, ми допомагаємо мозку повірити, що це був хороший день.

Скільки всього сказано і написано про ранкові ритуалах, які допомагають правильно почати день! Але ж правильно завершити день, можливо, ще важливіше, розповідає науковий журналіст Ерік Баркер.

1. Придумайте ритуал для завершення робочого дня

Отже, робочий день позаду. Але ваш мозок ніяк не може бути відімкнений від ділових завдань. Щоб розслабитися, потрібно вивести його з робочого режиму. Придумайте собі постійний ритуал, який послужить сигналом вашому гіперактивному мозку, що робота закінчилася. Наведіть порядок на робочому столі. Збережіть всі дані в комп’ютері. Напишіть список справ на завтра. Доведено, що планування допомагає знизити тривогу і отримати задоволення від відпочинку.

Ну ось, ви вийшли з робочого режиму. Як щодо задоволення? Зазвичай вечір в будні не так приємний, як у вихідні, правда? Це можна виправити.

2. Перетворіть будній вечір в суботній

Для початку запитаємо себе: чому вихідні приносять нам більше радості, ніж години дозвілля в будні? Згідно з науковими даними, одна з головних причин в тому, що під час уїк-енду у нас є можливість провести більше часу з друзями та родиною. Ось чому не варто, прийшовши додому з роботи, годинами валятися на дивані. Присвятіть пару годин друзям і рідним, і ви перетворите сумний вечір вівторка в щасливу суботу.

Але зрозуміло, що кожен вечір зустрічі не влаштуєш. Що ще в наших силах?

3. Захоплення замість телевізора

Як пише відомий психолог Міхай Чіксентміхайі, «в більшості випадків отримувати задоволення від вільного часу людям вдається ще гірше, ніж насолоджуватися працею». Ми витрачаємо його даремно, бездумно, на якісь легкі заняття, які не потребують зусиль, замість того щоб проводити час цікаво. Причина в тому, що вільний час, на відміну від робочого, ніяк не структурований. І нам необхідно, зазначає психолог, «докладати великі зусилля, щоб перетворити його в оформлену активність, від якої можна отримувати задоволення. Хобі, що вимагають певних навичок, різноманітні інтереси та особливо практики, які сприяють внутрішній дисциплінй, – все це допомагає перетворити вільний час в те, чим він, власне, і має бути, – в можливість рекреації ».

Одним словом, щоб як слід відновлюватися і при цьому отримувати задоволення в години дозвілля, доведеться зайнятися яким-небудь активним хобі, здобувати нові знання та вміння, нарощувати майстерність.

Добре, а що потім, коли прийде час лягати спати? Як налаштувати наш мозок на сон? Для цього теж потрібен якийсь ритуал.

4. Просто впасти в ліжко – не кращий варіант, потрібно спочатку підготуватися до сну

Подбайте про тьмяне освітлення і вимкніть усі комп’ютери, телевізори, гаджети як мінімум за годину до сну. За словами професора психології Хертфордширського університету і письменника Річарда Вайзмана, 10 хвилин перед екраном смартфона еквівалентні годинний прогулянці при яскравому сонці – після цього так само важко заснути.

5. Зафіксуйте хороші події року, що минає дня

Покладіть блокнот і ручку біля ліжка. Перш ніж вимкнути світло, кожен раз записуйте три приємних події минулого дня і додайте кілька слів про те, чому сталося кожне з них. Є багато досліджень, які підтверджують ефективність таких записів. Засновник позитивної психології Мартін Селігман, який придумав цю методику, зазначає, що спочатку, ймовірно, вам здасться дивним писати про причини щасливих подій у вашому житті. Але протримайтеся хоча б тиждень. Потім буде легше. Через 6 місяців ви побачите, що ця звичка зменшує прояви депресії і робить вас більш радісним.

Чим більше ви думаєте про всякі радісних речі, тим ви щасливіше. Звучить надто просто, але це правда. Ці нагадування самому собі володіють великою силою.

Наш мозок може нас обманювати, коли йдеться про щастя, але може бути і нашим союзником. Іноді наші мрії набагато більш захоплюючі, ніж реальність. Як ми можемо перетворити це в нашу перевагу?

6. Складіть список подій, яких ви очікуєте з нетерпінням

Як показують дослідження, очікування радісної події може бути навіть приємнішим, ніж сама подія. Люди, які приділяють час тому, щоб насолодитися передчуттям майбутнього задоволення, почувають себе набагато щасливішими.

Ви можете хитрістю змусити мозок відчувати щастя. Заплануйте собі щось приємне на завтра, щоб створити пік приємних переживань. І завершите день на високій ноті.

Джерело: psychologies.ru

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*