Шацька селищна рада пробуватиме писати свою стратегію розвитку

13.12.2016 / Новини, Статті

Методичні рекомендації про те, як писати стратегію розвитку об’єднаної територіальної громади, на що спиратися та кого залучати – говорили 1-го грудня у Шацькій об’єднаній територіальній громаді.

Створена громада наприкінці минулого року, перші вибори — голови громади та депутатів – відбулися 28-го березня 2016-го року, до якої увійшли села Шацької селищної, Прип’ятської та Самійличівської сільських рад.

Семінар-навчання для працівників селищної ради, депутатів, працівників апарату райдержадміністрації провела координатор проекту ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» Оксана Гузь, котра уже декілька років тісно співпрацює із місцевими громадами.

Також участь у семінарі-навчанні взяли Сергій Віннічук, Шацький селищний голова, Сергій Кужель, заступник голови Шацької РДА, в.о. старост Олександр Кусько та Іван Гінчук.

Як наголосила координатор проекту, для того, аби об’єднана територіальна громада мала усі шанси стати успішною, потрібно мати стратегію розвитку громади на тривалий термін.

Перший крок Шацькою об’єднаною громадою в цьому напрямку було уже зроблено: на одній з сесій й було прийнято рішення розробити такий документ. Була сформована й робоча група, яка працюватиме над написанням стратегії розвитку до 2020-го року.img_9990

Основне завдання Стратегії – визначити пріоритетні (стратегічні) напрями створення добробуту населення, вирішення його соціальних проблем на основі підвищення ефективності функціонування регіональної економіки через структурну реорганізацію, більш ефективного використання кліматичних, мінерально-сировинних та геоекономічних чинників.

Як відзначила Оксана Гузь, перед тим, як розпочати написання стратегії, необхідно зібрати усю інформацію про те, що є на території громади, якими ресурсами управляє та який має потенціал. Враховувати потрібно і наявність закладів підприємництва та соціальної сфери, природних ресурсів, які є дороги та якої якості та інші фактори.

При написанні самого документу необхідно залучити якнайбільшу кількість людей, тобто усіх жителів громади. Лише врахувавши їхні побажання та поради, можна написати стратегію, яка задовольнятиме потреби самих жителів громади.

Та написання самої стратегії – це лише частина успіху. Надзвичайно важливий етап – згуртувати людей, однодумців, сформувати кадровий склад, які будуть покроково втілювати у життя те, що прописано в стратегії розвитку.

«Коли є гроші, а немає людини, яка чітко сказала б: «Я це буду робити!», то чи вдасться втілити запланований задум?» — резюмувала Оксана Гузь.

Визначити, які саме пріоритети будуть втілюватися при написанні стратегії розвитку об’єднаної громади, запропонувала присутнім ведуча семінару, об’єднавши слухачів у групи. Зокрема, найбільш пріоритетними напрямками роботи присутні визначили проблеми в напрямку екології, сприяти вирішенню питань туризму, будівництво інфраструктури.

Наостанок Оксана Гузь висловила сподівання, що такі методичні рекомендації стануть реальним помічником у написанні документу, що визначатиме розвиток об’єднаної громади на тривалий термін, ставши міцним підґрунтям для її подальшого економічного а соціального розвитку.

  img_9992

Віта Шепеля

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*