Що насправді відбувається зі студентськими стипендіями?

04.09.2016 / Статті

Наприкінці серпня у засобах масової інформації з’явилась інформація про ініціативу Міністерства фінансів урізати з 1 січня 2017 року стипендії більшості категорій студентів.

Ця новина спричинила хвилю дискусій у соціальних мережах, оскільки мова йде про виплати близько 640 тисячам студентів, пише Еспресо TV.

Як виплачуються стипендії зараз

Наразі в Україні існують різні види студентських стипендій. Коли мова йде про зміну системи виплат, то зазвичай кажуть про їх основні види.

Зокрема, студенти вузів III-IV рівнів акредитації отримують 825 гривень стипендії. Такі стипендії отримуються студентами у випадку середнього балу «добре» і вище.

Крім того, соціальні стипендії для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також учнів, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків. Для учнів професійно-технічних училищ такі виплати становлять 961 гривню, для вишів — 1989 гривень.

Чого хоче Мінфін

У Міністерстві освіти та науки підтвердили, що з пропозицією впорядкувати виплату стипендій Мінфін звернувся до відомства, готуючи проект Державного бюджету на 2017 рік.

Згідно з інформацією Міносвіти, в розпал підготовки головного державного кошторису на 2017 рік Мінфін надіслав головним розпорядникам бюджетних коштів лист щодо підготовки проекту бюджету. У ньому Мінфін рекомендував скоротити стипендії, оскільки в новому бюджетному році планується виплата стипендій виключно для деяких категорій учнів та студентів.

Зокрема, мова йде про учнів та студентів із числа дітей-сиріт, дітей-інвалідів І-ІІІ групи, дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей із сімей, які отримують соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям, аспірантам та докторантам. За бортом виплат таким чином опинилась значна кількість бакалаврів та магістрів.

За даними експертів, наразі в Україні нараховується понад 800 тис. студентів, з яких близько 640 тис. отримують академічні стипендії, а 40 тис. – соціальні.

І хоча спочатку в Мінфіні говорили про скорочення виплат стипендій, після публічного розголосу цієї ініціативи, у відомстві уточнили, що мова йде не про урізання усього стипендіального фонду, а лише про удосконалення його розподілу.

«Стипендії ніхто не зрізає, і фінансування стипендій ніхто не збирається відміняти. Ми збираємося зробити 2 стипендіальних фонди: один стипендіальний фонд буде для незахищених категорій студентів, і тут може йти мова не 1900 гривень (наразі соціальна стипендія становить 1989 гривень), інша стипендія академічна, яка буде залежати від навчання», – заявив в ході одного з круглих столів заступник міністра фінансів Сергій Марченко.

Враховуючи, що наразі стипендіальний фонд і так розподіляється саме таким чином, важливо уточнити, що саме хоче змінити Мінфін.

У відомстві вважають, що повинна бути соціальна стипендія для студентів, яким необхідна матеріальна підтримка, і стипендія академічна — для тих студентів, які демонструють високі результати у навчанні.

«Ми не будемо підтримувати ситуацію, коли підтримується сірість і 75% студентів отримують стипендії просто тому, що вони навчаються. Це неправильно. Ми утримуємо всіх студентів за рахунок кращих», – наголосив  Марченко.

Однак ініціатива Мінфіна не сподобалась певній групі студентів, що вилилось в те, що в Марченка під час цього круглого столу поцілили тортом.

«Ми будемо стояти на своєму, тому що ми праві!» – сказав заступник міністра фінансів Сергій Марченко.

Позиція Міносвіти

Отримавши лист від Мінфіну, в Міністерстві освіти і науки одразу ж відхрестились від можливості скасування стипендій в цілому, наголосивши, що таку ініціативу Мінфіну не підтримують.

У відомстві також зазначили, що відомство не розробляло і не ініціювало жодних проектів нормативно-правових актів, спрямованих на зниження рівня забезпечення стипендіями учнів та студентів.

“Я можу сказати, ми не поділяємо позицій про скасування стипендій. Міністерство освіти і науки вважає, що стипендії повинні бути обов’язково”, – зазначила міністр освіти та науки Лілія Гриневич.

Менше з тим, на думку міністра, критерії для отримання стипендії мають бути підвищені.

“Обов’язково залишаться соціальні стипендії. Для того, щоб ті, кому найбільш потрібно, отримали стипендії. Але ми вважаємо, що умови для отримання академічної стипендії мають бути жорсткішими. Сьогодні вона дається кожному з трійкою. Ми вважаємо, що тільки ті, хто добре навчається, повинні отримувати академічні стипендії”, – зазначила Гриневич.

У Міносвіти вважають, що тема реформування системи виплат стипендій назріла давно.

«Це дуже складна тема з точки зору її соціального резонансу. Але насправді змінювати цю систему потрібно. Ми вважаємо, що найкраще було б розглядати зміну системи стипендій загалом в контексті реформування державної системи фінансування вищої освіти», – сказав директор Департаменту вищої освіти МОН Олег Шаров.

Він вважає, що система державного замовлення, яка сьогодні лежить в основі державного фінансування вищої освіти, є застарілою.

«Це навіть не совок, це архаїка, яка бере свій початок в 30-х роках ХХ століття», – зазначив Шаров.

За його словами, питання не в тому, чи потрібно реформувати систему стипендіальних виплат, а в тому, як саме це зробити ефективно.

У свою чергу, перший заступник міністра освіти і науки Володимир Ковтунець уточнив, що в МОН підтримують необхідність розробки нової системи виплат стипендій з наступного року.

За його словами, наразі йде мова про те, що академічна стипендія буде виплачуватися студентам із дуже високими успіхами у навчанні. Однак поки що невідомо, який саме середній бал вважатиметься “дуже високим”.

Цілком імовірно також, що буде введена гарантована стипендія для інженерних, природничих і освітніх спеціальностей, так як на них суттєві проблеми з набором студентів.

Читайте також:

1 Коментар Що насправді відбувається зі студентськими стипендіями?

  1. Їм тільки реформувати, а про наслідки та результат не думають. Живем по-новому народ.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*