“Річкою, повітрям, у порожнинах авто…”: шляхи контрабандних цигарок з Волині

15.06.2016 / Статті

Контрабанда цигарок – великий бізнес у західних прикордонних областях країни. Ціни на цигарки в Польщі значно вищі ніж в Україні, а це дозволяє заробити немалі гроші на контрабанді.

У Польщу цигарки везуть з Волині, до Словаччини й Угорщини – з Закарпаття, – пише на сторінках видання CorruptUA.org Мая Голуб.

Контрабанду приховують в автобусах, авто, були спроби перевозити навіть повітряним шляхом, зокрема, літаками, або ж дронами. На Волині нещодавно навіть пробували переправити цигарки через річку. Однак до Польщі цигарки не допливли, контрабанду перехопила СБУ. На Волині навіть були зафіксовані випадки аварій легких літаків Ан-2 з контрабандними цигарками на борту.

ДЕ НАЙЧАСТІШЕ ХОВАЮТЬ КОНТРАБАНДУ

За інформацією українських митників, найчастіше тютюнові вироби приховують у конструктивних порожнинах транспортних засобів (у дверях, бамперах, під декоративною обшивкою даху автомобілів, в панелі приладів, в повітряних фільтрах, під сидінням). Цигарки також ховають у запасних колесах до автомобілів. Цигарки намагаються перевозити під виглядом печива, макаронів (в середині коробок продуктів харчування), в пакетах будівельного пінопласту, в коробках з під соку, яким надавали цілісного вигляду.

У Міністерстві фінансів Республіки Польща зазначили, що найчастіше виявляли контрабандні тютюнові вироби у вантажівках, автобусах, в середині салону автомобілів, в спеціальних тайниках, в багажі, особистих речах. Ховали контрабандисти від митного контролю цигарки також в одязі, білизні й навіть “прикріплювали” до тіла.

ЯК ЗАРОБЛЯЮТЬ НА УКРАЇНСЬКИХ ЦИГАРКАХ В ПОЛЬЩІ

В центрі Любліна не довелось довго шукати людей, які продають контрабандні цигарки. Біля автостанції чоловіки стояли в спортивному одязі, в руках тримали великі пакети з цигарками. Біля пішохідного переходу чоловіки вигукували польською “Papierosy dla Pani!”, “Papierosy dla Pani!”.

Перша зустріч з цими молодиками була неприємною. Вони підбігли до журналістки та почали погрожувати, що розіб’ють фотоапарат і телефон. Чоловікам не сподобалось, що їх можуть сфотографувати. Молодики не пошкодили техніку, оскільки вдалось від них швидко піти, не вступаючи в конфлікт.

Під час наступної зустрічі співрозмовники були спокійними та комунікабельними; в іншому одязі чоловіки не впізнали журналістку і навіть запропонували співпрацю.

Для журналістського експерименту автор привезла з Луцька в Люблін одну пачку сигарет. Це не заборонено. Оскільки згідно Митного кодексу України, громадяни, які досягли 18-річного віку, можуть ввозити на територію України в ручній поклажі, або в багажі без сплати митних платежів та без письмового декларування на одну особу: 200 сигарет, або 50 сигар чи 250 грамів тютюну. Побачивши цигарки, продавці контрабандних товарів легко пішли на контакт.

Продавці тримаються купи, їх шестеро, всі вони мають при собі великі пакети з цигарками. З розмови вдається дізнатися, що вони поляки. Починають працювати з самого ранку. Територія біля автостанції – зручне місце для їх роботи. Вони не лише продають, а й скуповують товар у “ініціативних” пасажирів. Люди одразу зійшовши з автобуса, можуть заробити гроші.

– Добрий день! Скільки коштують цигарки? Це з України цигарки?

Один хлопець показує товар у пакеті, на одній з пачок видно напис українською “Куріння вбиває!”.

– А чому питаєш? – Покажи які маєш!

– В мене є лише одна пачка, – дістаю з сумки одну пачку цигарок з вишневим смаком.

– Ще хочу запитати… Скільки коштують у вас цигарки?

– Я тобі розкажу, – відповідає чоловік. Далі дивиться на привезену мною пачку сигарет.

– О. Ні. Ніхто не купує такого (Сміються).

– А які цигарки найкраще продаються?

– Тонкі, м’ятні, з ментолом! Дивись які, – показує пачку всесвітньовідомого бренду з ментолом.

– Скільки можна заробити на одній пачці цигарок?

– За одну можу запропонувати по 4 злотих (26 грн.), або 5 злотих (32,5 грн.) за одну пачку цигарок. Не більше.

– Це мало.

– Якщо хочеш багато, треба більше принести.

– А ви знаєте, як перевезти через кордон не одну пачку, а більше?

– О… То ти маєш запитати про це в Україні, бо я тут не знаю. (Сміються).

– Бо я бачила, як один водій автобуса віз один блок цигарок.

– Один блок – це мало. Привези хоча б 10 блоків.

– А якщо 10 блоків – це скільки грошей?

– Якщо 10, то 450 злотих (орієнтовно 2 925 грн).

Далі автор спробувала дізнатися чи кожен охочий може стояти поряд з торговцями і продавати цигарки.

– А можна я з вами буду тут стояти і продавати цигарки?

– Ні… Не можна! Тут тільки ми стоїмо, не впускаємо нікого. Можеш лише купити, якщо хочеш.

– А чому? Що треба для того, щоб тут продавати?

– Якщо хочеш, можеш нам привозити цигарки з України. Але не такі, як показувала. Люди нам приносять. А ми продаємо вже самі тут.

– Як будеш знову в Любліні, приходь до нас, – заохочує колега найбільш балакучого торговця.

– А як поліція реагує на вас?

– Вони нас знають. А тебе ні. Ти просто приходиш, продаєш і “бай-бай”.

На цьому етапі перший експеримент було завершено.

В Польщі в середньому ціна за одну пачку цигарок від 11 злотих (приблизно 71,50 грн.) до 18 злотих (приблизно 117 грн.), а в Україні від 10 до 15-19 гривень.

Після розмови автор спробувала дізнатися, яка відповідальність передбачена за незаконний продаж цигарок та скільки було затримано людей в місті Люблін та загалом у Польщі за таку діяльність.

У Поліції міста Люблін нам надали інформацію про кількість затриманих за незаконний продаж цигарок. В 2015 році у місті Люблін було 20 зафіксованих випадків, коли предметом злочину були сигарети / тютюнові вироби. За весь 2016 рік було зафіксовано два випадки. В 2015-му році у Люблінському воєводстві зафіксували 259, а в 2016 році – 129 випадків затримання.

За інформацією Міністерства фінансів Республіки Польща, згідно зі ст. 65 Податкового кодексу Польщі, ухваленого 10 вересня 1999 р., за продаж товарів без акцизу правопорушника карають штрафом до 720 денних ставок або позбавленням волі на строк до 3 років, або застосовують обидва покарання одночасно. Розмір запровадженого у 2016 р. штрафу, що складається із 720 денних ставок, не перевищує 17 758 368 злотих за податковий злочин.

За даними Міністерства фінансів Польщі, за торгівлю цигарками без акцизу у 2015 затримали і оштрафували 35 іноземців та 108 громадян Польщі. Разом – 143 випадки. До травня 2016 було зафіксовано 39 випадків торгівлі цигарками без акцизу. У 2015 році в Польщі було 7267 справ за фінансовий (податковий злочин), з січня по травень 2016 року – 2 301.

ОНЛАЙН-ТОРГІВЛЯ ЦИГАРКАМИ В ПОЛЬЩІ

На польському сайті Lublin.oglaszamy24.pl є чимало оголошень про продаж та купівлю українських цигарок. Для наступного журналістського експерименту довелось зареєструватись на сайті, вказавши вигадане ім’я – Роман Назарук.

Опублікувавши повідомлення про продаж цигарок з України, не довелось довго чекати реакції. Перший клієнт з’явився за декілька хвилин.

[Назарук] – Добрий день! Яка ціна за 1 блок цигарок? Яка кількість цигарок цікавить?

[Користувач] – Вітаю! Цікавить мене NZ тоненькі. І два види “Minsk”, “Queen menthol”. Це близько 200 пачок щотижня. Постійна співпраця. По скільки продавав і в який спосіб? Я з Люблінського регіону. Напиши свою ціну, я не шахрай. Ти і я заробимо.

[Назарук] – Маю тільки цигарки з України. З Білорусі нема. Часто буваю в Любліні. Передача товару особисто в руки. Зараз різні ціни у всіх. Яка ціна в тебе?

[Користувач] – Можу тобі заплатити 45 злотих за тонкі цигарки, а за товщі 47.

На польських сайтах ціни за один блок цигарок різняться. Продають цигарки і по 50-52 або 55 злотих.

У ПОЛЬЩІ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА КОНТРАБАНДУ ЖОРСТКІША, НІЖ В УКРАЇНІ

У Міністерстві фінансів Республіки Польща повідомили, що за нелегальне перевезення цигарок в Польщі загрожує штраф від 185 злотих (1202,5 грн) до 3 700 злотих (24 050 грн), або штраф від 180 злотих до 37 000 злотих за податкове правопорушення, або покарання від 616,66 злотих до 17 758 368 злотих за фіскальний злочин.

За контрабанду може загрожувати й анулювання віз. У прес-службі МЗС Польщі поінформували, що у випадках перевезення через кордон контрабандних товарів, візу анулювати може прикордонна служба.

За даними Міністерства фінансів Польщі, до кінця травня, в справах, що стосуються контрабанди цигарок на кордоні з Україною виступило 13778 осіб.

Також в Міністерстві надали інформацію про те, на яких пунктах перетину кордону виявляли найбільш масштабні спроби нелегальних перевезень цигарок в 2016 році. Зокрема, Долгобичув – партія у 85 000 штук цигарок, в Дорогуськ – 154 920, Медика – 88 600 штук цигарок, Будомєрж – 83 400 шт., Зосін – 194 700 шт, Гребене – 257 600, Корчова – 52 000шт, Крошьченко – 13 800 шт.

Прес-секретар Прикордонної служби Польщі Агнєшка Голяс повідомила, що в 2015 році на польсько-українській ділянці державного кордону затримано 291 особа за контрабанду акцизних товарів. З 1 січня по 20 травня 2016 року було затримано 77 осіб. Автор також поцікавилась про кількість анульованих віз за контрабанду цигарок, однак у відповіді Прикордонної служби було зазначено, що прикордонна служба не веде статистики, що стосується анулювання віз з приводу контрабанди тютюнових товарів.

В УКРАЇНІ ВИЛУЧАЮТЬ РЕКОРДНІ ПАРТІЇ ЦИГАРОК

У державній прикордонній службі України повідомили, що впродовж чотирьох місяців 2016 року під час спроби незаконного переміщення цигарок через державний кордон України було затримано 438 осіб.

У ДФС України поінформували, що за 4 місяці цього року на україно-польському кордоні було виявлено 358 фактів незаконного перевезення цигарок. За цей період вилучено 15,3 штук цигарок на суму 4,8 млн гривень.

Найбільші партії цигарок вилучалися Київською митницею ДФС – понад 6,5 млн. штук, Одеською митницею ДФС – понад 616 тис. шт, Закарпатською митницею ДФС – 570 штук, Запорізькою митницею ДФС – 200 тис. штук, Волинською митницею ДФС – 150 тис. штук.

Впродовж 2015 року працівники волинської митниці ДФС склали 779 протоколів про порушення митних правил, що стосуються тютюнових виробів. Тоді у більшості випадків дії кваліфікували за ч.1 ст. 483 Митного кодексу України. Тобто було накладено штраф у розмірі 100% вартості товару – безпосередніх предметів порушення митних правил з конфіскацією товару, а також транспортних засобів зі спеціально виготовленими сховищами (тайниками).

У прокуратурі Волинської області повідомили, що впродовж 2015-2016 років працівники правоохоронних органів до відповідальності за фактами сприяння чи контрабанди цигарок не притягувались.

Цього року контрабанду в країни ЄС намагались вивезти навіть у автомобілях із дипломатичними номерами. В управлінні ДФС у Закарпатській області повідомили, що 21 травня українець хотів перевезти через кордон майже 60 тисяч пачок цигарок під виглядом “дипломатичного вантажу”.

За інформацією Закарпатської митниці ДФС України, до вищезгаданого випадку, найбільші затримання тютюнових виробів відбулися на посту “Тиса” на україно-угорському кордоні. Зокрема, на початку року українець хотів вивезти з України в Угорщину 28 000 пачок тютюнових виробів на загальну суму 337 086 грн. Тютюнові вироби він помістив у спеціально виготовленому сховищі (тайнику).

Згідно статті 204 Кримінального кодексу України, незаконне придбання з метою збуту або зберігання з цією метою, а також збут чи транспортування з метою збуту незаконно виготовлених тютюнових виробів або інших підакцизних товарів, караються штрафом від однієї тисячі (17 000 грн) до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34 000 грн).

ТРЕБА ЗМЕНШУВАТИ ПРИВАБЛИВІСТЬ КОНТРАБАНДНОГО БІЗНЕСУ, – ЕКСПЕРТНА ДУМКА

Керівник Українського центру контролю над тютюном, Громадської Організації “Життя” Андрій Скіпальський зазначає, що в контрабанді проблема № 1 – це ціна. Якби цигарки коштували більше, не виникало би бажання вивозити їх за кордон. Експерт зауважує, що чимало людей не зацікавлені у вирішенні питання з контрабандою сигарет.

“Специфіка теперішнього моменту полягає в тому, що на контрабанді наживаються всі. Наживається держава, тютюнові корпорації, “ділки” і контрабандисти. Тільки ми маємо справу з контрабандою з легальних вироблених сигарет в Україні. Корпорації працюють, виробляють сигарети, сплачують акцизний податок, держава має дохід з бюджету. Потім ці сигарети легально купляють чи в роздріб чи фурами і потім це кудись “зникає”, – зауважує Андрій Скіпальський.

За словами Андрія Скіпальського, одним з основних способів боротьби з контрабандою є підвищення акцизу на сигарети і зростання ціни на тютюнові вироби в Україні. Другий спосіб – це посилення контролю, встановлення сучасних сканерів на кордоні, посилення адміністративної відповідальності, можливо, кримінальної для контрабандистів та людей, які їх покривають.

“Звинувачувати лише митників неправильно, бо на цьому заробляють всі. Треба зменшувати привабливість цього бізнесу і займатися кордонами. В Угоді про Асоціацію з ЄС ми зобов’язалися гармонізувати ставки акцизів з метою недопущення нелегальної торгівлі в Євросоюз. Поки ми не будемо хоча б демонструвати, що ми туди йдемо, наша перспектива віддаляється дуже сильно. Україна займає перше місце в світі по контрабанді цигарок згідно Всесвітньої митної організації. Я вже не говорю про Європу”, – зазначає Андрій Скіпальський.

Андрій Скіпальський вважає, що в уряді необхідно підвищувати акциз не на 12%, а на 30%. І додає, що це спочатку буде складно зробити, бо підвищення для багатьох не є вигідним.

“Для корпорацій ціна на сигарети і акциз є найбільш важливим і найбільш болючим питанням завжди. За нищу ціну на сигарети вони готові “битися” і вкладати величезні гроші, в тому числі, і в “підкуп”. Вони розуміють, що на ціну люди найбільше всього реагують. Є така проста формула, якщо реальна ціна збільшується на 10%, то споживання падає приблизно на 4 %”, – додає він.

Заступник голови Комітету Верховної Ради України у закордонних справах, нардеп Ігор Гузь зазначає, що бізнес та держава мають запропонувати людям постійну роботу, стабільний заробіток, щоб не було контрабанди цигарок.

“Ми розуміємо – в сьогоднішніх реаліях зробити це непросто, бо український бізнес часто не може гарантувати зарплати, конкурентні із польськими. А лише робочі місця із достатньо високими зарплатами можуть справді віднадити людей від контрабанди й заробітку на перевезені цигарок”, – зазначає Ігор Гузь.

“Ефективна робота самих прикордонників, митників, Служби Безпеки України, повинні зупиняти контрабанду. От нещодавно Прем’єр-міністр України (Володимир Гройсман – авт.) оголосив про створення так-званої “чорної сотні” для боротьби з контрабандою. Працівників, які пропустили контрабанду, треба звільняти і притягувати до відповідальності. Потрібно запроваджувати жорсткі методи роботи в цьому напрямку, щоб контрабанда як явище взагалі зникла з нашої країни. Тобто поєднання заохочення і покарання. Без першого чи другого ми проблему не вирішимо”, – насамкінець додає посадовець.

Мая Голуб, спеціально для CorruptUA.org

Розслідування підготоване в рамках Польсько-Канадської Програми Підтримки Демократії за підтримки Міністерства закордонних справ Республіки Польща та Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку Канади

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*