Польський досвід: вживані авто з Євросоюзу

04.06.2016 / Статті

Як Польща пережила відкриття ринку вживаних авто з Євросоюзу.

31 травня Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроект №3251, який суттєво знижує мито на імпорт вживаних автомобілів. Крім загального захоплення важливо також критично проаналізувати можливі наслідки запровадження цього законопроекту на прикладі ринку автомобілів у сусідній країні – Польщі.

Про це пише Еспресо TV.

Після вступу Польщі до ЄС у 2004 році імпорт вживаних авто зріс протягом одного року у 23 рази, з 35 тисяч автомобілів, які привезли у 2003, до 828 тисяч наступного року.

Ринок відкрився, майже кожна сім’я могла дозволити собі купити автомобіль і вільно подорожувати шляхами Європи. Так, у 2013 році на польських дорогах пересувалось більше 19 млн легкових авто і це число кожного року збільшується.

Нове чи старе авто?

У 2015 році польські громадяни купили більше як 400 тисяч нових авто, а українці трішки більше як 46 тисяч. Варто зазначити, що у 2015 році український ринок нових автомобілів скоротився вдвічі у порівняні з 2014 (97 тис.) і в чотири рази у порівняні з 2013 роком (213 тис.).

Протягом останніх років при виборі нових авто поляки надавали перевагу німецьким і японським іномаркам середнього класу – Тойота, Фіат, Шкода, Фольксваген чи Опель.

В Україні, у другій половині 2000-х домінували ВАЗ, ЗАЗ, Daewoo (Ланоси) чи Шевроле, передусім українського чи російського виробництва. У 2008 українці купили удвічі більше нових авто (705 тис.), ніж поляки (373 тис.), з яких більше як 180 тис. – це автомобілі марок ВАЗ, ЗАЗ іDaewoo.

З 2010 року ринок (України) суттєво скорочується у зв’язку з складною економічною ситуацією та припиненням внутрішнього автобудування. В Україні іномарок середнього і вищого класу відносно невелика кількість.

Рік тому (у травні 2015 р.) у Києві були мої друзі з Кракова. Ось яке у них склалось враження від різноманіття автомобілів столиці: “Стільки Ланосів на квадратний метр я ще ніколи не бачив. А лише в одному Києві більше люксових авто, як у цілій Польщі”.

Відритий ринок вживаних авто дозволив нашим західним сусідам придбати декількарічний автомобіль, часто середнього класу, набагато дешевше, ніж новий. Тішились всі – як поляки, які могли купити більше авто, так і німці, французи, австрійці, які легко позбувались виснажених автомобілів.

Ринок для вживаних марок відкривається…

У кінці квітня, у той час як проводилась робота після першого читання, вирішив переглянути скільки ж коштують відносно популярні авто у Польщі та в Україні. Для порівняння перевірив ціни у столицях на сайтах безплатних оголошень одного бренду.

Висновок простий – в середньому, вживані авто в Україні удвічі дорожчі, ніж у Польщі. Абсурдно дорогі в Україні авто нижчого класу, а за вказану ціну за західним кордоном можна купити автомобіль вищого класу.

Низькі ціни на польському ринку спричинила велика конкуренція серед постачальників і велика кількість імпортованих з західної Європи автомобілів. З 2004 року до Польщі імпортовано майже 9,5 мільйонів вживаних авто.

Конкуренція це добре, і покупець має повне право обрати такий товар, який йому до вподоби. На жаль, у торгівлі авто асиметрія інформації між покупцем і продавцем відіграє важливу роль, а технічний стан авто, які продаються у Польщі є далеким від задовільного.

Ринок відкривається… але для старих авто

Варто зазначити, що у 2003 році 53% від усіх авто, які завозились до Польщі, це були автомобілі, яким менше 4 років, а після відкриття ринку – у 2004 і протягом наступних років цей відсоток коливався між 6% та 11%.

З часом, у Польщі почали домінувати авто віком від 4 до 10, та ті яким більше як 10 років. Так у 2014 імпортовано 7,7% авто віком до 4 років, 41,5% авто віком 4-10 років та 50,8% – були авто старші 10 років.

Така структура імпорту, з одного боку, дозволила майже кожному купити 20-річне авто за копійки, а з іншого – призвела до суттєвого погіршення загального технічного стану автопарку поляків.

У 2013 році 78% всіх авто на польських дорогах мали вік більше 10 років, 51% автопарку мало більше 16 років, а 30% більше як 20 років. Швидко в Польщі з’явились сотні СТО і автосервісів, які “воскрешали” і перепродавали “як нові” пошкодженні авто, часто після аварій. У той час в Польщі набув популярності анекдот:

“Приїжджає до механіка на підйомнику купа металобрухту з Німеччини.

– От, біда, у такому стані я ще не бачив, буде зроблено за два тижні, – реагує механік.

Після двох тижнів механік телефонує власнику:

– Пане, що це за марка? Бо чого б я не ремонтував і чого б не робив як результат отримую автобусну зупинку!”

Наразі у Львові можна помітити дуже багато авто з польським номерами. Відкриття ринку для імпорту вживаних авто створить можливості для українців придбати власні “чотири колеса”, побудуються нові автозаправки, посилиться тиск на владу для покращення дорожньої інфраструктури, нові робочі місця будуть створені у СТО, мийках чи автостанціях тощо.

Питання, що залишається відкритим – технічний стан авто, які будуть завозитись в Україну.

Місцеві дороги це не німецькі автобани і, навіть, не польські шляхи. Технічно несправні автомобілі несуть в собі небезпеку не тільки для власника, який сам вирішив сісти за кермо, а і для інших учасників дорожнього руху. Розвиток дорожньої інфраструктури в Польщі, що дозволяє швидше пересування, та більша кількість (старих) автомобілів на дорогах спричинило ситуацію, що польські дороги вважаються одними з найнебезпечніших в ЄС.

Рейтинг ЄС з безпеки дорожнього руху. Червоним виділені країни з найнебезпечнішими дорогами.

Звичайно, у кожному рішенні є свої плюси і мінуси. Україні варто використовувати досвід і вчитись на помилках інших країн.

Нові, більш серйозні вимоги щодо технічного огляду та мінімального технічного стану автомобілів, мають бути запроваджені не тільки для, так давно омріяних, нових-старих авто з Європи, а й для українських маршрутних таксі, якими пересуваються громадяни. Такі дії посприяють підтриманню задовільного рівня безпеки на шляхах України.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*