Подорож музеями Шацька і Любомля

15.03.2016 / Статті

Музей фауни Шацького лісового коледжу

Музей фауни Шацького лісового коледжу імені В.В.Сулька організовано в 1978 році. Ідея створення музею належить засновнику коледжу заслуженому лісоводу України В.В.Сульку. Незначна частина експонатів для музею була закуплена в свій час в Бєловежській Пущі (Білорусь), це зокрема зубр, лось, кабани, олені. А всі решта експонатів виготовлені викладачами таксидермії і студентами.

В даний час в музеї нараховується більше 400 видів звірів і птахів, які проживають на території України або зустрічаються осінню і весною під час міграції. В музеї нараховується 34 види звірів і птахів які занесені до Червоної Книги України і Червоної книги Міжнародного союзу охорони природи.

Найпершим експонатом музею є зубр, який занесений до Міжнародної Червоної книги і Червоної Книги України. Полювання на нього заборонено.

В експозиції представлений предок свійських свиней – дикий кабан (вепр). Ці стадні всеїдні тварини живуть у лісах Євразії. Завдяки екологічній пластичності, багатоплідності і всеїдності кабан дуже цінний і перспективний мисливський вид. При правильній орієнтації на кабана мисливське господарство може дуже швидко стати рентабельним. Полювання дозволяється за ліцензіями, що видають користувачі мисливських угідь.

Є в експозиції і чучела великих травоїдних – благородного оленя, лося, сценки з життя лісових косуль, сімейство диких кабанів. Представлені хижаки, вовк та єнотовидна собака. Серед птахів виділяється своїм розміром, своєю потужністю – беркут. Розмах його крил два метри, це вражає. В музеї також показано багатьох лісових рідкісних звірів.

Загалом в музеї є на що подивитись. Музей є відомим в Україні і за її межами. Відвідувачами музею фауни є прості та відомі люди. На екскурсію до музею приїздять школярі та студенти з різних міст, посадовці, міністри, зарубіжні делегації.

Адреса: 44000, Волинська обл., смт Шацьк вул. 50 років Перемоги, 20.
Тел.: (03355) 2-04-60.
Музей працює щоденно з 8.30 до 17.30.
Вихідні дні – субота, неділя.
Сторінка на сайті Шацького лісового коледжу імені В.В.Сулька тут.

Керівник музею: Люшук Борис Олександрович.

 

Краєзнавчий музей Шацького лісового коледжу

Адреса: 44000, Волинська обл., смт Шацьк вул. 50 років Перемоги, 20.

Тел.: (03355) 2-04-60.
Музей працює щоденно з 8.30 до 17.30.
Вихідні дні – субота, неділя.

 

Музей історії Шацького лісового коледжу

Наприкінці 2005 року в одній із кімнат гуртожитку Шацького лісового коледжу імені В.В.Сулька, одного з восьми вищих навчальних закладів Державного агентства лісових ресурсів України, створено музей історії виникнення та розвитку лісового технікуму.

Експозиція музею відкривається фотографією засновника та першого директора технікуму Валентина Васильовича Сулька та наказом Державного комітету лісового господарства про заснування лісового технікуму в червні 1963 року. Наступні експозиції ілюструють процес становлення і розвитку технікуму до сьогоднішніх днів.

Експонують карти, альбоми, ксерокопії газетних матеріалів про технікум попередніх років, чорно-білі фотографії і кольорові слайди матеріально-технічної бази технікуму та дежлісгоспу. Добірка матеріалів у фотографіях висвітлює культурну, спортивну та громадсько-корисну роботу студентів з часу його заснування. На фотографіях зафіксовано виступи студентів на вечорах художньої самодіяльності, найцікавіші моменти спортивних ігор, різноманітні роботи під час проходження навчально-виробничої практики.
Чільне місце в музеї займають альбоми випускників технікуму, яких вже випущено більше п’яти тисяч.
Перед відвідувачами – книги випускника технікуму Павла Георгійовича Хомицького, заслуженого працівника культури Російської Федерації: „Твои лесничие, Россия” і „Неотложный маршрут”, а також статті журналу „Вітчизна”, які подарував музею викладач технікуму, ветеран праці М.Моісеєнко.

Серед експонатів, що відображають світ музею технікуму, заходиться панорама музею „Природа і людина” у чорно-білих фотографіях. Також представлені макети робіт лісівничої тематики, муляжі технічного обладнання для догляду за лісовими культурами.

Адреса: 44000, Волинська обл., смт Шацьк вул. 50 років Перемоги, 20.

Тел.: (03355) 2-04-60.
Музей працює щоденно з 8.30 до 17.30.
Вихідні дні – субота, неділя.
Сторінка на сайті Шацького лісового коледжу імені В.В.Сулька тут.

Керівник музею: Остапук Вікторія Григорівна.

 

Любомльський краєзнавчий музей

Любомльський краєзнавчий музей був створений у 1973 році. Засновником і його першим директором став вчитель історії і невтомний краєзнавець Дмитро Остапюк. В той час у нього вже була приватна колекція по археології, нумізматиці, письмових документах. Було багато й інших експонатів, які він збирав протягом кількох десятиліть, об’їздивши всі села району. Любов до рідного краю і фанатична відданість історії сприяли тому, що йому було довірено зайнятись створенням музею наприкінці 60-х років. Проблема була в тому, що не було необхідного приміщення та й посаду музейного працівника тодішня влада відмовилась ввести в штат. Займаючись організацією музею Д.О.Остапюк періодично зараховувався на різні гуртківські посади в клубі піонерів, сільських будинках культури, планетарії.

У 1970 році в центрі Любомля було побудоване триповерхове приміщення і третій поверх вдалось виклопотати під краєзнавчий музей.

Дмитро Олександрович сам розробив ескізи вітрин, а науковці Волинського краєзнавчого музею Людмила Туліна та Олександра Нагорна надавали методичну допомогу в оформленні експозиції. У пошуках експонатів постійно проводились експедиції по населених пунктах району. Д.О.Остапюк налагодив зв’язки з Холмським музеєм (Польща). Він неодноразово їздив до Польщі, вивчав їх досвід і варіанти розміщення експозиції. Дирекція Холмського музею у 1970 році передала в дар Любомльському музею цінні експонати по мінералогії, стародруки, наукову літературу і фотонегативи із 350 сторінок Холмських гродських книг, ревізій Любомльського і Ратнівського староств з 1500 по 1580-ті роки, зроблених у Варшавському архіві. Перша неофіційна екскурсія в музеї була проведена 9 травня 1973 року для польської делегації, яка прибула на свято. А офіційне відкриття відбулося 28 травня 1973 року. Експозиція складалася з шести відділів: природи, археології, середньовіччя та етнографії, Великої Вітчизняної війни, післявоєнного періоду, інтернаціональної дружби. В 1976 році Міністерство культури присвоїло Любомльсьому музею звання народного.

У 1993 році музей одержав статус державного, а на посаду директора було призначено Олександра Дмитровича Остапюка – сина відомого краєзнавця. Постійно переймаючи науку від батька, Олександр Остапюк рано почав займатись краєзнавством, колекціонуванням. Він гідно продовжує справу свого батька. Музей під його керівництвом став чи не єдиним сховищем пам’яток матеріальної та духовної культури краю.
Протягом року музей відвідує до 5-7 тисяч чоловік, серед них, зокрема, й іноземні делегації із США, Ізраїлю, Канади, Аргентини, Німеччини, Польщі та інших держав.

У теперішній час значні поповнення до музейних фондів надходять з Ягодинської митниці, райсуду, окремих дарувальників тощо. На сьогодні в музеї понад 17,6 тисяч експонатів основного фонду.
Заклад має такі відділи:

– природи;
– археології;
– середньовіччя;
– новітньої історії.

Значними є колекції музею з археології, зібрання нумізматики, стародруків та предметів народного побуту й етнографії. В музеї також представлено матеріали про відомих людей, уродженців міста Любомль і Любомльського району: теолога Северина Любомльчика, артистку Наталію Ужвій, письменників і поетів — Ларису Черкашину, Ростислава Братуня, Власа Мизинця, Василя Гея, Володимира Лиса. Експонуються матеріали про владоможців Любомльщини — гетьманів Івана Виговського, Павла Тетері, Дмитра Вишневецького і Ксаверія Браницького.

За час своєї діяльності музей тричі проводив переоформлення експозиції, у виставковому залі загалом проведено понад 40 виставок. Колективом музейного закладу організовано 9 археологічних розвідок у місто Любомль і по Любомльському районі. Публікуються статті в наукових збірниках. Проведено дві обласні краєзнавчі конференції.

Музей, об’єднавши навколо себе краєзнавців, шанувальників історії, робить усе, щоб віднайти, зберегти і вивчити пам’ятки минулого, знайомити громадськість із невідомими або незаслужено забутими сторінками нашої історії.

Адреса: 44300, Волинська обл., м.Любомль, вул. Незалежності, 33.
Тел.: (03377) 2-42-56.
Е-mail: Luboml_muzej@ukr.net
Музей працює з 9.00 до 18.00 год., у пятницю з 9.00 до 17.00 год.
Вихідні дні – субота, неділя.
Вхідна плата: для учнів та студентів – 1,00 грн., для дорослих – 2,00 грн.

Екскурсійне обслуговування: учні та студенти – 20,00 грн., дорослі – 20,00 грн.

Директор: Остапюк Олександр Дмитрович.

Джерело

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*