Операція “оптимізація” любомльської стоматології (відео)

04.04.2016 / Відео, Статті

Вже не один тиждень точаться скандали навколо стоматологічного відділення Територіального медичного об’єднання Любомльського та Шацького районів. Стоматологи стверджують, що їх незаконно масово хочуть звільнити. Натомість адміністрація медзакладу вважає свої дії правомірними й такими, що зможуть покращити обслуговування.

Попри п’ятницю й скорочений робочий день, в обідню пору в стоматологічному відділенні багатолюдно. Чи не біля кожного кабінету чималі черги.

На наші запитання щодо обслуговування, клієнти відповідають, що ціни – помірні, якість – хороша.

Та невдовзі більшості тих, хто потребує лікування зубів, а насамперед протезування – доведеться їхати в Ковель чи шукати порятунку десь в місцевих приватників. Правда, вартість послуг там буде іншою.

Адже в Любомлі планують ліквідувати відділення спецфонду ортопедичної та терапевтичної стоматології. По суті, 25 стоматологів потрапляють під скорочення.

Вже є відповідний наказ Володимира Дибеля, генерального директора ТМО Любомльського та Шацького районів. Хоча, наскільки він законний – залишаються питання.

IMG_4029

Гендиректор стверджує, що право «самовільно регулювати штатний розпис шляхом скорочення» надала йому свого часу Любомльська районна рада.

Й дійсно, є відповідне повідомлення від 30 вересня 2015 року, підписане головою районної ради Миколою Сушиком.

Однак, в документі вказано не «скорочення», а «затвердження штатного розпису». До того ж там зазначено «керівник ТМО самовільно вирішує всі питання, крім тих, що відносяться до компетенції Засновників».

IMG_4022

А рішення районної ради (співзасновника ТМО) щодо ліквідації чи у певній мірі оптимізації стоматологічного відділення – нема. Так само не існує й відповідного наказу чи розпорядження з управління охорони здоров’я.

«Ми вже надавали наше колективне звернення в Любомльську районну раду та обласне управління охорони здоров’я. Особливо схвилювали працівників відділення останні накази щодо скорочення, що несе за собою повну ліквідацію зубопротезного відділення, а також скорочення ставок лікарів-терапевтів», – зазначив лікар-стоматолог Юрій Іванчик.

IMG_4032

IMG_4034

Працівникам пояснили: причинами таких дій є загальний процес оптимізації та нерентабельність відділення.

«Це ми можемо заперечити. Наші лікарі мають фінансові плани, які вони впринципі виконують. За 2015 рік прийняли 103 пацієнти на суму 197 096 грн. При тому, що в нас одна ставка в протезному кабінеті. А обслуговуємо Шацький та Любомльський райони. В тому числі клієнтів-пільговиків», – наголосив стоматолог-ортопед Ігор Василюк.

Медики кажуть, що просто-напросто хочуть в межах закону розібратися в ситуації. І не вірять, що накази є правомірними.

Накази мають погоджуватися з представниками профспілки трудового колективу, але до них ніхто не звертався. Однак в наказі є підпис керівника профспілки ТМО Абрамчука М.В. Той на наші дзвінки не відповів.

Тарас Коцюбчик, завідувач стоматологічним відділенням, категорично відмовляється коментувати ситуацію без присутності при розмові адміністрації ТМО. Але зазначає, що він є заручником ситуації. Який йому наказ щодо скорочення гендиректор ТМО надав, такий він і виконує.

Інтереси свого колективу, стверджують стоматологи, керівник не відстоює.

«Я хочу зробити краще, в не гірше. Щоб на 4 ставки працювало 4 людини, а не 7. Щоб стоматолог мав відповідну зарплату. До того ж, уже декому з тих, хто потрапляє під скорочення, підшукали інше місце роботи. Нардепи поставили нас в таке безвихідне становище, а не я,» – пояснив Володимир Дибель, генеральний директор ТМО Любомльського та Шацького районів.

2 Коментарів Операція “оптимізація” любомльської стоматології (відео)

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*