Коли в Україні з’явиться 4G?

04.08.2016 / Статті

Бездротовий телеком-оператор “Інтелектуальні комунікації” (ТМ Giraffe) Ігоря Литовченка планує стати першим в Україні національним мобільним оператором в стандарті 4G.

Для цього компанія подала в Національну комісію, що здійснює держрегулювання в сфері зв’язку та інформатизації заявку на отримання 4G-ліцензії. Також напередодні оператор показав у Києві можливості зв’язку четвертого покоління, – повідомляє Економічна правда.

Утім, більшість опитаних учасників ринку і експертів не вірить у здійсненність планів оператора. Вони вважають, що керівництво компанії намагається зберегти ліцензію на радіочастоти для 4G напередодні їх глобального перерозподілу.

Що ж відбувається насправді?

КИТАЙ ТА ІНДІЯ ЯК ПРИКЛАД

Тестування четвертого покоління відбувалося в офісі компанії “Інтелектуальні комунікації” (скорочено – Intellecom) на обладнанні Ericsson і гаджетах Huawei. Було задіяно різновид стандарту зв’язку четвертого покоління LTE TDD в діапазоні 2 300 МГц (Band 40).

Тестувалася максимальна швидкість радіо-інтерфейсу, голосових і відеодзвінків (VoLTE) та перегляду відео високої якості з мережі Інтернет в режимі реального часу на кількох терміналах одночасно. В результаті вдалося досягти швидкості завантаження в 201-211 Мбіт/с і віддачі 7 Мбіт/с.

Фахівці Intellecom задіяли дві смуги передачі даних, кожна з яких по 20 МГц. При цьому теоретичний максимум у двох смугах становить 224 Мбіт/с на завантаження. Для порівняння, lifecell декларує пікову швидкість у своїй мережі 3G+ на рівні 63,3 Мбіт/с.

Зараз на стандарті LTE TDD працює 77 комерційних мереж в 43 країнах світу. Всього у світі існує близько 500 комерційних LTE-мереж і 1,6 млрд користувачів 4G, більшість з яких живе в Китаї та Індії.

Підтримують технологію зв’язку четвертого покоління приблизно 2 тис пристроїв, наявних на ринку. З них 1,3 тис – смартфони.

ІЗ WIMAX НЕ СКЛАЛОСЯ

У 2009 році Intellecom отримав на 10 років національну ліцензію на смугу радіочастот 55 МГц в діапазоні 2 345-2 400 МГц і почав будувати мережу WiMax.

У 2011 під брендом Giraffe запустив продаж послуг бездротового широкосмугового доступу в Інтернет.

За словами директора з розвитку бізнесу Intellecom Сергія Колобова, в інфраструктуру було інвестовано 100 млн доларів.

Абонентська база компанії в кращі часи налічувала 30 тис. осіб. Сьогодні ж стандарт WiMax “мертвий” – операторське та клієнтське обладнання не випускають, кількість абонентів знизилася до 8 тис. При цьому штат оператора налічує 60 осіб.

Єдиний вихід у компанії бачать у переході на стандарт TDD LTE, і частоти для цього ідеально підходять.

“Ми готові розгорнути широку мережу в цьому стандарті в Україні в досить стислий термін. Ми маємо на сьогодні достатню підтримку наших партнерів-виробників Ericsson і Huawei. У нас також є підтримка і готовність досить відомих компаній з доброю репутацією у світі інвестувати в цей техпроект”, – говорить виконавчий директор компанії Intellecom Олександр Дорофій.

Він відмовляється назвати інвесторів, але стверджує, що вони готові вкласти в будівництво національної мережі 400-500 млн доларів.

В рамках проекту керівництво компанії обіцяє покрити 21 найбільше місто країни, купити номерний ресурс і укласти національну роумінгову угоду з одним з операторів “великої трійки”. На повне розгортання мережі Дорофій відводить 3 роки.

Щоб здійснити задумане Intellecom 8 липня 2016 подав до Комісії регулювання зв’язку заяву про зміну стандарту з WiMax на LTE TDD. На 9 вересня комісія повинна дати свою відповідь.

“Ми впевнені, що заявка не буде відхилена, тому що ми діємо виключно відповідно до закону”, – наголосив Колобов. На уточнювальне запитання журналіста, чи буде компанія звертатися до суду, отримавши відмову, багатозначно додає – “будемо вирішувати”.

ТІЛЬКИ ЧЕРЕЗ КОНКУРС

У НКРЗІ підтвердили отримання заявки Intellecom і повідомили, що вона буде розглянута у визначені законодавством терміни. Там також наголосили, що комісія ухвалює свої рішення з урахуванням, зокрема, нинішньої загальної проблематики ринку радіочастотного ресурсу.

Проблем же на цьому ринку вистачає: нерівномірний і “клаптиковий” розподіл частот, необґрунтована концентрація і відсутність вільного ресурсу для запуску 4G LTE.

Тому регулятор діє в трьох напрямках: зрівнює вартість використання радіочастотних ресурсів, здійснює дефрагментацію спектра і впроваджує ринкові механізми для усунення невиправданої концентрації спектра.

У контексті такої стратегії регулятора вкрай малоймовірно, що Intellecom отримає 4G-ліцензію. Не на його користь грає репутація – за п’ять років він так і не закінчив будувати конкурентну бездротову мережу. Компанія також виступає проти підвищення рентної плати за використання радіочастотних ресурсів в 489 разів – до ставок мобільних операторів.

Крім того, спроба отримати ліцензію поза конкурсом суперечить політиці НКРЗІ надати учасникам ринку рівні умови на 4G-тендері.

Єдиним, хто з опитаних “Економічною правдою” вірить в “щасливу зірку” Intellecom, виявився засновник “СВ-Консалтинг” Олег Стефанюк. За його словами, компанія має всі необхідні фінансові ресурси і експертизу для будівництва національної мережі 4G. Шанси відвоювати абонентів у “великої трійки” мобільних операторів він оцінює як високі.

“В такому випадку первинна наявність ліцензії. З ліцензією залучити інвестиції – не дуже велика хитрість. А що стосується частки ринку, то до кінця 2017 року частка відео в мобільному трафіку становитиме 80%. У Intellecom частоти якраз “заточені” під передачу даних”, – пояснює конкурентні переваги компанії Стефанюк.

Втім, учасник телеком-ринку України, який попросив його не називати, сумнівається, що Intellecom отримає ліцензію на 4G раніше конкурсу.

“Яка ліцензія на 4G? Giraffe, що має мільйонні борги, хоче отримати ліцензію безкоштовно? Я розумію, що Ігор Володимирович буде використовувати всі можливості, він дуже розумний менеджер, але всі мають бути в рівних умовах. Всі ліцензії на 4G повинні видаватися на конкурсній основі”, – вважає спікер.

А представник одного з операторів “великої трійки” не під запис і взагалі висловив думку, що піар 4G і заявка в НКРЗІ з боку Intellecom пов’язані зі спробою уникнути перегляду або вилучення ліцензії.

“Вони не особливо активно розвивають свою технологію. А зараз в рамках виконання указу Президента щодо підготовки тендеру на 4G відбувається перегляд частотного діапазону, на якому може впроваджуватися 4G”, – каже співрозмовник.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*