Громада Білич: “Закрийте Верховну Раду, а не нашу школу!”

17.03.2016 / Статті

У суботу, 12 березня, в позаурочний час у початковій школі села Біличі, що на Любомльщині, було людно та гамірно. Батьки з дітьми прийшли висловити протест проти закриття їхнього навчального закладу. Адже він є одним із тих в районі, що підлягають реорганізації.

Президент України Петро Порошенко 24-го грудня 2015-го року підписав Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України”, згідно з яким протягом 2016-го року має відбутися закриття малокомплектних шкіл із чисельністю учнів менше 25-ти чоловік у сільській місцевості.

Однак, у вищезазначеному Законі передбачено й норму, що з 1-го вересня 2016-го року фінансування загальноосвітніх навчальних закладів (крім закладів початкової школи), кількість учнів у яких становить менше 25-ти осіб, за рахунок освітньої субвенції не здійснюватиметься.

Із формуванням громад буде переглянуте й питання наявності декількох загальноосвітніх шкіл в одному об’єднанні. Зазначимо, що у Любомльському районі нема поки що жодної об’єднаної територіальної громади.

Нагадаємо, що у списку загальноосвітніх шкіл, що підлягають реорганізації до 1 вересня 2016 року, є навчальні заклади таких сіл Любомльщини:  Мосир, Глинянка, Черемошна, Руда, Біличі.

IMG_2838

IMG_2840

Дванадцять учнів Біличівської ЗОШ І-го ступеня планують перевести до сусідньої Зачернецької ЗОШ І-ІІІ-го ступеня. Батьки не згідні з цим. Адже їхня школа є початковою, й за нормами чинного законодавства, мала б фінансуватися з освітньої субвенції і надалі. Тим більше, триває навчальний процес.

“Ми проти того, щоб наші діти ходили у Зачернече до школи. Краще вже в Луків! Якщо наш навчальний заклад закриють, то ми вийдемо на протести.”, – наголосили батьки.

Школа нагадує добротний охайний дерев’яний будиночок. Йдеш на навчання, як до рідної хати.

IMG_2927

Приміщення чисті та затишні. Навіть підлоги покриті килимами. Чи не найбільшу увагу привертає їдальня. Таку не побачиш у жодному освітньому закладі. Два класи досить добре облаштовані для навчання. У них з дітками працює два педагоги.

IMG_2915 IMG_2916

Учні почувають себе як вдома. Хваляться досягненнями школи та власними здобутками: декламують вірші, розповідають, що будуть великими людьми завдяки хорошим вчителям. Багато хто з них планує стати архітектором і добудувати рідну школу. А ще – колись вихідці із Білич збудують в рідному селі аеропорт.

IMG_2865 IMG_2871

Наразі питання реорганізації Біличівської та інших шкіл району ще розглядається.

Жителі Білич звернулись із запитом до народного депутата України Ігоря Гузя. Той, за словами батьків, пообіцяв їм максимально посприяти у вирішенні проблеми.

Чотири звернення з проханням допомогти зберегти школу громада села також адресувала депутатам обласної ради: Гупалу Ю.В., Дибелю В.Ю., Богдану В.П., Духницькому С.А. 

 

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*