Дванадцять повсякденних звичок, що збережуть ваші гроші

07.06.2017 / Новини, Статті

Якщо скласти щоденні маленькі витрати, то за рік набереться пристойна сума.

Користувачі сайту Quora поділилися своїм досвідом, як, трохи змінивши спосіб життя, зберегти гроші, – інформує радііо “Максимум”.

1. Пам’ятайте про різницю між економією в грошах і відсотках

Знижка 5% на товар вартістю 10 тисяч доларів не те ж саме, що 5% від 10 доларів. Але наш мозок звик все спрощувати і може не зауважувати цієї різниці. Так вважає програміст і економіст Джап Віл.

“Вивчивши поведінкову економіку, я став менше турбуватися про збереження 20 центів на спагетті, зате витратив багато часу, щоб укласти вигідну угоду при покупці машини. І все-таки я бачу людей, які витрачають купу часу на вирізку продуктових купонів, але ніколи не замислюються про те, щоб перебратися в дешевшу квартиру”, – ділиться Джап Віл.

2. Зробіть щось самі

Можна отримувати задоволення, освоюючи нові навички і виконуючи різні завдання. Інженер-механік Бетсі Мегас вважає, що такий підхід до життя допомагає розважатися і економити.

“Речі, які я освоїла: основи сантехнічних робіт, інтер’єрний живопис, шиття, ремонт велосипеда, кулінарію. Ще я б хотіла поліпшити свої будівельні навички і розібратися в роботі комп’ютера”, – розповідає Бетсі Мегас

3. Практикуйте відкладене задоволення

Ви ходите по магазину, раптом ваше серце завмирає, побачивши якийсь товар. Це любов з першого погляду. І привід зупинитися. На цьому наполягає коуч Анжела Рекрутер. Вона рекомендує не піддаватися першому імпульсу, а повернутися до речі, що сподобалася, пізніше і перевірити, чи не зникло ваше бажання її придбати.

Запитайте себе, чи зробить ця покупка вас щасливим через місяць? А через місяці? Рік, роки? – цікавиться Анжела Рекрутер.

4. Займайтеся математикою, поки ходите по магазину

“Кожен раз, коли я йду щось купувати, я прикидаю, наскільки виросте сума цієї покупки за п’ять років при 10% річних (це трохи більше 60%)”, – зізнається користувач Реу Мішра.

“Якщо я хочу придбати щось за тисячу доларів, то питаю себе: чи хочу я цю річ зараз або 1 600 доларів через п’ять років? Залежно від того, на що я планую витратити гроші – на гітару, яка мені потрібна, або телефон, який не потрібен, – я й ухвалюю рішення”, – додає Реу Мішра.

5. Не тратьтеся на статус

Припиніть тусуватися з марнотратними друзями. Якщо ви любите кататися на лижах – вперед! Але не треба їхати на всю різдвяну відпустку в гори, щоб “повалятися” в дорогому готелі. Поїдьте туди не в “сезон” (і, можливо, не на тиждень), виберіть місце і готель дешевші. Якщо ви справжній лижник, вас повинна хвилювати не гаряча ванна, а засніжені схили. Так вважає інвестор Терренс Янг.

6. Відстежуйте витрати і автоматизуйте платежі

Користувач Колін Кехілл  радить користуватися онлайн-банкінгом для всіх своїх карток, щоб стежити за грошима. Також він рекомендує активувати послугу “автоматичний платіж”. Це безплатно і не вимагає ніяких зусиль.

Мій орендодавець автоматично отримує плату за квартиру 27 числа кожного місяця. І мені ніколи не потрібно про це думати, – уточнює Колін.

7. Готуйте їжу заздалегідь

Менеджер з продуктів Зак Шефська  вважає, що один з найпростіших способів заощадити гроші і уникнути стресу – самому приготувати їжу на весь тиждень.

“Я витрачаю близько двох годин в неділю на готування. І протягом тижня не турбуюся про те, що я хочу з’їсти, не витрачаю час на очікування в чергах і ходіння по ресторанах. Це легко, просто і економить ваші гроші”, – каже Зак.

8. Знайте, коли інвестувати в якість

Консультант з управління Венкатеш Рао (Venkatesh Rao) рекомендує економити розсудливо. Він вважає, що не треба жаліти грошей на речі, які використовуються часто, особливо якщо вони пов’язані з вашою продуктивністю. Сюди належать ножі, комп’ютер, ліжко або робоче крісло. У довгостроковій перспективі ці витрати себе виправдають.

9. Витрачайте тільки свої гроші

“Слухайте свою дебетову, а не кредитну карту (вона бреше)”, – говорить веб-розробник Лі Нгуєн. Кредитки змушують думати, що у вас є гроші, коли їх насправді немає. І перш ніж ви про це дізнаєтеся, вже загрузнете в боргах.

10. Припиніть їсти і пити після півночі

Користувач Аксель Веннстром розповідає, що, ще будучи студентом, встановив для себе правило: не їсти і не пити нічого, крім води, після півночі. Він просто не бачив сенсу в їжі або напоях тоді, коли організм повинен спати.

“Ця стратегія не обмежує ваш досвід або життя в коледжі і не змушує бути скнарою. Вона просто зменшує непотрібні витрати”, – відзначає Аксель Веннстром

11. Використовуйте правило п’яти запитань

Користувач Белаваді Прахалад  пропонує дуже просту тактику для економії. Перед будь-покупкою він радить поставити собі п’ять питань:

  1. Це бажання чи необхідність?
  2. Мені потрібно саме це?
  3. Чи уявляю я, як це використовуватиму?
  4. Як часто я можу це використовувати?
  5. Чи варте воно мого часу?

12. Задовольняйтеся тим, що маєте

Підприємець і консультант з управління Томас Антунез  закликає навчитися любити речі, які вже у вас є.

Ще до 35 років у мене було п’ять Porsche і три Mercedes-Benz. Це вісім найбільших помилок, які я коли-небудь робив. І всі вони були пов’язані з моєю нездатністю задовольнятися тим, що я вже мав, – переконує Томас Антунез.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*