Для контрабандистів-початківців

20.04.2016 / Статті

Наш народ вже давно освоює Євросоюз по-своєму. І не так ваблять його краєвиди та історична цінність тої ж сусідньої Польщі, як заробітчанство. Звісно, засуджувати українців у цьому буде просто гріхом, адже при нинішніх економічних та політичних негараздах кожний виживає як може. І прикладом цього є довжелезні автомобільні черги на митницях, до тридцяти автобусних маршрутів щодоби. Це тільки через Устилуг, бо таких митних переходів є декілька.

Але найпоширенішим засобом перетину кордону є все ж таки автомобіль, де водій заздалегідь підшукує екіпаж, в якому через певний час настільки усі здружуються, що мало не одною родиною стають. А чому б і ні, коли в усіх одна мета – перевезти якнайбільшу кількість цигарок через кордон, там їх збути по доволі високій ціні та ще й на зворотному шляху взяти товар під замовлення, – пишуть bortsi.com.ua.

На таких оборудках вже не одному вліпили польські та й наші прикордонники депортацію, виписали не один протокол та навіть прийняли судове рішення про сплату штрафу. Але люди й надалі їдуть: одні вже просто не уявляють себе без такого екстриму, а інші – просто відбивають штрафи та наново заробляють гроші. Це вже стало хворобою, від якої ліків поки що наше керівництво держави не винайшло.

До борців за справедливість звернулася мешканка села Мосир Любомльського району Тетяна В., котра довгенько мандрувала через митний кордон до Польщі з метою заробити копійчину. Надибала вона собі водія із Володимира Ігоря К., котрий люб’язно дав згоду її перевозити, а заодно й ризик потрапити під пильне око прикордонної та митної служб братніх сусідніх країн за контрабандний провіз цигарок. Бо інакше чого ж туди їхати?

Каталися вони так деякий час, поки й до них черга не дійшла. Ще на початку січня минулого року під час чергового перетину кордону польський митник запідозрив щось неладне у поведінці героїв нашої оповідки та змусив пана Ігоря та пані Тетяну вивернути усі свої закапелки та повитягувати з них цигарки. На той час в Тетяни було три блоки цієї тютюнової продукції, а в Ігоря – вісім. Таку інформацію подала у своїй заяві до борців Тетяни В. Звісно, приємного мало, бо кожний знає, що за таке по голівці не погладять і вже без відповідного документа не випустять. Отож Ігор пішов разом з митником, як зазначає Тетяна, «вирішувати питання на рахунок оформлення штрафу». Повернувшись через деякий час, він покликав Тетяну та повідомив, що її настирно хоче бачити польський митник. Вже підписуючи протокол, Тетяна звернула увагу на те, що у кількості затриманого контрабандного товару фігурують цигарки Ігоря, але задавати зайві запитання чомусь не наважилася. А польський митник чомусь не намагався жінці пояснити, чому протокол складено так, а не інакше. Але найбільше її шокувала сума штрафу, яку вона аж ніяк не могла сплатити відразу ж через термінал на польській митниці.

Повернувшись до автомобіля Ігоря К., Тетяна здивовано запитала в Ігоря одне: «Чому така велика сума штрафу?». Їй стало дивно та образливо, бо у неї ж віднайдено тільки три блоки, а в нього – вісім. І чому це протокол виписаний тільки на її прізвище? Тут метикливий чоловік якось улесливо сказав, що все було оформлено на Тетяну, бо коли напишуть на обох, невідомо, чи наступного разу його впустять на територію Польщі. Жінка вже тоді запідозрила щось неладне, проте повертатися до митника та щось йому пояснювати було надто пізно. Та й недоречно, бо Ігор їй твердо пообіцяв свою долю штрафу віддати після того, як вона отримає судовий вердикт.

Проте Тетяна марно надіялася на щирість та твердість запевнення Ігоря К., бо коли опинилося в її руках судове рішення із доволі таки солідною сумою в рядку до сплати, вона просто почула відмову. І вже впродовж певного часу Тетяна не може видерти хоча б якусь частину грошей, адже усю суму сплатити вона фізично не може. Почала телефонувати до свого колеги по контрабанді, однак він або вперто ігнорував її телефонні дзвінки, або просто заявляв, що жодної копійки не поверне. Причина: він вже не курсує до Польщі, тому зайвих грошей у нього немає.

Нам вдалося поспілкуватися із Ігорем К., котрий спершу в розмові якось нервово почав викручуватися, наголошуючи, що він не відмовляється щось компенсувати, але й Тетяна веде себе якось дивно. Не відбирає слухавку, коли він телефонує, то ще придумує якість причини або взагалі вимагає погасити усю суму штрафу. Ми все ж таки надіялися, що конфлікт вичерпається шляхом повернення суми пропорційно кількості контрабандних цигарок, внаслідок чого учасники конфлікту пожмуть одне одному руки та розійдуться в різні боки. Проте марно, бо під час чергового спілкування Тетяни з Ігорем, він категорично заявив, що їздити до Польщі не збирається, компенсувати їй якусь суму – тим більше. Отже, як зазначив, пишіть куди хочете, звертайтеся, куди вважаєте за потрібне.

Звісно, ми нині не будемо оприлюднювати інформацію щодо тих інстанцій, куди полетять звернення відносно вирішення даної проблеми. Ми змушені реагувати навіть у тому випадку, коли твердо знаємо, що контрабанда є незаконним промислом. Не потрібно бути самовпевненим, і коли ти потрапляєш в халепу, не по-чоловічи на жіночі плечі скидати усю відповідальність. Будь мужиком, та умій відповідати за свої вчинки. Бо прийде той час, і можна втратити більше того, що б мав би повернути людині, на яку повісив штраф за свою контрабанду.

Нехай ця стаття стане уроком для довірливих та починаючих контрабандистів, які прагнуть покращити своє матеріальне становище. Не довіряйте асам контрабандних оборудок, не приставайте на пропозицію віддати себе в жертву для складання протоколу та повісити на себе штраф тільки тому, що вже на всіх складено, тільки ви одна залишилися мало не білою вороною. А найкраще, не порушуйте митних правил, не піддавайтеся спокусі легкої наживи, бо потім доведеться довго відпрацьовувати те, що за один раз впаяє митник. Особливо на території Польщі.

Читайте також:

1 Коментар Для контрабандистів-початківців

  1. Ну, а я не такий, взавтра стану зранку та й піду працювати на підприємство інженером або вчителем у школу ну в крайньому разі журналістом благо підприємств в нас хватає та й робота добре оплачується, дивно чого вони їдуть в ту Польщу про нас же держава дбає….

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*