Дев’ять помилок, що можуть зіпсувати відпустку

01.08.2016 / Статті

Всі з нетерпінням чекають літа, щоб взяти відпустку і нарешті гарненько відпочити.

Але іноді, незалежно від того, засмагаєте ви на пляжі або відправляєтеся в похід, такий бажаний відпочинок стає справжнім розчаруванням.

І замість того, щоб повернутися з відпустки переповненими сил, ми приїжджаємо розбитими і вичавленими, наче лимон. Виявляється, правильно відпочивати теж треба вміти, – твердить Сегодня.ua.

Про те, які небезпеки можуть підстерігати на шляху до ідеального відпочинку і які стратегічні помилки ми на ньому робимо, розповіли психолог, керівник психологічного центру Ірина Сірик і психолог, консультант Дмитро Дзец.

№1 – ПІДПОРЯДКУВАННЯ ЧУЖОМУ СЦЕНАРІЮ

Найпоширеніша причина невдалої відпустки – вибір “чужого” відпочинку. Кожна людина отримує релакс своїми способами. Один любить галасливі розваги у великих компаніях, другий, навпаки, обожнює в тиші залишатися з природою, а третій віддає перевагу подорожам з другою половинкою в інші країни.

Відповідно, відпочиває людина тільки в тому випадку, якщо вибирає свій шлях розслаблення. Тому перш за все дайте собі відповідь на питання: що потрібно саме мені, щоб відпочити? Абстрагуйтеся від пропозицій друзів, порад колег і будь-якої нав’язаної вам громадської думки. Продовжуйте запитувати себе: де хотілося б побувати, що важливо побачити і що відчути, хто повинен бути поруч, скільки часу хочете побути на самоті, без чого відпустка втрачає сенс. Відповідаючи на питання, уявляйте, що вже відпочиваєте в таких умовах. Так ви зможете вирішити, що вам найбільше підходить.

№2 – СУМНІВНІ СУПУТНИКИ

Перешкодою на шляху до ідеального відпочинку може стати сумнівна компанія. Наприклад, занадто балакучий родич або друг, який віддає перевагу прогулянкам пішки, в той час як ви таке терпіти не можете. Тому, щоб відпустка вдалася, необхідно не тільки розуміти, чого ви хочете, а й заздалегідь дізнатися у майбутніх компаньйонів про їх бачення відпочинку мрії.

Задумайтесь, чим ви згідні пожертвувати, а що для вас є цінним. Але найголовніше – не варто намагатися змінити близьких людей. Якщо розумієте, що серфінг – це ваше, а дружину водні розваги не приваблюють, домовтеся про відпустки окремо. Так ви уникнете сварок, дійсно відпочинете і заодно зміцните стосунки, адже подружжю іноді дуже корисно проводити час окремо.

№3 – ЗАОЩАДИТИ БУДЬ-ЯКОЮ ЦІНОЮ, НАВІТЬ НА ДУЖЕ ПРИЄМНИХ РЕЧАХ

Економність – риса хороша, але часом в прагненні зберегти якомога більше, люди зовсім забувають про комфорт: наприклад, цілу добу очікують в аеропорту рейсу, на який були дешеві квитки, або страждають без душу, вибравши бюджетний номер без зручностей. У результаті від відпочинку залишаються тільки негативні спогади.

Щоб економія не відобразилася на відпустці, подумайте, яку суму ви могли б витратити на поїздку і заздалегідь складіть список всього, що потребуватиме від вас фінансових вкладень. Розподіліть їх від важливого до незначного. Наприклад, відвідати музеї – важливо, а от придбати сувеніри – не надто. Розумно вкладайте в ті витрати, від яких отримаєте максимальне емоційне задоволення. І не забувайте: любов до себе відображається у готовності дякувати себі за роботу. Жорстко обмежуючись у розвагах, ви погіршує якість життя.

№4 – БУТИ У ТУРБОРЕЖИМІ

Іноді люди прагнуть за один-два тижні відпустки встигнути переробити всі справи, які накопичилися за рік. Поїздка на море, похід в гори, ремонт на дачі, медичне обстеження – список може бути великим. Але якщо ви плануєте таку кількість справ, яку неможливо виконати за тиждень, то прирікаєте себе на дратівливість і відчуття провини.

Крім того, прагнення все встигнути підвищує ризик перетворити свій відпочинок у чергову біганину. Тому оцінюйте свої можливості об’єктивно. Вирішивши, як провести відпустку, обов’язково складіть розклад на кожен день, ретельно продумайте всі деталі і, звичайно, дотримуйтеся потім цього плану.

№5 – ПЕРЕТВОРИТИ ЗВИЧАЙНУ ВІДПУСТКУ В РОБОЧУ, НЕ ЗУМІВШИ ПЕРЕКЛЮЧИТИСЯ

Відпочинок не вдасться, якщо людина не може “вимкнутися” від роботи, постійно відповідаючи на дзвінки начальства і вирішуючи робочі питання. Попросіть колег не турбувати вас під час відпустки без крайньої необхідності, а найкраще скажіть, що вас не буде на зв’язку. Але обов’язково перед від’їздом виконайте всі завдання, інакше не зможете подумки “вимкнутися” від роботи. Адже коли над душею висить незакінчена справа, розслабитися складно.

Якщо ж ваші думки все одно літають десь біля офісу, спробуйте внутрішньо дистанціюватися. Контактуйте з тим місцем, в якому перебуваєте: спостерігайте, насолоджуйтеся запахами, почуттям комфорту. Можна спробувати зайнятися екстремальними видами спорту: вони вимагають від людини максимальної концентрації, і тому ви зможете заглибитися у власний світ і забути про різні робочі проблеми.

№6 – ЗАБУТИ ПРО ПЛАН

Відсутність ретельно продуманого плану – шлях до зіпсованому відпочинку. Якщо ви починаєте судорожно шукати квитки на поїзд у день від’їзду або намагаєтеся знайти номер в готелі на узбережжі, вже безпосередньо приїхавши на море, вас чекають розчарування. Адже квитків, найімовірніше, не виявиться, як і номерів в готелі.

Місця на популярних курортах треба замовляти заздалегідь, за 1–2 місяці, а складати список обов’язкових заходів – за 2–3 тижні. Причому необов’язково робити щохвилинний план, головне – розуміти, як задовольнити свої бажання на відпочинку. Якщо ж відпустка із незрозумілих причин не тішить, задумайтеся, чого вам хочеться прямо зараз, і зробіть це неодмінно! Адже чим краще ви відпочинете, тим вищою буде мотивація працювати.

№7 – НАДТО ПЕРЕЖИВАТИ ЧЕРЕЗ СВАРКИ

Ще одна причина розчарувань криється в сварках із тим, з ким ви відпочиваєте. Незалежно від того, чи це друг, кохана людина або сім’я у повному складі, в подорожах можуть виникнути конфлікти, навіть якщо раніше таких не було.

Так-так, спільний відпочинок – це те ще випробування на міцність. Головне правило – спокійно обговорювати всі проблеми, які виникають, і разом шукати вирішення, а не вступати в безглузді дискусії. Навчіться домовлятися і, якщо необхідно, беріть ініціативу в свої руки. Зрештою, абстрагуйтеся від негативу. Закрийте очі і глибоко дихайте. Пам’ятайте: все це ви робите виключно для себе і свого відпочинку.

№8 – РОЗБИТІ МРІЇ

Хто ж не уявляв, яким чарівним буде відпочинок! Але іноді, надивившись красивих відео і картинок в інтернеті, ми зовсім забуваємо про те, що вони розраховані “затягнути” клієнта. А реальність може не виправдати очікувань навіть при поїздці у 5-зірковий готель. Готель може виявитися не таким комфортним, обслуговування – не таким хорошим, їжа – не такою смачною, а екскурсії – не такими цікавими, як ви уявляли.

Але якщо таке все ж сталося, не дозволяйте обставинам псувати вам настрій. Адже це тільки ваше рішення, закривати очі на недоліки або, навпаки, концентруватися на них. Розслабтеся, зупиніть уявний потік в голові і спробуйте відчути момент. Це ж довгоочікуваний відпочинок, і він прекрасний самим фактом присутності!

№9 – НЕ НАЛАШТОВУВАТИСЯ НА ПОТРІБНУ ХВИЛЮ

Напевно, найголовніша причина розчарування у відпустці полягає у нас самих, а точніше – в нашому настрої. Деякі люди навіть дрібні невдачі приймають близько до серця, через що самі псують загальну картину. Постарайтеся думати виключно про хороше і налаштовувати себе на позитив – не забувайте, що думки матеріалізуються. І якщо прикладете трохи зусиль і креативності, відпочинок мрії неодмінно вдасться. А будь-який форс-мажор можна перетворити на справжню пригоду, про яку ви потім будете згадувати все життя.

Читайте також:

1 Коментар Дев’ять помилок, що можуть зіпсувати відпустку

  1. до речі, цікаві поради, як уникнути сварок у відпустці, є у №10 журналу “Експеримент”

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*