Десять кращих продуктів для хорошого обміну речовин

21.07.2016 / Статті

Вранці важливо випити склянку води.

Існує безліч причин, що призводять до порушення обміну речовин: від спадкового фактора до зловживання дієтами.

Про це пише “Сегодня”.

Але найчастішою причиною є все таки неправильне харчування. Розумно, що і відновлювати цей природний механізм перетворення “їжі в енергію” потрібно з перегляду раціону і харчової поведінки.

1.Вода

Якщо почати ранок з випитої склянки води кімнатної температури, організм дасть сигнал до запуску обміну речовин і через 20-25 хвилин система травлення буде максимально готова до прийому їжі. Головне – не пропустити сніданок, і не змусити організм працювати даремно. Також слід нагадувати собі про необхідність випивати за день не менше півтора літра води.

2.Клітковина

Продукти, що містять велику кількість клітковини (продукти з цільного зерна, висівки, вівсяна каша і т. д.) – це “міцний горішок” для травної системи. Щоб переробити клітковину, організму доводиться витрачати багато енергії, а це означає, що обмін речовин почне працювати швидше і калорії не перетворюються на зайві кілограми.

3.Пісне м’ясо

Білок теж досить важко перетравлюється. Крім того, страви з пісним м’ясом здатні довго утримувати відчуття ситості, чим перешкоджають набору зайвої ваги. До пісних сортів відноситься м’ясо курки, кролика, індички, а також телятина і, меншою мірою, яловичина.

4.Капуста

Чим швидше звільнити кишечник від шкідливої мікрофлори та налагодити процес перистальтики, тим краще буде працювати обмін речовин. У цій справі відмінно допомагає капуста. Білокачанна містить багато клітковини і грубі волокна, які чистять кишечник наче щітка. А квашена капуста нейтралізує шкідливі бактерії.

5.Молочні продукти

На швидкість метаболізму впливає кількість кальцію в організмі. Якщо виявиться нестача кальцію і вітаміну D, обмін речовин сповільнюється.Для правильної роботи обміну речовин за день слід випивати 2-3 склянки молока середньої жирності. Розганяє метаболізм і регулярне вживання кисломолочних продуктів, наприклад, нежирного сиру або кефіру.

6.Червона квасоля

Червона квасоля, завдяки нерозчинній клітковині в складі, стимулює перистальтику кишечника і налагоджує роботу органів травлення. Крім цього, як показали недавні дослідження, червона квасоля здатна успішно блокувати виділення ферменту, який відповідає за розщеплення крохмалю. Тобто крохмаль, що отримується з їжею, не буде засвоюватися, і організм буде отримувати менше калорій, що сприяє зниженню ваги.

7.Цитрусові

Всі помаранчеві цитрусові, у тому числі і грейпфрут, містять багато вітамінів, мікроелементів, кислот і клітковини. Разом ці речовини прискорюють метаболізм, а при постійному вживанні, приводять до порядок роботу травлення і підвищують загальний тонус організму.

8.Яблука

Фрукти взагалі і яблука зокрема стимулюють обмін речовин. Щоб прискорити метаболізм, потрібно намагатися з’їдати по 2-3 невеликі яблука на день. Бажано вибирати несолодкі сорти і не знімати з яблук шкірку.

9.Пекучий перець

Словосполучення “спалювати калорії” набуває цікавого сенсу, коли розмова заходить про перець. Капсаїцин – речовина, завдяки якій перець набуває свою пекучість і гостроту – здатний розігнати обмін речовин на 25% і підтримувати високий темп зі спалювання калорій протягом кількох годин.

10.Зелений чай

Як відомо, зелений чай має потужну антиоксидантну дію, знижує апетит, приводить у норму роботу травного тракту і чистить організм від шлаків.

Є ще одна чудова властивість, якою володіє зелений чай: він допомагає спалювати складні жири, через що і входить чи не у всі відомі дієти. Чашка зеленого чаю рано вранці запускає обмін речовин і підтримує його прискорений темп протягом усього дня.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*