Естонці хочуть співпрацювати з волинянами у галузі професійно-технічної освіти

11.04.2016 / Статті

Нещодавно волинська делегація, у складі 13-ти представників області, побувала з візитом у Естонії. Там вона, на чолі з заступником голови Волинської ОДА Світланою Мишковець, обмінювалась досвідом у галузі професійно-технічної освіти з іноземними колегами. 

Шацький район представляло троє осіб: голова Шацької об’єднаної територіальної громади Сергій Віннічук, заступник голови Шацької РДА  Сергій Кужель та директор Шацького лісового коледжу Ігор Жмурко.

Щодо обміну досвідом та актуальності питань у галузі професійно-технічної освіти Шацького краю, журналісти “КОРДОНу” поспілкувались із заступником голови Шацької РДА Сергієм Кужелем.

_DSC0137

“Співпраця між Волинню та Естонією розпочалась не так давно. Декілька років тому естонці самі вийшли на зв’язок та запросили представників з нашої області до себе. Так сталось і тепер: естонці самі запропонували втілити у життя проект з обміну досвіду у галузі професійно-технічної освіти у Західних регіонах України”, – розповів пан Сергій. 20160404_144217

Таким чином, цей проект було розроблено спільними зусиллями. Він передбачає обмін досвідом та систему рекомендацій щодо розвитку професійно-технічної освіти європейського рівня. Візити делегацій до кожної з країн є обов’язковими.

Естонські представники спочатку приїжджали на Волинь, де змогли побачити якість нашої освіти та порівняти її зі своєю, виокремити певні проблеми та запропонувати їх вирішення.

Здійснили волиняни й свій візит до Естонії. Саме становлення та розвиток цієї галузі освіти у Естонії розпочалось близько 20-ти років тому й триває досі. Волиняни мали змогу побачити з чого це починалось, що є тепер і які плани на майбутнє у естонців.

У травні цього року естонці планують знову прибути на Волинь. Тоді ж є надія у Луцьку провести навчання не лише серед директорів професійно-технічних училищ, а й викладачів та працівників цих закладів. Це і буде завершальним етапом освітянського проекту.20160405_135718

Проект фінансує Естонська Республіка. Оплата усіх візитів та витрат естонці беруть на себе, оскільки Міністерство освіти та науки Естонії зацікавлені у партнерському розвитку галузі професійно-технічної освіти України. Самі ж естонці шукають нові підходи щодо розвитку галузей освіти.

До речі, там ті ж самі ПТУ називають школами. Сергій Кужель зазначив, що побували в багатьох школах у різних містах Естонії: Тарту, Валга, Таллінн та багато інших. Також волиняни відвідали Міністерство освіти і науки Естонії та зустрілись з його представниками.

Обидві сторони погоджуються, що в України та Естонії багато спільного у цій галузі. Проте у нас це треба розвивати, підіймати та докладати великих зусиль для покращення ситуації. Естонці визнають, що Європейський Союз зробив перші найвагоміші кроки для становлення країни загалом, у тому числі й освіти.

20160405_103920

Пан Сергій запевняє, що кожна школа має свій власний стиль, дизайн та по-своєму індивідуальна: приміщення побудовані за сучасними технологіями, класні кімнати оснащені найновішими засобами навчання тощо. Тут навіть для практичного засвоєння навичок є спеціальні кімнати, наприклад, імітація готельного номера для прибиральниць, які вчаться правильно обслуговувати клієнтів готелю.

20160406_142322

Професійно-технічні школи Естонії налаштовані, насамперед, на ринок попиту дипломованого спеціаліста. Якщо, наприклад, у країні є попит на швачок, то школи стараються якомога більше навчити саме за цією професією. Тому для цього працівники шкіл проводять моніторинги, аукціони, опитування, спостереження для того, щоб цілком бути усвідомлені у якості освіти та попиті на випускників професійно-технінчих шкіл на ринку праці.

Тут можна здобути професії зварювальника, монтажника, логіста, бармена, офіціанта, прибиральниці, швачки, кухаря тощо. Окрім гуртожитка та стипендії, естонці мають у кожній школі зали для дозвілля та відпочинку. 20160406_150233

 Фото люб’язно надані Сергієм Віннічуком

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*