5 корисних продуктів для серця

11.06.2016 / Статті

Про їжу, яка сприяє поліпшенню стану важливих органів нашого тіла.

Якщо ви хочете, щоб ваше серце залишалося якомога довше здоровим, то ви повинні  внести у свій щоденний раціон п’ять продуктів.

Про це пише “Ортодокс”.

Харчування будь-якої людини має містити 40% вуглеводів, 30% білків і 30% жирів. Такі норми харчування людей і такі приблизні пропорції їжі в нашій “добовій тарілці”. Це максимально наближене до фізіологічних, тобто здорових для людини, норм.

При цьому важливо розуміти, що жири бувають двох видів: тваринні і рослинні. І першого повинна бути тільки одна третина з усього споживаного людиною жиру, решта (дві третини) має припадати на жири рослинні.

Саме такі жири містять продукти, рекомендовані лікарями тим, хто хоче мати молоде і здорове серце і судини. Ось наприклад:

ЛОСОСЬ
Він багатий жирними кислотами Омега-3, які мають протизапальну дію і захищають серце від згортання крові. А також допомагають знизити рівень холестерину. Звичайно ж, не кожен може дозволити собі їсти цю рибу постійно. Проте, 2-3 рази на місяць на сто грамів лосося або іншої морської риби (такої, як тунець або сардини) можна і “розщедритися”. Заради здорових серця і судин.

ОЛИВКОВА ОЛІЯ
Вона також допомагає знизити рівень холестерину – винуватця розвитку атеросклерозу. І тим самим зменшує ймовірність серцевого нападу і судинних проблем. А заодно оливкова олія працює як антиоксидант і виробляє протизапальний ефект. І вже, звичайно, вона набагато корисніша за вершкове масло.

ГОРІХИ
Їжте горіхи – різні і багато. Головне, стежте, щоб вони були “природними”, а не переробленими – смаженими, солоними і так далі. Найпоширеніші в нашій країні – волоські, є джерелом корисних жирів. Як і кедрові горішки, але вони до того ж багаті жиророзщеплювальними вітамінами Е, F, а також йодом. А за поживними властивостями кедрова олія перевершує соняшникову.

Арахіс мало не на 50% складається з жирів, решта білок (майже 30%) і багато-багато вітаміну А. Фісташки корисні для мозку і серця, і мають профілактичну властивість щодо серцево-судинних захворювань.

А ось кешью в порівнянні з іншими горіхами містить жирів не так вже й багато, зате зміцнює імунну систему.

ОЛИВКИ Й МАСЛИНИ
Мононенасичені жирні кислоти. Вітаміни Е, С, В. Макро- і мікроелементи: солі фосфору, заліза, калію… І багато іншого. Загалом, самі бачите – оливки і маслини варто їсти якомога частіше. Саме ці “біблійні ягідки” допоможуть знизити тиск і показники холестерину. А висока концентрація фенольних сполук допоможе запобігти утворенню тромбів і захистити від окисного процесу.

ШПИНАТ
А ось шпинат жирами не надто багатий. Вірніше, зовсім не багатий. Але зате в ньому міститься величезна кількість фолієвої кислоти, що означає, що регулярне вживання шпинату – стовідсоткова гарантія від серцево-судинних захворювань та інсульту. І за допомогою вітаміну K, який також є в шпинаті у величезній кількості, допомагає лікувати порушення згортання крові.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*