10 причин, чому ми не висипаємося

03.06.2016 / Статті

Сон – це ліки, тому ми повинні навчитися правильно засинати, що наступного дня прокидатися здоровими, бадьорими і повними сил.

Про це пише healthinfo.ua.

Чому ж тоді більшість людей примудряються не тільки не висипатися, але і втомлюватися уві сні? Все дуже просто: вони не вміють правильно спати. Не дивуйтеся, це абсолютно реальні речі. День у день ми повторюємо помилки, які погіршують якість нашого сну і шкодять здоров’ю. Якщо ви проведете “роботу над помилками”, ви зможете навіть засинати швидше!

1. Не працюйте у ночі

Це “ведмежа послуга”. Щоб організм знаходився у робочому стані, всі важливі справи і завдання потрібно робити протягом дня. Сидіти в інтернеті, читати статті на улюблених сайтах і займатися рукоділлям теж потрібно з ранку. І чим раніше, тим краще. Постарайтеся не відтерміновувати до вечора і заняття спортом – це не дасть “підскочити” рівню гормону кортизолу, який підвищує температуру тіла.

2. Відрегулюйте свій біологічний годинник

Це особливо важливо, якщо ви не можете заснути швидко. Біоритми організму тільки тоді будуть здоровими, якщо ви лягаєте спати і прокидаєтеся в один і той же час. Щоб відчувати себе зранку бадьорими, важливо бути постійним і послідовним у питанні сну. Тільки так ви зможете перевчити свій організм.

3. Впустіть світло у своє життя

За ваше самопочуття і нормальний біологічний ритм відповідає гормон мелатонін, який контролюється сонячним світлом. У напівтемному приміщенні його виробляється більше, і вам хочеться спати. Коли світла достатньо, ви відчуваєте себе бадьорішими.

4. Залиште гаджети

Скоро це стане такою ж прописною істину, як і 8 склянок води протягом дня. За 2 години до сну вся техніка повинна бути відкладена / вимкнена / прибрана. Найголовніше – вона не повинна бути в зоні вашого мозку. Ваша нервова система повинна бути спокійною і розслабленою.

5. Остання чашка кави не пізніш 2 години дня

Кава – це сильний енергетик, який у великих кількостях може привести до надмірного збудження Центральної нервової системи. Після потрапляння в організм, кава “зараяджає” його ще протягом 8-10 годин.

6. Вечеря повинна бути легкою

Ситна вечеря – тяжкість для шлунка. І всю цю тяжкість потрібно якось переварити. Ось і виходить, що замість того, щоб знаходитися в стані спокою, шлунок змушений посилено працювати. Пам’ятайте і про те, що занадто гостра або кисла їжа може викликати печію.

7. Техніка “4-7-8”

Американський лікар Ендрю Вейл розробив техніку «4-7-8», що допомагає заснути за 60 секунд. Виконання техніки починається з глибокого видиху через рот. Потім потрібно спокійно вдихнути через ніс на чотири рахунки і затримати дихання, рахуючи до семи. Після цього необхідно на вісім рахунків видихнути через рот. Автор методики радить повторити запропонований цикл три рази. При видиху повинен вийти свого роду свист.

8. Особливі точки

Це з області акупунктури. Якщо ви не можете заснути, спробуйте натискати на точку між бровами протягом 20 секунд і повторіть з інтервалом 2 рази.

9. Знайдіть собі “Щасливе місце”

Щоб заспокоїтися і відчути себе  щасливими, згадайте дитинство. Вірніше, ту чудову здатність фантазувати, завдяки якій ми колись могли переноситися в найнеймовірніші світи і місця. Знайдіть для себе максимально комфортне і затишне місце. Це може бути берег моря з піщаним пляжем або сонячна лісова галявина в оточенні смерек, або бабусин будинок, в якому ви не були багато років. Знайшовши це місце, закривайте очі і подумки туди переносьтесь. Навіть не помітите, як прийде сон.

10. Тримайте ноги в теплі

Коли ми замерзаємо, нам сняться тривожні сни, ми часто прокидаємося і відчуваємо себе розбитими. І навпаки – тепло дає відчуття безпеки.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*